Timp Liber

Vrînceni, sînteţi invitaţi la Carnavalul Zăpezii şi la Pomana Porcului!

Mihaela Beșleagă
16 feb 2012 10708 vizualizări
în acest sfîrşit de săptămînă vă puteţi distra la serbările zăpezii de la Gura Humorului, Piatra Neamţ şi Bîlea Cascadă u puteţi degusta şi produse tradiţionale la Festivalul Internaţional de Pomana Porcului, la Băile Balvanyos din Covasna, între 17-19 februarie

Pentru acest sfîrşit de săptămînă vă propunem să vă faceţi curaj să porniţi la drum, spre munte, în Bucovina sau la Sibiu, unde se organizează în aceste zile tradiţionalele serbări ale zăpezii. Zăpadă cît cuprinde, concursuri umoristice pe pîrtie şi patinoar, concerte, jocuri distractive pe zăpadă, sau parada măştilor, toate vă aşteaptă în acest week-end la Serbările Zăpezii de la Gura Humorului (Suceava), Festivalul Piatra pe zăpadă la Piatra Neamt şi Carnavalul Zăpezii de la Bîlea Cascadă, în Sibiu. Manifestările prilejuite de serbările zăpezii din staţiunea turistică Gura Humorului vor avea loc de vineri pînă duminică, 17-19 februarie,  pe Pîrtia Şoimul şi patinoarul Ariniş. Organizatorii au pregătit pentru zilele de vineri muzică la baza pîrtiei, unde vă puteţi da cu schiurile, snowboard-ul sau săniuţa. Sîmbătă va fi „Olimpiada Rîsului la Gura Humorului”, cu concursuri umoristice pe pîrtie şi patinoar, un concert cu trupa Bere Gratis şi discotecă în aer liber cu DJ şi lasere. Duminică va fi un spectacol folcloric cu trupe locale de muzică populară, va avea loc un  concurs de schi alpin şi spre seară trupa Hara va întreţine atmosfera pe pîrtie.


Bal mascat pe pîrtie la Piatra Neamţ


Şi la Piatra Neamţ are loc în acest sfîrşit de săptămînă o serbare similară, Festivalul Piatra pe zăpadă. Festivalului de iarnă este pregătit pînă duminică cu un concurs de schi alpin şi snowboard şi  jocuri şi concursuri pe zăpadă adresate publicului larg. Cupa de Ski şi Snowboard se va desfăşura pe pîrtia Cozla din Piatra Neamţ, la start fiind aşteptaţi atît amatori cît şi sportivi profesionişti, precum şi copii cu vîrste începînd de la patru ani. Cei mai buni schiori vor fi premiaţi. Duminică, 19 februarie, între orele 10.00 – 16.00 se vor organiza diverse jocuri pe zăpadă şi un bal mascat. Toţi cei care vor veni la schi costumaţi sau avînd elemente dintr-un costum vor intra în concurs. La balul mascat se vor acorda şi premii pentru cel  mai frumos costum. Jocurile distractive ce se vor desfasura la baza pîrtiei între orele 10.00 – 14.30 vor fi: mersul pe schiuri cu oul în lingura de lemn, trasul sforii şi hochei cu măturoaie. Sîmbătă, 18 februarie, şi la Cascada Bîlea din Sibiu va avea loc Carnavalul Zăpezii, aflat deja la a XVII-a ediţie. Programul carnavalului cuprinde o petrecere „apres-schi”, care va avea loc pe terasele cabanei Bîlea Cascadă,  cu muzică  şi băuturi calde. După cină urmează carnavalul măştilor, cu scenete şi dansuri. Acestea vor constitui şi probe pentru desemnarea celor mai reuşite măşti care vor fi premiate de organizatori. În continuare, muzică, concursuri de cabană şi artificii.


Festivalul Internaţional de Pomana Porcului de la Balvanyos

În acest sfîrşit de săptămînă, 17-19 februarie, vecinii din judeţul Covasna organizează un festival tradiţional mai mult decît apetisant: Festivalul Internaţional ”Pomana Porcului”, ediţia a VII-a, la Băile Balvanyos în judeţul Covasna. Festivalul a devenit deja o tradiţie, marcînd, practic, ieşirea din iarnă, scopul său fiind prezentarea, promovarea şi păstrarea tradiţiilor gastronomice, culturale şi folclorice de iarnă ale fiecărei localităţi, atît din ţară cît şi din străinătate. În cadrul Festivalului, porcii, fiecare de cîte 100 kilograme, vor fi sacrificaţi în mod tradiţional, iar echipele participante vor primi cîte o jumătate de porc, din care vor fi preparate nu doar mîncăruri gătite, ci şi preparate tradiţionale de iarnă, precum cîrnaţii, catalboşii ori tobă. Sîmbătă va avea loc concursul propriu-zis, după ce fiecare două echipe vor primi din partea organizatorilor cîte un porc, pe care îl vor sacrifica, pîrli şi curăţa împreună, urmînd să îl împartă frăţeşte pe „Ghiţă” şi să îl transforme în preparate gustoase. Potrivit tradiţiei, concurenţii se îmbracă în port tradiţional specific zonei pe care o reprezintă, iar fiecare echipă va trebui să prezinte tradiţiile locale privind sacrificarea porcului şi preparatele tradiţionale. După premiere, cînd cele mai bune echipe vor primi cupe, medalii şi diplome, va avea loc o masă festivă şi un foc de artificii. Taxa de participare la concurs este de 150 euro/echipă, compusă din maxim patru persoane, pentru care se asigură cazare şi masă în perioada concursului. Deşi a participat în ultimii ani la Festival, echipa Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Vrancea nu va merge la Balvanyos, din lipsă de bani. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.