Timp Liber

Vrancenii au căutat zone răcoroase pentru canicula de la sfarşitul săptămanii

Silvia Vrînceanu
23 iun 2013 2429 vizualizări
Rezervaţiile din Parcul Natural Putna sunt vizitate de 40.000 de turişti în fiecare an.Locaţiile tradiţionale de ieşire la iarbă verde au fost pline în ultimele zile, însă autorităţile nu sunt pregătite cu facilităţi pentru turiştii de week-end, cum ar fi locuri de campare, coşuri de gunoi sau zone amenajate pentru grătare.Azi au loc slujbe de hram la schitul Buluc şi la mănăstirea Coteşti

Vrancenii au fugit din oraşe în acest week-end, profitînd şi de programul mai lejer cu ocazia zilei de Rusalii, cand bugetarii au o zi liberă prin lege. Aşa se face că toate zonele umbroase, pe malul apelor sau la poalele pădurilor, au fost luate cu asalt de vrancenii amatori de plimbări, băi de soare, grătare sau jocuri în aer liber. Din păcate, facilităţile pentru turiştii care vor să petreacă în aer liber lipsesc din multe locuri, dar fiecare s-a descurcat aşa cum a putut. Acum rămane de văzut cine adună gunoaiele rămase în urma turiştilor, ştiut fiind că nu debordăm la capitolul “simţ civic”.

Turişti din afara judeţului la Doaga

La zona de agrement de la Doaga au venit amatori de bălăceală chiar de la Bacău şi Galaţi, nu doar din Vrancea, care au profitat de mini-vacanţa de Rusalii pentru a-şi întinde corturile la umbra plopilor din Lunca Siretului. În preţul biletului, care costă 5 lei de persoană şi 10 lei de maşină, cei care au venit la “marea Vrancei”, cum este supranumită plaja Doaga, au beneficiat şi de serviciile unui salvamar. “Am venit cu familia de la Targu Ocna pentru două zile. Ne-am luat recuzita, soţul pescuieşte, copii se scaldă şi fac plajă, seara cantăm la chitară, ne simţim bine. Şi la Targu Ocna este frumos, avem ştrand, piscină cu apă sărată, dar am zis să evadăm puţin în altă parte”, ne-a spus o doamnă pe care reporterii noştri au întalnit-o la plaja Doaga. Din păcate, cei care au căutat liniştea la Doaga au fost nevoiţi să suporte “poluarea” cu manele, care răsunau din cateva autoturisme, dar şi cateva vijelii locale produse pe fondul avertizărilor meteo de cod galben.

Puţine locuri de campare la Lepşa

Şi satele turistice Lepşa, Tulnici, Greşu şi Soveja au fost luate cu asalt în week-end, mai ales că muntele oferă mai multă răcoare în zilele de vară. Pentru că temperatura a depăşit 30 de grade Celsius, apa din Putna a fost numai bună pentru baie, spre bucuria celor mici, care au profitat de primele zile de vacanţă. Pensiunile din zonă sunt aproape toate deschise şi au pregătit oferte pentru turiştii de week-end, la fel şi Păstrăvăria de la Lepşa, care a fost redeschisă recent. Intrarea în rezervaţia “Cascada Putnei” costă 2 lei, iar în Rezervaţia Cheile Tişiţei 3 lei. Şi zona de campare de la Cascada Putnei, cu o capacitate de 50 de locuri, s-a umplut în week-end. Aceasta este singura autorizată din zonă. Directorul Parcului Natural Putna, Ion Militaru, spune că această zonă de campare se dovedeşte insuficientă vara, motiv pentru care turiştii nu prea au alternative şi fiecare îşi întinde cortul pe unde poate. “Aş fi vrut să amenajăm şi alte locuri, dar 99,9 % din terenurile din zonă sunt în proprietate privată. Am încercat măcar să convingem nişte proprietari care au suprafeţe pretabile pentru campare, dar din păcate nu am reuşit pană acum. O să avem joi o întanire cu privire situaţia actuală a turismului din Parcul Natural Putna, la care o să participe proprietari de pensiuni, dar şi autorităţile, la care o să discutăm şi despre aceste neajunsuri”, ne-a declarat ing. Ion Militaru. În fiecare an, rezervaţiile din Parcul Natural Putna sunt vizitate de aproximativ 40.000 de turişti şi amatori de drumeţii montane. Cei mai mulţi vin aici în timpul verii. Cel mai popular traseu pentru amatorii de drumeţii rămane cel de pe Cheile Tişiţei, de aproximativ 8 kilometri şi care durează în jur de două ore.

Hram la mănăstirile Buluc şi Coteşti

Aglomeraţie duminică a fost şi pe malul lacului Vintileasca, acolo unde autorităţile locale au organizat zilele localităţii, cu muzică, grătare şi voie bună. Petrecerea continuă şi astăzi, a doua zi după Rusalii, cand pe plaiul de la intrarea în localitate este organizat un balci tradiţional. Cei care preferă liniştea monahală pot merge în pelerinaj la mănăstirile care îşi serbează hramul. Obştea Schitului Buluc din Măgura Odobeştilor se pregăteşte să primească pelerinii, luni, de Sfânta Treime, la hramul bisericii de lemn construită de Isaia Caragea acum aproape 300 de ani. Cei care vor să urce în dealul de la Măgura Odobeştiului, cunoscut şi ca “Athosul Vrancei”, sunt bineveniţi, zona fiind un loc deosebit de refugiu şi reculegere duhovnicească. Autorităţile locale spun că se poate merge cu maşina pană la poarta schitului. Tot astăzi, de Sfanta Treime, este şi hramul bisericii de la Mănăstirea Coteşti. Înconjurată de podgorii şi păduri, Mănăstirea Coteşti este un loc de refugiu din viaţa cotidiană, de care se îngrijesc cateva măicuţe inimoase. Mănăstirea este situată într-o zonă accesibilă, iar biserica monument a fost restaurată recent. Din centrul satului Coteşti şi pană la fantana din poarta mănăstirii sunt numai 3 kilometri. Cei care răman în oraş nu au ca alternativă decat terasele, puţinele parcuri pe care le mai avem, dar şi piscinele private. Asta pană marţi dimineaţă, cand cei mai mulţi dintre noi se reîntorc la serviciu. (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Take, acum 3948 zile, 21 ore, 24 minute, 33 secunde
Eu zic ca Parcul Unirii din centrul Focsaniului e cat se poate de racoros...Du-te undeva pe la ora amiezii sa te adapostesti de soare si, iti garantez, ai sa te racoresti...din toti rarunchii! Plus citeste integral
jan, acum 3949 zile, 8 ore, 28 minute, 4 secunde
Din pacate in jurul Focsaniului nu gasesti un loc amenajat unde te poti duce si in mod civilizat sa faci un gratar si sa te recreezi cu prietenii. Au avut grija autoritatile locale ca de-a lungul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.