Timp Liber

Muzeele de la sate sunt frumoase, dar închise

Ziarul de Vrancea
22 aug 2013 2760 vizualizări
Cele mai vechi şi apreciate muzee vrancene se confruntă cu lipsa angajaţilor, aşa că acestea stau mai mult închise. Cei care se îngrijesc de bunurile din patrimoniul acestora sunt angajaţi ai primăriei, în cele mai multe cazuri, care fac această activitate mai mult benevol. Ziarul nostru trece în revistă în Pagina de timp liber de azi cele mai apreciate colecţii rurale din judeţ

În judeţul Vrancea sunt înregistrate 23 de muzee şi colecţii muzeale, din care foarte apreciată este cea de la Paltin, care păstrează multe obiecte de preţ specifice Vrancei arhaice. Potrivit directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Traian Negulecu, multe dintre muzeele rurale sunt organizate de primării şi suferă din cauza lipsei de personal specializat care să conserve şi să pună în valoare exponatele. Multe dintre colecţii au fost iniţiate de iubitori de folclor, însă pasiunea nu mai este suficientă pentru ca aceste lucruri frumoase dar fragile să dăinuiască peste timp. Din păcate, sunt puţine speranţe pentru alocări de fonduri publice în acest sens. “În ceea ce priveşte înfiinţarea de colecţii muzeale, nu există personal, iar acolo unde există face şi altceva”, a declarat Traian Negulescu.

La Soveja, unde localnicii au origini îndepărtate în Rucăr şi Dragoslavele, sate din judeţul Argeş, sunt deschise două colecţii muzeale. Colecţia muzeală sătească “Memorial Soveja” a fost înfiinţată anul trecut la iniţiativa autorităţilor locale şi reuneşte exponate păstrate de localnici iubitori de tradiţii. Colecţia muzeală etnografică “Casa Zestrea” din Rucăreni, înfiinţată în anul 2003 de către Maria Chiriţă, o mare iubitoare a zonei, este singura din Vrancea care a fost inclusă în randul muzeelor etnografice din Romania. Chiar dacă nu este din zonă, Maria Chiriţă a cumpărat o casă tradiţională, a renovat-o şi a a amenajat aici o expoziţie care redă într-un chip frumos imaginea unei gospodării tradiţionale locale, cu ajutorul celor peste o mie de piese pe care le deţine. Specialistă în etnografie şi folclor, iniţiatoarea a împărţit obiectele expuse în colţuri tematice: colţul fierarului, al lemnarului, al cânepei, al gospodarului.

Muzee rurale private

Colectă muzeală mai este la Barseşti, unde Casa Muzeu “Rădăcina Vrancei” a lui Costică Beşa, înfiinţată în anul 2009, conţine 400 de obiecte tradiţionale, unelte de muncă, obiecte ceremoniale, piese de costum popular, instrumente, documente istorice despre milităria străbunilor satului. Colecţia sătească de la Vulcăneasa, Mera, înfiinţată de învăţătorul Radu Gegea, conţine costume populare, obiecte de artă populară naivă, ceramică, sculpturi, iar colecţia sătească de la Urecheşti conţine piese de port  popular, unelte tradiţionale folosite pentru munca la vie (principala ocupaţie a oamenilor din localitate), obiecte tradiţionale folosite în gospodărie. Colecţia a fost înfiinţată din iniţiativa unei învăţătoare din localitate. O colecţie apreciată este cea a lui Mihai Hanu de la Nistoreşti, înfiinţată în anul 2002, şi în care pot fi văzute obiecte sculptate în lemn, piese de port popular şi ustensile gospodăreşti.

Muzeul din Năruja - cel mai vechi muzeu sătesc vrancean

De o deosebită valoare este colecţia muzeală de la Cîrligele, care cuprinde obiecte cu profil etnografic şi istoric, fiind înfiinţată de profesorul Ionel Budescu în anul 1976.  O frumoasă colecţie rurală este cea de la Colacu – Valea Sării, înfiinţată în 1974 şi care cuprinde obiecte de etnografie şi artă populară. Colecţii muzeale săteşti se mai află la Gugeşti şi Coteşti. Cea mai veche şi printre cele mai valoroase colecţii muzeale este cea de la Năruja, înfiinţată în anul 1926 de Simion Harnea. Aceasta cuprinde obiecte cu profil etnografic, documente şi broşuri, scrierile autorului constituind unele dintre cele mai fidele descrieri ale tradiţiilor autentice vrancene. Micul muzeu din Paltin are un loc aparte în cultura vranceană, acesta fiind înfiinţat în anul 1972 de familia Tinca şi Ionaşc Nichitoiu. Aici pot fi admirate piese de mobilier ţărănesc, de port popular lucrate cu măiestrie şi migală, precum şi ustensile gospodăreşti. Colecţii muzeale mai sunt şi la Vizantea, Vîrteşcoiu, Jilişte – Slobozia Ciorăşti, unde sunt expuse obiecte  de etnografie şi istorie locală, precum şi la Schitul Dălhăuţi, Rogozu şi Manăstirea Coteşti, unde sunt expuse icoane din sec XIX, carte veche religioasă din sec. XVIII-XIX, icoane din sec. XVIII-XIX, obiecte de cult. Alte localităţi intenţionează să deschidă astfel de colecţii muzeale, printre autorităţile care au anunţat că sprijină un astfel de demers fiind cele de la Odobeşti şi Moviliţa. Cei care vor să viziteze aceste colecţii muzeale trebuie să ia legătura cu autorităţile locale din primării şi să-şi anunţe vizita din timp. Tocmai din pricina lipsei de personal, nu există un orar de vizitare a acestor muzee, care să asigure permanenţa. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
stroe vasilica, acum 3891 zile, 23 ore, 20 minute, 13 secunde
SI EX CROCHERIA...LA ORAS!!! la tzara se munceste serios!!! la oras,totzi trantorii "GANDESC"cum sa fure fara transpiratzie,fara munca,fara efort!!!
stroe vasilica, acum 3891 zile, 23 ore, 22 minute, 53 secunde
...si catzi s-au infruptat din "COLECTZIONAREA"voluntara ..a acestor "vechituri"!!! I_AU IMBROBODIT pe tZARANI,LE_U LUAT PE NIMIC !!! PROSTIA S_A NASCUT LA SAT!!!!!!!!!!
Marius, acum 3892 zile, 3 ore, 51 minute, 10 secunde
D-zeu sa-I odihneasca in pace, cei care au infiintat acest muzeu sunt morti, cel din urma parasindu-ne recent.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.