Timp Liber

Concertul este dedicat Zilei Mondiale a Dansului

Sorin Tudose
19 apr 2012 897 vizualizări
Orchestra de Camera “Unirea” concertează luni, la aniversare

De trei ani de zile focşănenii pot asculta muzică de cameră, sub bacheta dirijorului Vincent Gruger u prima filarmonică din Focşani a fost înfiinţată în 1947

Orchestra de Camera „Unirea” din Focşani împlineşte în această lună trei ani de existenţă. Cu această ocazie este organizat luni, 30 aprilie, începînd cu ora 19.00, un concert aniversar special. Programul cuprinde, în prima parte, lucrări din sfera dansurilor instrumentale (Serghei Prokofiev, Ludwig van Beethoven, Joseph Bayer, Martian Negrea, Grigoraş Dinicu) iar în partea a doua Simfonia nr. 5 de Franz Schubert. Concertul este dedicat şi Zilei Mondiale a Dansului, zi care se celebrează pe 29 aprilie. Solistul concertului este focşăneanul Vasile Calmiş. „Primul concert al Orchestrei de Cameră Unirea a avut loc pe 26 aprilie 2009. Tot în acel an, prin proiectul Rinascimento Musici, proiect co-finanţat de Ministerul Culturii, orchestra a mai susţinut încă patru concerte şi a lansat şi primul ei CD. De atunci şi pînă în prezent au fost susţinute 17 concerte, majoritatea în Focşani, dar şi cîte unul la Iaşi şi Galaţi. În tot acest timp conducerea muzicală i-a aparţinut dirijorului Vincent Gruger. La sfîrşitul anului 2011 a fost editat cel de-al doilea CD al orchestrei, intitulat sugestiv The Best Of ...”, ne-a spus Valentin Gheorghiţă, directorul Ateneului Popular „Maior Gh. Pastia”.

Istoria orchestrei a început în 1947

Orchestra de Cameră reia tradiţia muzicii culte în oraşul nostru, tradiţie întreruptă brusc în 1962 prin desfiinţarea abuziva a Filarmonicii de Stat Unirea, care s-a mutat la Galaţi. „Filarmonica şi-a început activitatea în anul 1947 la Ateneul Popular din iniţiativa dirijorului şi compozitorului Silviu Zavulovici şi prin entuziasmul mai multor instrumentişti focşăneni. A activat la Ateneu pînă în 1957 cînd autorităţile locale decid să dea spre administrare Filarmonicii Unirea sala Teatrului Municipal. Aici se dădeau majoritatea concertelor pînă în 1962, cînd a fost desfiinţată. Pînă în 1994 nicio altă instituţie profesionistă de spectacole şi concerte nu a mai fost infiinţată în Focşani”, a detaliat Valentin Gheorghiţă. Pe această cale directorul instituţiei de cultură invită publicul la concertul aniversar de pe 30 aprilie. Biletele sau pus deja în vînzare la sediul Ateneului. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.