Timp Liber

Unde mergem la schi iarna aceasta?

Mihaela Beșleagă
9 feb 2012 1980 vizualizări
Pentru schi, snowboard, săniuţă sau o simplă bulgăreală, puteţi vizita staţiuni din Austria, Elveţia, Bulgaria, Franţa, dar şi din Romania u în top 10 al celor mai avantajoase staţiuni de munte, preţurile sînt cuprinse între 55 de euro la Predeal şi 180 de euro în Austria

Zăpadă avem din plin în aceste zile, aşa că, dacă vă încumetaţi să plecaţi la drum în acest week-end, vă propunem cîteva dintre cele mai iubite destinaţii de schi din ţară şi din Europa. Fie că vă place să vă daţi cu placa, să schiaţi, să vă daţi cu săniuţa, ori doar să vă bateţi cu zăpadă, vă prezentăm cele mai frumoase destinaţii unde puteţi practica sporturile de iarnă. Dacă sînteţi un schior împătimit, aţi dat deja jos din pod ori din dulap schiurile sau placa. Ştiţi că Austria şi Elveţia sau Franţa şi Italia oferă condiţii excelente pentru schi în Alpi. Chiar mai aproape, în Bulgaria, puteţi schia la înălţimi de peste 2600 metri, dar puteţi descoperi şi Alpii Sloveniei. Potrivit unui clasament întocmit de cotidianul german Bild referitor la cele mai avantajoase destinaţii de iarnă din Europa, după costurile de cazare, închiriere a echipamentelor de schi, snowboard şi preţul alimentelor, a reieşit că staţiunea Predeal oferă cele mai avantajoase locuri de cazare, camerele de hotel duble pornind de la 55 de euro. România a mai intrat în top şi cu Poiana Braşov, care ocupă locul 5, cu un preţ mediu plătit pentru camerele de hotel de 95 de euro.
Bulgaria şi Slovenia
Bansko este staţiunea de ski numărul 1 a Bulgariei, avînd cel mai bun şi mai modern centru de ski dintre toate staţiunile bulgăreşti cu acelaşi specific. În ultimii ani, o nouă zonă destinată „sportului alb” a fost amenajată graţie unei investiţii de milioane de euro. Cu toate că staţiunea este cunoscută de doar 10 ani, are multe de oferit oaspeţilor săi, cum ar fi condiţii excelente pentru ninsoare, cu o zăpadă bună, care se menţine din decembrie pînă în mai. Pîrtiile sînt situate la aproximativ 1.000 m deasupra oraşului şi sînt accesibile printr-o plimbare de 25 minute cu noua telegondolă, care porneşte din Bansko. Lungimea totală a pîrtiilor marcate este de 70 km. Slovenia este situată în partea centrală a Europei, relieful său fiind predominant muntos, în nord aflîndu-se un sector al Alpilor. Staţiunile de schi din Slovenia sînt renumite datorită serviciilor şi a numeroaselor competiţii internaţionale organizate anual. Pîrtiile excelente recomandă această destinaţie tuturor  iubitorilor sporturilor de iarnă.
Austria şi Elveţia
Austria, supranumită şi „Meccaschiorilor”  şi snowboarderilor, îşi aşteaptă turiştii în fiecare iarnă cu braţele deschise. Muntii Alpi ocupă 70% din teritoriul ţării. Pîrtiile întinse şi excelent pregătite, instalaţiile de cablu ultramoderne, barurile Apres Schi cu o atmosferă ce nu poate fi uitată prea uşor, sînt doar cîteva din zecile de motive pentru care Austria rămîne în topul preferinţelor schiorilor. Tot Austria este cea care reuşeşte să îmbine în staţiunile sale grandorea munţilor înzăpeziţi cu misticul băilor termale. Schiul în Elveţia poate fi caracterizat prin calitatea „de lux”. Pîrtii nesfîrşite, sate montane cu o atmosferă desprinsă parcă din basme, trenuri montane, snowboardpark, patinoare, trasee de drumeţii de iarnă,  toate acestea vor fi martorii reali ai unei vacanţe de neuitat.
Franţa şi Italia
Alpii reprezintă pentru europeni locul de baştină al sporturilor de iarnă. Regiunile găzduite de aceşti munţi impresionanţi sînt perfecte pentru toţi fanii schi-ului şi snowboarding-ului, chiar şi pentru cei mai pretenţioşi. În afară de un număr considerabil de pîrtii de schi de calitate, puteţi găsi numeroase posibilităţi pentru divertisment şi recreaţie. Regiunile de schi din Franţa sînt considerate printre cele mai mari, înalte şi întinse din întreaga lume. În primul rînd, este vorba despre regiunea Les Trois Vallées, cu peste 600 km de pîrtii şi 200 instalaţii de transport pe cablu. În plus, în Franţa este situat vîrful Mont Blanc (4.810 m), care este cel mai înalt vîrf din Alpi. La poalele sale se află „metropola” sporturilor de iarnă Chamonix, unde au avut loc primele Jocuri Olimpice de Iarnă în anul 1924. Regiunea Munţilor Dolomiţi este cea mai întinsă şi totodată cea mai renumită zonă de schi din Italia. Un adevărat paradis al schiorilor, zona Munţilor Dolomiţi reuneşte 12 zone majore de schi, un total de peste 1.200 km de pîrtie de toate gradele de dificultate, dispuse de-a lungul văilor sale, peste 450 de instalaţii de transport pe cablu, şcoli de schi, instalaţii pentru alte sporturi de iarnă.
Sibiu şi Maramureş
Şi în Romania puteţi alege între mai multe regiuni de schi, de la Poiana Braşov, staţiunile de pe Valea Prahovei, pînă la pîrtiile din Sibiu, Maramureş şi Bucovina. Păltiniş (Sibiu) este cea mai veche staţiune montană de la noi, înfiinţată în anul 1894, fiind situată la cea mai mare altitudine (1.442 m) din ţară. E o destinaţie perfectă pentru un week-end sau chiar o scurtă vacanţă. Puteţi alege să schiaţi, să urcaţi pe crestele înzăpezite sau să faceţi o mică plimbare pînă la Schit, mica bisericuţă de lemn unde se află mormîntul lui Constantin Noica. O altă staţiune, Cavnic din Maramureş, la 30 de km de Baia Mare, este doar una din destinaţiile favorite pentru schiorii din zonă, în special la final de săptămînă. Aveţi de ales între pîrtiile Roata şi Icoana, cu grade diferite de dificultate. Dacă nu eşti schior poţi să te plimbi cu snowmobilul, să te dai cu săniuţa sau să te distrezi pe pista de tubbing. Distracţia ţine pînă tîrziu în noapte cu ajutorul instalaţiilor de nocturnă, iar din acest an la Cavnic există şi instalaţie de zăpadă artificială. (Mihaela BEŞLEAGĂ)
CASETA
Cele mai ieftine staţiuni de schi din Europa
Iată clasamentul realizat de cotidianul german Bild al destinaţiilor avantajoase unde vă puteţi petrece vacanţa de iarnă la schi, în funcţie de costul mediu de cazare în cameră dublă:
1. Predeal, România: 55 euro;
2. Sxczyrk, Polonia: 63 euro;
3. Bansko, Bulgaria: 72 euro;
4. Zakopane, Polonia: 78 euro;
5. Poiana Braşov: 95 euro;

6. WinterBerg, Germania: 139 euro;
7. Solden, Austria: 154 euro;
8. Mayrhofen, Austria: 166 euro;
9. Garmisch-Partenkirchen, Germania: 169 euro;
10. Tux Hinterturx, Austria: 180 euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.