Timp Liber

Excursie de o zi pe traseul Focşani – Tişiţa – Panciu – Soveja

Ziarul de Vrancea
23 aug 2012 9537 vizualizări
Vă invităm la o plimbare pe unul dintre traseele cultural turistice propuse de Direcţia pentru Cultură u specialiştii instituţiei au realizat mai multe trasee vrancene pe care doresc să le promoveze u astăzi vă propunem o călătorie pe urmele soldaţilor care au luptat în Vrancea

 Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să viziteze judeţul nostru, dar şi pentru vrancenii care doresc să revadă obiectivele turistice importante din judeţ, Direcţia pentru Cultură Vrancea a realizat o serie de şase trasee cultural turistice. Realizate în urmă cu un an, treseele cultural turistice nu au beneficiat de promovare pană acum, conducerea Direcţiei pentru Cultură întenţionand să le promoveze prin intermediul unui Centru de Informare ce se doreşte a fi deschis la sediul instituţiei pe data de 22 septembrie, de Zilele Europene ale Patrimoniului. Pană atunci însă, pentru a veni în sprijinul cititorilor, Ziarul de Vrancea vă invită la o călătorie imaginară în Vrancea pe traseele propuse de angajaţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Astăzi vom parcurge traseul cu numărul 1: Focşani – Tişiţa – Mărăşeşti – Panciu – Străoane – Răcoasa – Campuri – Soveja. Prima oprire este la Statuia Victoriei de la Tişiţa, iniţiativa construirii acesteia aparţinandu-i directorului ziarului „Curentul”, cunoscutul ziarist Pamfil Şeicaru. Acesta s-a adresat prefectului judetului Putna, arătându-şi indignarea şi durerea privind modul cum sunt cinstite locurile istoricelor lupte de la Mărăşeşti din anul 1917. Statuia este opera marelui sculptor Oscar Han şi este realizată din bronz, având o înălţime de 2,50 m şi reprezintă o femeie cu sabia ridicată deasupra capului, personificare a zeiţei Victoria, la romani, sau Nike, la greci.

Mausoleul de la Mărăşeşti, cel mai vizitat monument

Următorul obiectiv îl reprezintă Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti, unde se ajunge pe şoseaua naţională DN 2 Bucureşti-Focşani-Suceava E 85. Mausoleul a fost construit în urma propunerii făcute la data de 8 iunie 1919 în Congresul Societăţii Ortodoxe a Femeilor Romane. Lucrările au fost începute în anul 1923 pe terenul donat de moşierul Georges Negroponte şi au fost finalizate la 18 septembrie 1938, cand a avut loc sfinţirea în prezenţa Familiei Regale. Monument de arhitectura funerară, Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti este unicat, atat prin valoarea lui arhitecturală cat şi ca proporţii. Este opera unor autori de prestigiu: arh. George Cristinel, sculptorii Ion Jalea şi Cornel Medrea, Pictorul Eduard Saulescu. Întregul ansamblu este format din: mausoleu, muzeul luptelor de la Mărăşeşti, platforme şi terase exterioare, terasarea în trepte, alei de acces, ansamblul statuar şi monumentul ce marchează perimetrul în care a fost amplasat Mormantul Eroului Necunoscut între anii 1950-1993. În mausoleu se află depuse rămăşiţele eroilor din peste 250 de mari unităţi ale Armatei Romane.  Mergem apoi la Panciu unde, în centrul oraşului a fost înalţat monumentul istoric ce-i omagiază pe „Eroii din oraşul Panciu (1916-1918), pentru ale căror fapte de arme şi pentru apărarea independenţei din vara anului 1917, Patria le este recunoscătoare”. Aici s-au dat lupte grele după 6 august 1917, dezlănţuindu-se o puternică ofensivă la câţiva km nord-vest de Panciu, în zona dealului Muncelu. Monumentul a fost ridicat din iniţiativa comitetului local şi inaugurat la data de 2 mai 1928. Tot la Panciu, turiştii pot vizita şi paraclisul schitului Brazi, datat secolul al XVII-lea.

Bisericile de lemn, unice în ţară

Biserica de lemn “Sfântul Nicolae”  din Străoane

Mergem mai departe şi ajungem la Străoane, unde, în centrul satului, pe drumul judeţean Panciu – Soveja se află lăcaşul de lemn de la Străoane, monument istoric clasat, fiind opera meşterilor populari locali, care au depus întreaga lor măiestrie în lucrătura lemnului. Biserica de la Străoane se poate încadra tezaurului de arhitectură populară al ţării, atât prin specificitate zonală, cât şi prin formele şi volumele sale, după cum susţin specialiştii Direcţiei pentru Cultură. Tot la Străoane, la un km distanţă de satul Muncelu se află Monumentul Ecaterinei Teodoroiu, datat 1972.

Mai departe, pe DJ Focşani-Soveja se ajunge la Răcoasa, unde pot fi văzute Monumentul frăţiei de arme româno-franceze (1916-1919) sat Varniţa, dar şi biserica ce poartă hramul „Sfinţii Voievozi”, monument istoric, construită din bârne de lemn în anul 1807. Următoarea oprire este la Mausoleul Eroilor de la Mărăşti, unde se ajunge pe un drum secundar, la N-E de şoseaua dinspre Panciu, în zona colinară, pe marginea versantului estic al comunei Mărăşti. Alte obiective propuse sunt Biserica “Sfanta Cruce” din Vizantea, a fostei mănăstiri a localităţii, Biserica de lemn “Cuvioasa Paraschiva” din Campuri, unde se mai află şi Casa Memorială “Moş Ion Roată”. De aici urcăm spre Soveja unde ne începem vizita la Biserica” Naşterea Domnului” a fostei Mănăstiri Soveja, mergem la Cimitirul Ostaşilor Germani, Mausoleul Eroilor, dar şi la Bustul lui Simion Mehedinţi, unde călătoria propusă astăzi se încheie. Traseul, deşi poate părea unul lung, se parcurge cu autoturismul. Imagini ale obiectivelor propuse de pe acest traseu pot fi găsite pe site-ul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea, vrancea.djc.ro/. (Mihaela VLĂDESCU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
marius, acum 4254 zile, 10 ore, 3 minute, 1 secunda
Dar de schitul Soveja nimic? Doar treceti prin fata lui.
viorel, acum 4254 zile, 16 ore, 42 minute, 1 secunda
Fain! Brava. Om vidia si mai faine.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.