Timp Liber

Ziua Culturii Naţionale, celebrată prin acţiuni culturale

Mihaela Beșleagă
12 ian 2012 1522 vizualizări
Ateneul Popular şi Biblioteca Judeţeană serbează duminică, 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale

Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” vă invită duminică, 15 ianuarie, de la ora 17.00, pentru prima dată la aniversarea marelui poet Mihai Eminescu, să sărbătoriţi Ziua Culturii Naţionale. „Manifestarea se doreşte a fi una sărbătorească şi familială deopotrivă, pentru că o aniversare a cuiva drag prilejuieşte întîlnirea familiei într-o atmosferă de sărbătoare, degajată. Ori nouă, familiei locuitorilor oraşului Focşani, ne este drag Poetul, dar mai ales, e timpul să ne fie dragă şi Cultură Naţională, pentru că ea este parte din noi. Creştem, ne dezvoltăm şi vieţuim în fiecare clipă în cadrul şi prin apartenenţa noastră la o cultură unificatoare”, transmit reprezentanţii Ateneului. Evenimentul se intitulează „Daruri la Ziua Poetului” şi va cuprinde o miniexpoziţie de grafică de şevalet cu lucrări inspirate din lirica eminesciană, semnate de Virginia Georgescu-Hossu, lansarea unui volum de versuri al poetului Virgil Panait, „Arhitectura cenuşii” şi un recital din lirica poetului naţional susţinut de actriţa Paula Grosu. Nu în ultimul rînd, va avea loc o evocare prin gîndurile „... despre Poet” ale profesorului focşănean Gheorghe Zaharia, dar şi proiectarea filmului „Un bulgăre de humă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu.

File de istorie prezentate de bibliotecari
 
Şi biblioteca judeţeană pregăteşte mai multe activităţi duminică, de Ziua Culturi Naţionale, ocazie cu care se celebrează şi 162 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Bibliotecarii au pregătit o acţiune inedită care constă într-un periplu la busturile din jurul Teatrului Municipal, care va începe la ora 11.00. „Acţiunea «La pas, printre statui» va reaminti focşănenilor că maiorul Gheorghe Pastia dona, la 3 martie 1908, trei sute mii lei, pentru ridicarea Teatrului, că artistul Petre Liciu, actor de renume al Teatrului naţional din Bucureşti este născut la Focşani, că pedagogul Gheorghe Rarincescu,  născut în anul 1864 în comuna Coteşti a fost decorat pentru întreaga carieră pedagogică cu Medalia Jubileului Învăţămîntului Românesc şi Coroana României în Gradul de Cavaler. Că anul acesta se împlinesc 40 de ani de la ridicarea bustului domnitorului Al. Ioan Cuza şi că bustul lui Nicolae Filipescu, om politic, orator şi publicist fruntaş al luptei pentru desăvîrşirea statului naţional român unitar a fost ridicat din dorinţa locuitorilor Oraşului Unirii în anul 1928”, transmit bibliotecarii. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.