Timp Liber

Muzeul Oului din Bucovina, destinaţie obligatorie pentru vacanţă

Ziarul de Vrancea
30 aug 2012 2889 vizualizări
Multe dintre ouăle expuse sunt unice în ţară u pot fi admirate tehnicile tradiţioanle de încondeiere, dar şi tehnici diverse folosite în toată lumea u aici pot fi văzute ouă de gecko, nandu, tinamu sau emu

Chiar dacă luna concediilor este pe sfarşite, cu siguranţă că mai sunt destui vranceni care au preferat petrecerea acestuia într-o perioadă mai puţin aglomerată, aşa cum este luna august. Dacă v-aţi propus să ajungeţi în Bucovina, cu siguranţă trebuie să faceţi popas pentru o oră la Muzeul Oului din localitatea Vama, aflat pe drumul european 85, între Gura Humorului şi Campulung Moldovenesc, la numai caţiva kilometri de Voroneţ. De altfel, Muzeul Oului se şi află printre cele 13 locuri din Bucovina recomandate a fi vizitate, alături de Mănăstirile Voroneţ, Putna, Moldoviţa, Suceviţa, dar şi Chilia lui Daniil Sihastrul sau Mina de la Cacica. Muzeul Oului din Vama aparţine Letiţiei Orşivschi, profesor de artă textilă şi decorativă, membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, reprezentant al României la expoziţii şi saloane internaţionale de ouă decorate. Muzeul, unul inedit, cuprinde peste 3 mii de ouă din toată lumea, pe care artistul internaţional Letiţia Orşivschi le-a adunat în cei 12 ani de participări la expoziţii internaţionale. De altfel, tot ceea ce se poate vedea, a fost strans cu mare grijă, multe dintre ouăle colecţiei fiind rare şi adunate prin schimburi între participanţii diferitelor ţări. „Ouăle pe care le vedeţi aici sunt foarte scumpe şi nu mi-aş fi permis să le cumpăr. Am dat la schimb ouă tradiţionale bucovinene, considerand că este interesant să vadă şi romanii tehnicile folosite în diferite zone ale globului”, ne-a declarat artistul internaţional. Aşadar, ouăle, aşezate în 22 de vitrine, sunt lucrate în tehnici diferite, pe diferite tipuri de suport: coajă de ou, lemn, ceramică, porţelan, piatră sau chiar sticlă.

Ouă vechi de 100 de ani, păstrate printr-o tehnică veche

Prima secţiune: ouă din Bucovina, cuprinde ouă cu motive vechi din Bucovina, unele vechi de peste 50 de ani, din colecţia familiei, sau chiar vechi de 100 de ani. „Sunt ouă nelăcuite, fapt ce a permis evaporarea albuşului prin porii din coajă şi uscarea gălbenuşului”, ne-a explicat Letiţia Orşivischi. Artista ne îndeamnă să observăm simbolurile vieţii ce apar pe ouăle bucovinene: „cărarea rătăcită”, „frunza de stejar”, motive religioase dar şi motive ale meşteşugurilor tradiţionale: „coarnele berbecului”, „fierul plugului”, „potcoava”, „carja ciobanului” şi altele. Culorile folosite, ne dezvăluie gazda, sunt vegetale, obţinute din frunze de nuc, şofran, larice, arin, sfeclă roşie, dar se folosesc şi culori textile sau de ceară, prin arderea succesivă a cerii. La cererea vizitatorilor artista face şi o demonstraţie a ceea ce înseamnă încondeierea ouălor în Bucovina cu ceară pigmentată natural.

Cel mai vechi ou al colecţiei este din 1860

Colecţia internaţională cuprinde ouă din toată lumea, cu tehnicile specifice fiecărei ţări cu tradiţie în decorarea ouălor. Pot fi admirate ouă perforate din Cehia, ouă „potcovite” din Ungaria, măşti veneţiene aplicate pe ouă, tehnica oului zgariat din Germania, tehnici textile din Luxemburg şi Malta şi altele. Mai pot fi admirate măşti aplicate pe coajă de ou din Indonezia şi Bali, pentru alungarea duhurilor rele, dar şi o replică a celui mai mare ou de dinozaur aflat la Londra în muzeul dedicat acestei specii dispărute. De altfel, în colecţie mai sunt şi alte ouă rare, precum cele de emu, nandu, tinamu, un ou de broască ţestoasă, de crocodil (coaja oului a fost reconstituită bucată cu bucată după ieşirea puiului), dar şi de emu, struţ, fazan, prepeliţă. Printre vedetele colecţiei se află un ou adus din India, ce valorează o întreagă avere dacă avem în vedere că are în interior, din cristale swarovski, un elefant în miniatură, dar şi un ou de gecko (reptilă de numai caţiva centimetri lungime, ce trăieşte în zonele cu climă caldă), cel mai mic al colecţiei, oul de potarniche părand uriaş pe langă acesta. O altă piesă interesantă a colecţiei internaţionale, şi se pare cea mai veche, este un ou de la 1860, transformat în suport pentru parfum. Intrarea în muzeu costă 10 lei/persoană pentru un adult şi 3 lei pentru copii, iar dacă doriţi să surprindeţi şi instantanee interesante cu aparatul de fotografiat mai scoateţi din buzunar încă 10 lei. Poate părea destul de costisitor la început, dar ora petrecută în compania artistei Letiţia Orşivschi, care ştie să introducă turistul în magia tehnicilor de încondeiere a ouălor, este de neuitat. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
sannet, acum 3487 zile, 14 ore, 11 minute, 59 secunde
Cazare Suceava Pensiunea Villa Alice**** Suceava are o amplasare excepţională fiind situată ultracentral, dar într-un loc liniştit, lângă parcul mereu verde Simion Florea Marian. Este locul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.