Timp Liber

Demonstraţie de artă tradiţională în Crangul Petreşti

Ziarul de Vrancea
18 iul 2013 710 vizualizări
Sambătă şi duminică, cei mici pot participa la ateliere de ţesături tradiţionale, prelucrarea lemnului şi metalului, sculptură, dogărie mică sau podoabe populare

La Secţia de Etnografie a Muzeului Vrancei din Crangul Petreşti se vor desfăşura sambătă, 20 iulie, şi duminică, 21 iulie, începand cu ora 11,00, ateliere meşteşugăreşti prin care arta tradiţională poate fi dusă mai departe. Intitulată „Îndeletniciri Tradiţionale”, activitatea se va desfăşura în ateliere pe genuri de creaţie precum vopsitul cu plante tinctoriale, ţesut de ştergare şi scoarţe, costume populare, prelucrarea lemnului şi metalului, crestături, dogărie mică, podoabe populare, toate sub îndrumarea meşterilor populari ai Vrancei. În cadrul atelierelor vor avea loc demonstraţii practice ale tehnicilor de lucru tradiţionale precum vopsitul cu plante tinctoriale, meşteşug vechi de mii de ani dar care se pierde încet-încert în Vrancea arhaică. Proiectul, iniţiat de Muzeul Vrancei, se desfăşoară în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi Consiliul Judeţean. «Acest program – înfiinţare de ateliere meşteşugăreşti - are drept scop sensibilizarea copiilor vizavi de etnografia locală, de trecutul unor locuri pe care ei nu le cunosc şi privilegiază practica artistică. Programul se adresează copiilor din clasele primare şi gimnaziale şi prezintă un rol educaţional, social şi informaţional”, după cum transmit organizatorii. La eveniment vor participa elevi ai claselor externe ale Şcolii Populare de Arte Focşani şi meşteri populari din comunele Cîmpineanca, Mera, Nistoreşti, Nereju, Cîmpuri, Soveja şi Bîrseşti. Obiectivul parteneriatului îl reprezintă organizarea unui program interactiv de educaţie permanentă pentru cunoaşterea şi recuperarea tradiţiilor creaţiei populare. La atelierele meşteşugăreşti participă din partea Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti lectorul universitar doctor Daniela Frumuşanu şi biologul Ioana Sîrbu. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.