Timp Liber

Crangul Petreşti vă aşteaptă cu o expoziţie de artă tradiţională

Ziarul de Vrancea
25 apr 2013 2102 vizualizări
Aceasta reuneşte cele mai reuşite lucrări ale elevilor secţiilor externe ale Şcolii Populare de Artă, îndrumaţi de profesorii lor, artişti populari u atraşi de arta tradiţională nu sunt doar copii, ci şi adulţii u cele mai bune lucrări au fost premiate cu sume cuprinse între 200 şi 350 lei

Secţia de Etnografie a Muzeului Vrancei a amenajat o expoziţie cu cele mai reuşite lucrări ale elevilor claselor externe ale Şcolii Populare de Artă, sub îndrumarea profesorilor lor, artişti populari vranceni. Denumită «Tradiţii pascale la romani», expoziţia reuneşte ţesături, ouă încondeiate, instrumente populare, obiecte din metal confecţionate cu măiestrie. «Această expoziţie a fost deschisă ca un cadou pentru vranceni îndeosebi, dar nu numai. Ne propunem o muzeografie proaspătă, simplă şi discretă în care primează accentul pe privire şi pe respectul pentru obiectele ţărăneşti şi pentru nobleţea lumii lor. Avand în vedere valoarea patrimoniului cultural material aparţinand Vrancei, ca sursă fundamentală a identităţii spirituale, precum şi vulnerabilitatea acestuia, se impune o implicare consecventă în conservarea tradiţiei actuale. Este astfel necesară promovarea acestui patrimoniu prin păstrarea şi valorificarea elementelor sale. În acest spirit ne-am hotărat să organizăm această expoziţie », ne-a declarat Alina Ulmeanu, şefa Secţiei de Etnografie a Muzeului Vrancea din Crangul Petreşti. Un alt motiv al realizării acestei expoziţii îl constituie existenţa în cadrul Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor a unui bogat şi expresiv material etnografic realizat de meşterii populari din judeţ.

Un jandarm învaţă arta arta metalului

O secţiune aparte în cadrul expoziţiei deschisă în Crangul Petreşti aparţine artei metalului, secţie externă a Şcolii Populare de Artă de la Campineanca, condusă de Gheorghe Ţimiraş. Recunoscut pentru priceperea cu care manuieşte ciocanul în definirea formelor, Gheorghe Ţimiraş îndrumă 24 de copii, cărora li s-au alăturat şi adulţi. «Am copii de la 10 pană la 14 ani, dar şi adulţi de profesii diferite care vin de plăcere, unul dintre aceştia fiind jandarm. Copiii vin la început să se recreeze, dar mai tarziu dau de gustul banilor şi vin din spirit economic. Este însă o meserie care se învaţă greu, cu foarte multă muncă», ne-a declarat meşterul Gheorghe Ţimiraş. Acesta este convins ca va avea urmaşi în această meserie, dacă nu neapărat de plăcere, cu siguranţă împinşi de nevoi financiare. Artistul vrancean are o activitate intensă, lucrările sale fiind tot mai căutate, putand fi achiziţioante din magazinele muzeelor de specialitate din ţară. Lucrările sale au elemente sacre (cruci şi candele), din arta veche, dar artistul lucrează şi obiecte de uz casnic, cum af fi ibrice, ori căruţe din fier, crucifixe, toate numai cu ciocanul. (M. VLĂDESCU)

Cele mai bune lucrări au fost premiate cu sume în bani

Expoziţia a fost vizitată ieri de un grup de elevi ai Colegiului Economic «Mihail Kogălniceanu» şi ai Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă «Elena Doamna», care au profitat şi de vremea caldă pentru o plimbare prin crang. Tot ieri, cele mai reuşite lucrări au fost premiate de Centrul Creaţiei Populare, după cum au stabilit membrii juriului. Anul acesta premiile au fost acordate pe secţii şi nu nominal, elevii secţiilor externe ale Şcolii de Artă fiind cu toţii talentaţi, după cum a remarcat directorul Liviu Nedelcu. «Mă bucur că această manifestare a rezistat timp de cinci ediţii şi că putem aduce la o expoziţie de artă tradiţională atat de mulţi tineri», a spus Liviu Nedelcu înainte de a anunţa premianţii. Aceştia sunt: la secţiunea arta metalului – premiul I secţia externă din localitatea Campineanca; la secţiunea ţesături populare scoarţe – premiul I – secţia Brădet, comuna Nistoreşti, premiul al II-lea – secţia Bîrseşti, premiul al III-lea – secţia Rucăreni, comuna Soveja ; la secţiunea ţesături populare scoarţe ştergare – premiul I – secţia Nereju, premiul al II-lea - secţia Campuri ; la secţiunea instrumente populare – premiul I – secţia externă Nereju, premiul al II-lea  secţia Romaneşti, comuna Nistoreşti, premiul al III-lea – secţia Nereju; la secţiunea crestături populare premiul I – secţia externă Nereju, premiul al II-lea – secţia externă Mera. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.