Timp Liber

Colegiul Economic si-a sarbatorit ziua cu fostii elevi si profesori

Camelia Stănilă
11 nov 2006 2337 vizualizări
Primul director al liceului, profesorul Nicolae Ioan, nu a putut lipsi de la cea de-a 40-a aniversare a Colegiului u Traian Hristea, fost elev al liceului, a ajuns ambasadorul Romaniei la Kiev. Manifestarea a evidentiat traditia invatamintului comercial in Focsani

Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" din Focsani a aniversat ieri 40 de ani de la infiintare, pe scena Teatrului "Mr. Gh Pastia" find prezenti fosti profesori si elevi care si-au pus amprenta asupra destinului acestui liceu. "Sint alaturi de noi fosti directori, profesori si elevi ai liceului. Dorim sa ne aducem aminte de cei ce au fost ... dar si de faptul ca invatamintul comercial in Focsani este foarte vechi. Colegiul Economic este o unitate de marca in invatamintul vrincean, o sursa importanta de forta de munca in domeniul comercial. Liceul a dat peste 7.000 de absolventi, iar mare parte lucreaza astazi in servicii", a precizat in debutul manifestarii directorul Colegiului Economic, Radu Stefan. In centrul acestui moment aniversar au doi dintre fostii directori ai liceului, Nicolae Ioan, de altfel si primul care a tinut friiele unitatii de invatamint, dar si Constantin Dumitriu, cel care a condus institutia intre 1989 si 1993, cind a "predat-o" actualului director, Radu Stefan.

Un moment deosebit l-a constituit prezenta in sala a unui dintre cei mai in virsta elevi ai liceului, Gheorghe Chiriac, absolvent al promotiei 1941, dar si a unuia dintre mai prospetii absolventi, Traian Laurentiu Hristea, care a mers pe caile diplomatiei, fiind la ora actuala ambasadorul Romaniei la Kiev. Incarcati de emotii, invitatii speciali au tinut sa evidentieze atit importanta invatamintului comercial in orasul de pe Milcov, cit si efortul depus de dascali pentru sporirea prestigiului acestui liceu. "E o onoare sa fii elev al acestui liceu. Sint convins ca si mai departe, dascalii vor reusi, prin aceeasi rabdare, intelegere si capacitate de comunicare, sa formeze noi noi generatii, care sa impuna o marca europeana", sint citeva din cuvintele adresate de Traian Hristea. Cei 40 de ani de la infiintare au fost marcati si prin lansarea volumului "Colegiul Economic 1966 - 2006", realizat de Stefan O. Neagu. O monografie care surprinde, dincolo de cifre, si ceva din sufletul celor care au pus umarul la "cresterea" acestui liceu, dupa cum a apreciat directorul Casei Corpului Didiactic, Costica Neagu.

Lucrarea aniversara scoate in evidenta si inceputurile invatamintului comercial in Focsani, a carui problema a fost ridicata inca din 1910. In 1915 a luat fiinta la Focsani o scoala serala de comert pentru ucenici si adulti, pe linga Camera de Comert si Industrie, asadar se poate afirma ca, legal, in Focsani

scoala comerciala are o vechime de 90 de ani. Liceul Economic, asa cum il stiam astazi, a fost infiintat in anul 1966, dupa 11 ani in care traditia invatamintului comercial a fost intrerupta. Dupa o evocare si a patronului spiritual al liceului, Mihail Kogalniceanu, si un scurt moment artistic pregatit de elevi, invitatii s-au indreptat spre sediul colegiului, unde au avut loc numeroase alte activitati dedicate acestui eveniment. Spre seara, profesorii s-au retras la un restaurant din Focsani, pentru "Momente de aduceri aminte si planuri de viitor...".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.