Timp Liber

Soprana Catarina Coresi Lal joacă la Focşani în „Carmen”

Ziarul de Vrancea
15 nov 2012 2310 vizualizări
spectacolul în care joacă soprana de oridine romană este adus la Focşani de Teatrul Pygmalion din Viena, al căruit director este tot roman

Maine seară sunteţi aşteptaţi la operă, la Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” din Focşani pentru a o vedea pe soprana Catarina Coresi – Lal într-unul dintre spectacolele favorite ale iubitorilor de gen: „Carmen”. Spectacolul este o adaptare dramatică a nuvelei lui Prosper Merimee, regizat de Camelia Tino de  la Teatrul Pygmalion din Viena. Oraşul Focşani a fost ales pentru această reprezentanţie în cadrul unui turneu naţional al trupei Teatrului Pygmalion din Viena, condusă de regizorul Tino Geirun. În ciuda renumelui de peste timp, opera lui  George Bizet, “Carmen”, după nuvela omonimă a lui Prosper Merimee, a fost un eşec la momentul premierei, 3 martie 1875 ce a avut loc la „Opéra Comique“ din Paris. Astăzi opera se bucură de un succes răsunător, toate reprezentanţiile jucandu-se cu sălile pline. Spectacolul nu este unul clasic, soprana de renume internaţional, Catarina Coresi Lal, de origine romană, cantand singură acompaniată la pian. Adaptarea pentru scenă a textului scriitorului francez Prosper Merimee a fost realizată de Camelia Tino, regizor şi profesor la Academia de Teatru din Viena.

“În versiunea Teatrului Pygmalion din Viena, Carmen sfarşeşe într-un cabaret de provincie, unde îşi deapănă amintirile, îşi retrăieşte scenic fragmentele cele mai importante ale vieţii şi deplange dragostea pierdută, singurul lucru curat din viaţa ei”, transmit reprezentanţii Teatrului Vienez. Nu doar protagonista spectacolului este de origine romană, ci şi directorul Teatrului din Viena, Tino Geirun. Născut la Brăila, acesta a intrat în conflict cu regimul communist pentru spectacolele montate şi în 1985 a decis să părăsească ţara stabilindu-se la Viena, unde a fondat Complexul Teatral Pygmalion. Spectacolul de la Teatrul Municipal “Mr. Gh. Pastia” este jucat în limba romană şi începe la ora 19,00. Preţul unui bilet este de 30 lei, Biletele pot fi procurate de la casa teatrului, deschisă în intervalul orar 10,30 – 12,00 şi 16,00 – 18,30. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.