Timp Liber

Turismul are probleme: lipsa de promovare şi fiscalitatea ridicată

Mihaela Beșleagă
1 dec 2011 1519 vizualizări
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a tras un semnal de alarmă asupra obstacolelor peste care trebuie să treacă turismul romanesc: lipsa de promovare şi un TVA ridicat u în Vrancea, staţiunile Soveja şi Lepşa ar avea nevoie de revitalizare, iar zone precum Vintileasca să fie descoperite şi puse în valoare

Lipsa unei promovări corespunzătoare pe plan intern a programelor turistice şi fiscalitatea prea ridicată sînt principalele probleme cu care se confruntă în prezent turismul românesc. Aceasta este concluzia reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), care s-au întîlnit în cadrul reuniunii bianuale din regiunea Sud Muntenia, desfăşurată marţi la Piteşti. „Aceste programe nu sînt cunoscute la nivel naţional şi asta ar fi sarcina ministerului, să explice turistului român că a început «Litoralul pentru toţi» sau că mîine începe programul «O săptămînă la munte» şi costă 300 de lei”, a declarat preşedintele ANAT, Corina Martin. Agenţii de turism se plîng şi de TVA-ul ridicat. „În plus, sînt dificultăţi legislative, taxe, fiscalizare. Ne comparăm deseori cu bulgarii, dar bulgarii au TVA de 9% pe tot ceea ce înseamnă turism, noi nu avem decît la cazare. La ei şi agenţiile de turism au 9%, noi nu avem”, a spus şi preşedintele ANAT Sud Muntenia, Adrian Voican. O reducerea a TVA, cel puţin la vacanţele vîndute de agenţiile de turism pentru destinaţii din România, ar impulsiona turismul intern, cred reprezentanţii ANAT. Pe lîngă acordarea unor facilităţi fiscale, aceştia cer şi o orientare a acţiunilor de promovare către consumatorii interni, care sînt cei mai numeroşi. „Există bani pentru promovarea brandului, dar ei se adresează 99% pe piaţa externă. Realitatea este că peste 80% dintre turiştii din România sînt români şi foarte puţini străini”, a mai argumentat Adrian Voican. În structura de conducere a ANAT se află şi focşăneanul Dragoş Horhocea, care este vicepreşedinte pentru zona de Sud-Est. De altfel, acesta şi-a propus, ca proaspăt membru liberal, să promoveze Vrancea turistică prin intermediul unui proiect care să ajute la revitalizarea staţiunilor Soveja şi  Lepşa, dar şi la punerea în valoare a  unei alte zone cu potenţial, Vintileasca, de pe valea Rîmnicului. Cu excepţia satului turistic Lepşa, „consacrat” deja printre vrînceni ca destinaţie turistică, dar ales ca locaţie de vacanţă şi de gălăţeni şi constănţeni, judeţul nu se poate lăuda cu o altă staţiune în sensul adevărat al cuvîntului. Ultimii turişti au fost cazaţi în hotelurile SindRomania din comuna Soveja acum mai bine de cinci ani, staţiunea fiind acum în conservare, ca să nu spunem degradare. La fel s-a întîmplat şi cu fosta staţiune Vizantea Livezi, renumită în perioada antebelică pentru apele sale tămăduitoare. Proiecte de promovare a Vrancei arhaice există, unele chiar cu generoase fonduri europene, dar deocamdată efectele pozitive şi valurile de turişti se lasă aşteptate.  (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.