Timp Liber

Regal de muzică şi teatru la Focşani cu vioara Stradivarius

Gabriel Sava
24 mai 2012 4930 vizualizări
Concertul de vioară susţinut de Alexandru Tomescu a fost dublat de prestaţia actorilor Ana Pepine şi Paul Cimpoeru, într-o coregrafie inedită

O nouă reprezentaţie de excepţie a tanărului violonist Alexandru Tomescu a avut loc la Focşani miercuri seara, la Teatrul Municipal “Mr. Ghe. Pastia”, în cadrul celui de-al cincilea turneu naţional Stradivarius. Sunetul catifelat, profund şi amplu, în acelaşi timp, al viorii Stradivarius a subliniat dramatismul răscolitor al sonatelor lui Ysaye. Recunoscute pentru înaltul grad de virtuozitate cerut şi pentru dificultatea tehnică, aceste sonate nu sunt frecvent întalnite pe afişele sălilor de concert. Alexandru Tomescu a găsit o soluţie deosebit de inspirată pentru a devoala publicului sensul profund pătimaş al muzicii lui Ysaye, apeland la formele teatrului nonverbal. Actorii Ana Pepine şi Paul Cimpoieru au subliniat obsesiile artistului, dramatismul procesului creaţiei, dar şi visul de întaietate în plan mondial sau dorinţa de contopire cu propriul instrument, în secvenţe de mare sensibilitate şi de o forţă de expresie copleşitoare. În felul acesta, spectatorul a fost solicitat complet, căci, dacă muzica lui Ysaye cere frecvent un efort cerebral de înţelegere, jocul actoricesc a sensibilizat publicul şi a potenţat elementul afectiv. Recitalul lui Alexandru Tomescu a fost un spectacol complex şi complet, “Ratiune şi simţire” în acelaşi timp, iar chipurile transfigurate de emoţie şi bucurie ale publicului, precum şi bis-ul cerut cu insistenţă au constituit dovada cea mai clară a succesului deplin al acestei a doua vizite la Focşani a celebrului violinist. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.