Timp Liber

Investitorii în turism pot obţine pînă la 200.000 euro de la UE

Mihai Boicu
29 mar 2012 1017 vizualizări
Procentul public nerambursabil a fost crescut pînă la 85% din costurile eligibile

Pe 17 aprilie începe sesiunea pentru depunerea proiectelor de finanţare în cadrul Măsurii 313 “Încurajarea activităţilor turistice”, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, care va dura pînă pe 16 mai. Fondurile nerambursabile disponibile pentru finanţarea proiectelor privind încurajarea activităţilor turistice sînt de 185,5 milioane euro. În comparaţie cu 2011, în acest an au fost majorate sumele de care pot beneficia cei care vor să investească în turism. În cazul pensiunilor agroturistice, procentul public nerambursabil creşte de la 70% la 85%, în timp ce plafonul maxim al finanţării s-a majorat de la 70.000 de euro la 100.000 de euro pentru un proiect. Proiectele de investiţii ce vizează activităţi recreaţionale beneficiază acum de un procent public nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile majorat de la 50% la 85%. Plafonul maxim al finanţării este de 200.000 euro. Pentru cheltuielile de promovare aferente dezvoltării şi marketingului serviciilor turistice rurale, costurile eligibile trebuie să se încadreze în limita a 10.000 de euro. În cazul site-urilor web, limita este de 5.500 euro.

Cei care au primit bani de la UE pot cere iar

Autorităţile au eliminat pentru proiectele de investiţii în agroturism obligativitatea ca solicitantul să nu fi beneficiat de finanţare nerambursabile pentru investiţii prin măsurile Axei I a PNDR. “Proiectele prin care se vor realiza investiţii în zonele cu potenţia turistic ridicat vor beneficia de cel mult 25 de puncte, iar cele care prin activitatea propusă creează locuri de muncă vor primi cinci puncte”, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. De asemenea, proiectele care prevăd investiţii de producere a energiei din surse regenerabile primesc 10 puncte, iar cele derulate de femei sau tineri cu vîrstă pînă la 40 de ani beneficiază de cinci puncte. Investiţiile privind activităţile recreaţionale vor primi 25 de puncte, iar cele în agroturism 20 de puncte. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.