Timp Liber

Civita Castellana - Orăşelul italian în care se toarnă filme artistice

Sorin Tudose
28 mar 2013 2446 vizualizări
Civita Castellana e un mic oraş din apropierea Romei al cărui pitoresc atrage cineaştii de pretutindeni

Dacă vă plac oraşele vechi de sute de ani, cu străzi înguste, cu paviment din piatră cubică în care timpul parcă se scurge altfel decat suntem noi obişnuiţI, Civita Castellana este un loc ideal de vizitat. Situată la 65 de kilometri de nord de Roma, provincia Viterbo, Italia, localitatea are în jur de 16.000 mii de locuitori din care foarte mulţi sunt romani veniţi la muncă în Italia. Cu o existenţă de peste un mileniu, Civita Castellana e un mic oraş care musteşte de istorie. Un pod de cărămidă lung de circa o sută de metri desparte centrul istoric al Civitei de zona relativ mai nouă a ei. Aşezată pe o colină, Civita veche se aseamănă cu o fortăreaţă, iar zidurile de cărămidă prezente la tot pasul vin să întărească această impresie. Multe din străzi sunt fie în pantă, fie la vale, iar regimul de înălţime este uniform. Nu există imobile fără etaj sau cu un singur nivel şi alături să fie un bloc turn de zece nivele, aşa cum din păcate s-a împămantenit la noi în ţară mai ales în ultimele două decenii. Faţadele locuinţelor şi edificiilor publice sunt în diferite culori, dar nici una nu este stridentă, ţipătoare. De asemenea, termopane nu prea sunt sau dacă există nu sunt albe, iar ferestrele au toate obloane, maro sau verzi. Autorităţile au înţeles perfect că dacă vor să scoată bani din turism trebuie să păstreze farmecul locului intact şi că orice clădire, orice stalp de iluminat, orice statuie, orice fantană etc reprezintă o bucăţică dintr-un puzzle mai mare numit Civita Castellana. Nu-i mai puţin adevărat că şi localnicii nativi îşi iubesc oraşul şi cel mai probabil nici nu concep ca acesta să arate altfel. Piaţa Giacomo Matteoti este unul din punctele importante de vizitat aceasta fiind destul de mică, dar tocmai acest lucru îi dă un caracter intim. Mai mult, clădirile nu îţi zgarie retina, nu au acel romanesc gri al blocurilor comuniste şi înconjoară armonios piaţa. De vizitat este şi Catedrala Sfanta Maria a cărei formă actuală se pare că datează încă din secolul 18. În orice caz, ţinand cont de întinderea mică a Civitei, aţi putea merge pe jos pe toate străzile ei, numai un aparat foto bun să aveţi, să suprindeţi aspectul unui oraş conservat cat se poate de bine. De altfel, felul în care arată Civita Castellana îi îmbie pe diverşi cineaşti să vină să filmeze filme artistice, ocazie cu care străzi întregi sunt blocate circulaţiei rutiere. Nu-i vorbă că şi oraşele noastre reprezintă o muză pentru regizori, dar parcă starea pe care ţi-o dă un film făcut de Giuseppe Tornatore într-un pitoresc oraş italian e mai caldă decat cea pe care reuşesc să o transmită filmele romaneşti postdecembriste. (Sorin TUDOSE) 




 Piaţa Geacomo Matteotti


O îngustă stradă din Civita unde “gustă omul viaţa mai din plin”


Catedrala Sfanta Maria


Podul pe care se intră în Civita Castellana


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.