Timp Liber

Elena Stoiciu, la Galeriile de Artă din Focşani

Aurelian Ivan
4 oct 2013 1733 vizualizări
Focşănenii sunt invitaţi să admire o expoziţie de pictură interesantă aflată la graniţa dintre căutările interioare şi jocul de culoare

Pictorul care a creat vitraliile cu tema Unirii de la 1859 pe faţada Ateneului Popular "Maior Gh. Pastia", care a făcut mozaicul-paviment din jurul bornei de hotar dintre cele două foste principate române, Moldova şi Ţara Românească, acoperişul cu motive populare din ţiglă glazurată de pe fosta Prefectură şi mozaicul de pe Colegiul "Mihail Kogălniceanu"  şi-a expus picturile la Galeriile de Artă din Focşani.  Elena Stoiciu a lansat expoziţia „Parabole”, care a fost  inaugurată în prezenţa directorului Centrului de Cultură Focşani, Liviu Nedelcu, şi a criticului de artă Valentin Ciucă, care şi-a lansat volumul „Elena Stoiciu, un artist al metaforei şi simbolurilor”. Cei prezenţi la vernisaj s-au bucurat de muzica Corului  „Pastorala”. „Alături de alte zeci de meditaţii solitare, de exteriorizări ale unor forme grafice şi expresii cromatice adecvate motivului pictural, Elena Stoiciu are disponibilitatea, rară, a unei mereu convingătoare sincronizări între concept şi expresie, prin arhitectura formei şi culoare”, spune criticul de artă Valentin Ciucă. Cei care vor să admire expoziţia, o pot face în aceste zile. Galeriile de Artă devin, astfel, un loc în care cei care vor să fugă de fumul de mici şi de oamenii „agezmuiţi”, se pot refugia în lumea meditaţiei, a culorii şi a stării de spirit cu care ne întalnim tot mai rar în aceste vremuri. Elena Stoiciu a reuşit să îşi „porţioneze” sufletul pentru a da o parte carierei de artist dar şi celei de dascăl, ea dedicându-se elevilor săi ce au trecut prin Şcoala şi Liceul Vidra, Şcoala şi Liceul Odobeşti, Liceul „Alexandru Ioan Cuza” şi Liceul Pedagogic, Şcoala „Alexandru Vlahuţă”, Şcoala „Nicolae Iorga” şi Şcoala „Ion Basgan”. În 2009, profesorul artist a fost distins cu „Diplomă de Excelenţă” pentru întreaga carieră didactică şi cu multe alte premii de-a lungul carierei. A realizat în şcoli şi instituţii expoziţii permanente, expoziţii tematice, precum şi expoziţii personale ale elevilor talentaţi. (A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.