Timp Liber

Criza din buzunare dictează bronzul: Costineşti şi nu Palma de Mallorca

Ziarul de Vrancea
14 iun 2012 1375 vizualizări
Preţurile tot mai mari şi scăderea veniturilor îi trimit pe vranceni în vacanţe sociale, tip „Litoralul pentru toţi” la Marea Neagră u un sejur clasic în Bulgaria porneşte de la 200 de euro, în funcţie de confort şi perioadă, şi poate ajunge pană la 7-800 de euro în varf de sezon

Vrancenii vor vacanţe sociale nu extravaganţe exotice


Vrancenii preferă destinaţiile clasice pentru petrecerea vacanţei de vară. Agenţiile de turism din Focşani au înregistrat cereri mai multe  decat anul trecut în ţări precum Bulgaria-preferata majorităţii, Turcia şi Grecia. Comparativ cu alte destinaţii, inclusiv cu ţara noastră, Bulgaria rămane cea mai solicitată, aceasta fiind cea mai accesibilă pentru familiile cu buget mediu. Un sejur clasic porneşte de la 200 de euro de familie, în funcţie de confort şi de perioadă, şi poate ajunge pană la 7-800 de euro în lunile iulie-august. De altfel, unele agenţii au inclus în oferta lor externă numai Bulgaria, cum este cazul Vranceatour. Agenţia s-a specializat pe sejururi în staţiuni precum Nisipurile de Aur, Albena, Sunny Beach - în continuare şi cele mai căutate de pe litoralul bulgăresc.

Vacanţe „totul pe tavă” în  Turcia

Turcia este o destinaţie la fel de solicitată, dar preferată de familiile comode care doresc să aibă totul pus la dispoziţie şi care îşi permit să aloce 1.500 de euro pentru o vacanţă de o săptămană. O altă destinaţie solicitată este Egipt. Un sejur în ţara faraonilor, extrem de atrăgătoare pentru turişti, porneşte de la 5-600 de euro de persoană în acestă perioadă. Cereri, dar fără concretizare, sunt şi pentru Spania. „De curand, doi tineri care se căsătoresc în august s-au interesat de Spania unde şi-ar dori să-şi petreacă luna de miere”, ne-a precizat Mirela Carabă, operator la Agenţia „Alex Tours”. În oferta agenţiilor de turism există şi destinaţii ca Malta, dar fără cereri, preţul pornind de la 300 de euro de persoană pentru plecările din luna august. Oferte sunt şi pentru exotica Republică Dominicană unde, un sejur de 7 nopţi cazare contă 955 euro de persoană, preţ în care sunt incluse toate taxele.

„Litoralul pentru toţi”, foarte solicitat

Cat priveşte ţara nostră, cererea a scăzut simţitor, vrancenii preferand şi ei, ca mai toţi romanii, destinaţii mai ieftine. Ofertele pleacă de la 300 de lei de persoană la un hotel de două stele, fără masă, şi poate ajunge pană la 350 de euro de persoană într-un hotel de patru stele. În Romania conforul lasă de dorit, iar preţurile le depăşesc de două ori pe cele de pe litoralul bulgăresc. „E mai slabă cererea la noi pentru vacanţe pe litoralul romanesc. Am calculat de curand pentru un cuplu şi un sejur de 5 nopţi cazare într-un hotel din Mamaia de patru stele, cu demipensiune, era 720 de euro. Ori în Bulgaria e bufet suedez”, a precizat Mihaela Golăeş, manager general „Terra Tours”. Totuşi, litoralul romanesc rămane singura variantă pentru cei cu venituri mici care au ca singură alternativă programul social „Litoralul pentru toţi”, pentru care, de altfel, au fost şi cele mai numeroase solicitări. Cei care nu au prins bilete în cadrul acestui program preferă staţiuni mai ieftine. „Pentru programul «Litoralul pentru toţi» au fost mai multe cereri decat pentru pachetele standard. Cei care nu au mai prins bilete pentru acest program s-au orientat către staţiunile mai ieftine precum Neptun, Eforie, Costineşti”, a mai declarat Mirela Carabă. Cei mai mulţi vranceni preferă să-şi cumpere biletele de vacanţă direct de la agenţia de turism, iar ca mijloc de transport aleg autoturismul personal, cu toate că unele agenţii asigură şi transportul. Pentru a atrage cat mai mulţi turişti, parte dintre agenţii acceptă plata vacanţei în rate, sponsorizare, cotă sindicală, premiere sau tichete de vacanţă. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.