Timp Liber

Plachete de mulţumire pentru cei care au avut grijă de Teatru

Ziarul de Vrancea
17 oct 2013 2067 vizualizări
Luna viitoare Teatrul Municipal împlineşte 100 de ani de la inaigurare.Autorităţile doresc să marcheze momentul pe 21 noiembrie prin acordarea de diplome şi plachete celor care au contribuit la menţinea clădirii în stare de funcţionare Teatrul Municipal “Maior Gheorghe Pastia” împlineşte luna viitoare 100 de ani de la inaugurare iar conducerea instituţiei de cultură doreşte să marcheze momentul aşa cum se cuvine.

Teatrul, o adevărată bijuterie architectonică, este considerată şi cea mai reprezentativă clădire a municipiului Focşani. Prin urmare, în perioada 21-24 noiembrie va fi sărbătorit centenarul prin activităţi diverse, momentul cel mai important constituindu-l data de 21 noiembrie. Deşi programul nu a fost definitivat, cu siguranţă acesta va conţine spectacole de teatru, un concert al Orchestrei de Cameră “Unirea”, precum şi o întalnire cu oamenii de cultură. “Dorim să marcăm ziua de 21 noiembrie, în care Teatrul împlineşte un secol de la inaugurare. În această zi dorim să acordăm diplome şi plachete diverselor persoane care au contribuit la menţinerea actului artistic şi cărora li se datorează reabilitarea acestei clădiri. Vom vorbi despre istoricul clădirii, maiorul Pastia, despre oamenii cărora li se datorează reabilitarea şi menţinerea în stare bună a acestei clădiri”, ne-a declarat directorul Teatrului, Sorin Francu. Potrivit acestuia, accentul va fi pus pe clădirea în sine, urmand ca în luna martie a anului viitor, cand se vor împlini 20 de ani de existenţă a trupei Teatrului focşănean, momentul să fie marcat prin numeroase premiere.


Emoţii pană la finalizarea lucrărilor de cosmetizare

Teatrul Municipal a fost construit cu banii maiorului Gheorghe Pastia, focşănean de loc, veteran al Războiului de Independenţă, care a donat  300.000 lei pentru ridicarea clădirii, Focşaniul rămanand fără un astfel de edificiu după demolarea imobilului înfiinţat de Ioan Lupescu în 1871. Actul de donaţie a fost autentificat la data de 8 aprilie 1908 la Tribunalul Judeţului Putna, iar comisia pentru alegerea proiectului localului de teatru, formată din Constantin Nottara, ing. Ion Mincu şi Gheorghe Baicoianu, a considerat ca fiind cea mai potrivită lucrarea inginerului Arh. Constantin Ciugolea. Piatra de temelie a construcţiei a fost pusă pe 11 septembrie 1909, iar în august 1910 maiorul a făcut o nouă donaţie de 100 mii lei. În septembrie 1911 a fost semnat al treilea act de donaţie în valoare tot de 100 mii lei. Cum cei 500 mii lei tot nu erau suficienţi pentru finalizarea lucrărilor, în anul 1913 Gheorghe Pastia a făcut alte două donaţii: una de 60 mii lei şi alta de încă 10 mii lei. Inaugurarea clădirii s-a făcut pe 21 noiembrie1913 în prezenţa autorităţilor locale şi a maiorului filantrop care au asistat la spectacolul “Fantana Blanduziei” de V. Alecsandri, în montarea Companiei Dramatice a Teatrului Naţional din Iaşi. “Posteritatea îi va venera memoria aşa cum se cuvine... .. unui om devotat binelui obştesc şi desbrăcat de lăcomia de avere. Noi însă, care trăim astăzi în jurul său, suntem fericiţi că-i putem aduce cele mai sincere şi mai vii mulţumiri pentru opera sa şi îi dorim să trăiască mulţi ani ca să-şi vadă singur răsplata demnei şi patrioticei sale abnegaţiuni”, spunea primarul Focşaniului de la acea vreme, Th. M. Bassarabianu, la inaugarea Teatrului.  Clădirea a suferit mai multe reabilitări de-a lungul timpului, dar după cutremurul din 1977 a fost abandonată pană în anul 2004. De fiecare dată imobilul a suferit modificări, lesne de observat comparand ilustratele de-a lungul vremii care surprind imobilul. În prezent clădirea este renovată din nou, lucrări care se speră să fie gata pană la centenar. Adevărată bijuterie architectonică, Teatrul “Maior Gheorghe Pastia” este considerat de mai toţi focşănenii clădirea cea mai reprezentativă a oraşului. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.