Timp Liber

Soveja şi Vizantea Livezi aşteaptă să primească statutul de staţiune

Mihaela Beșleagă
10 nov 2011 7614 vizualizări
La Soveja se lucrează la baza medicală,iar la Vizantea Livezi se aşteaptă ok-ul de la Ministerul Dezvoltării u mai multe localităţi din ţară au primit de curînd statutul de staţiune balneară şi balneoclimatică, însă niciuna din Vrancea u agenţiile oferă pachete turistice de odihnă şi tratament în staţiuni prin „O săptămînă de refacere” şi „Decada balneară”, la preţuri între 300 lei şi 700 lei, pentru 7-10 zile de cazare, masă şi tratament

Vrîncenii se pot mîndri că au chiar la ei în judeţ două staţiuni climaterice şi balneoclimaterice, deocamdată însă necertificate oficial. Deşi izvoarele şi aerul ozonat de la Soveja şi Vizantea Livezi au proprietăţi curative miraculoase pentru tratarea a diverse afecţiuni, lipsa infrastructurii specifice unei staţiuni şi izvoarele încă necaptate determină neîncadrarea încă a celor două localităţi printre staţiunile recunoscute din ţară. Soveja doreşte să capete statutul de staţiune climaterică datorită izvoarelor minerale, dar şi a climei benefice pentru tratarea diverselor afecţiuni. În prezent se lucrează la baza medicală din localitate. Cei din administraţia locală spun că izvoarele au fost captate pînă la această bază medicală şi se fac analize ale apelor pentru determinarea calităţilor terapeutice. Aceasta în  ape minerale termale clorurosodice şi sulfuroase, folositoare în tratarea reumatismului. „După ce se termină lucrările la baza medicală vom da drumul la documentaţie pentru atestare ca staţiune climaterică. De asemenea, trebuie să avem cel puţin 100 locuri de cazare certificate. Pe lîngă pesiunile deja existente, în curînd se vor deschide alte patru staţiuni la Soveja”, ne-a declarat primarul Costel Pleşa. În comuna vecină, Vizantea Livezi, există, de asemenea, izvoare miraculoase încă neexploatate, care vindecă şi ameliorează boli de stomac, oculare, afecţiuni ginecologice şi reumatismale. Autorităţile locale au depus încă din luna mai a acestui an documentaţiile necesare pentru statutul de staţiune balneoclimaterică la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, însă pînă în prezent nu s-a primit nici un răspuns. „Cînd am depus documentele ne-au dat speranţe că ne vor ajuta. Noi nu putem să demarăm exploatarea apelor, a studiilor, pentru obţinerea licenţei, pentru că ne-ar costa foarte mult şi nu ne permitem. Am încercat să facem mai mulţi paşi în acest sens, inclusiv la Agenţia de Exploatare a Resurselor Minerale. Am aflat că este un proces de durată, cel puţin 6 luni durează exploatarea apelor şi încă 6 luni-1 an analiza”, ne-a spus primarul Fănică Ciubotaru de la Vizantea Livezi. Între timp, unii localnici cu spirit de iniţiativă şi-au amenajat la domiciliu adevărate baze de tratament. Curele se fac în butoaie de lemn umplute cu apa miraculoasă de izvor. Edilul ne-a dezvăluit că şi unele personalităţi din judeţ, cum este creatoarea de modă Nausica Mircea, soţia fostului prefect Dragoş Mircea, a făcut cîteva cure de tratament „la butoi” cu apa de izvor de la Vizantea.   

Staţiuni balneare atestate de Guvern

În luna octombrie, Guvernul României a aprobat o hotărîre privind acordarea statutului de staţiune balneară şi balneoclimatică pentru mai multe localităţi şi areale care dispun de factori naturali de cură. Propunerile şi hotărîrile consiliilor locale, precum şi referatele întocmite de Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti, arată că sînt îndeplinite condiţiile necesare acordării statutului de staţiune balneoclimatică sau balneară pentru următoarele localităţi şi areale, din păcate niciuna din Vrancea: Băile Olăneşti, Covasna, Băile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Băile Herculane, Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata şi Ocna Sibiului. „Aceste localităţi şi areale sînt situate în zone cu factori climatici benefici, cu condiţii pentru asigurarea menţinerii şi ameliorării sănătăţii şi/sau a capacităţii de muncă, precum şi a odihnei şi reconfortării”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Afecţiunile care pot fi tratate prin cure balneare sînt: boli neurologice, boli ginecologice, boli profesionale, boli endocrine, boli metabolice şi de nutriţie, boli ale aparatului locomotor, afecţiuni respiratorii, afecţiuni ORL, reumatismale, cronice, cardiovasculare, dermatologice sau hepatobiliare. Factorii naturali terapeutici sînt: ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, sulfuroase, iodate, ape hipertermale, ape sărate de mare concentraţie, mofete.

O săptămînă de refacere la „băi”

Pînă la sfîrşitul lunii noiembrie sînt valabile şi două oferte turistice în staţiunile de odihnă şi tratament, intitulate „O săptămînă de refacere” şi „Decada balneară”. Pentru „O săptămînă de refacere” pachetul de 7 zile/6 nopţi, cu cazare la hotel, cu mic dejun şi un tratament cu două proceduri pe zi costă la un hotel de două stele 300 lei/persoană şi la un hotel de trei stele 350 lei/persoană. Pentru „Decada balneară”, 10 zile/9 nopţi, cu cazare la hotel, trei mese pe zi şi tratament cu două proceduri pe zi costă la un hotel de două stele 675 lei/persoană, iar la un hotel de trei stele 775 lei/persoană. Sînt disponibile locuri în staţiunile Lacu Sărat, Felix, Covasna, Sovata, Vatra Dornei, Slănic Prahova, Herculane, Tuşnad, Călimăneşti, Amara sau Mangalia. Pentru rezervări prin agenţiile de turism sînt necesare o recomandare medicală şi o adeverinţă de asigurat la bugetul de sănătate. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.