Timp Liber

Festival la Jitia, tirg la Adjud si hram la Manastirea Buluc

Mihaela Beșleagă
4 aug 2011 3573 vizualizări
Duminica are loc Festivalul Folcloric „Poiana Negari”, editia a 44- a, la Jitia, iar pina pe 6 august e organizat la Adjud Tirgul traditional de vara u de „Schimbarea la Fata” va fi serbat hramul Manastirilor Buluc si Muntioru

In plina vara, in tot judetul se organizeaza serbari cimpenesti, festivaluri si alte serbari populare, care aduc oamenii mai aproape de natura, intr-un cadru plin de voie buna. In acest sfirsit de saptamina, vrincenii pot alege sa participe la unul din evenimentele organizate la Jitia, Adjud sau la hramul manastirilor Buluc si Muntioru, de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Mintuitorului. Prima manifestare culturala are loc duminica, 7 august, in comuna Jitia, unde se va desfasura Festivalul Folcloric „Poiana Negari” editia a 44- a. Manifestarile vor incepe la ora 13.00, in amfiteatrul natural din Poiana Negari. Pe scena din localitatea de munte vor urca ansambluri folclorice si interpreti din localitatile Vintileasca, Spulber, Nistoresti, Nereju, Paulesti, Birsesti, Reghiu, Dumitresti si Jitia. Invitati la festival sint Ansamblul Folcloric Profesionist „Tara Vrancei” si grupul „Nemuritorii“ de la Buzau. Evenimentul este organizat de Centrul Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale, Artelor si Meseriilor si Consiliul Judetean Vrancea, Primaria si Consiliul Local Jitia.

 
Bilci de vara la Adjud

  Si in municipiul Adjud e sarbatoare, de aceasta data sub forma de tirg. Pina simbata, 6 august, are loc Tirgul traditional de vara, un eveniment care se sarbatoreste aproape in fiecare an, de jumatate de veac incoace. Zona unde se va desfasura evenimentul a fost stabilita intre Piata si Obor, unde circulatia masinilor este restrictionata, zona fiind transformata in alee pietonala. Sint asteptati sa vina cu standuri producatori traditionali din toata tara si vor fi amenjate si parcuri de distractii pentru copii. Organizatorii, Primaria si Consiliul Local Adjud, se asteapta la citeva mii de vizitatori. 

 


Hram la manastirile Buluc si Muntioru


Simbata, 6 august, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Schimbarea la Fata a Mintuitorului. Cu aceasta ocazie, Inalt Prea Sfintitul Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, va participa la hramul Manastirii Buluc de la Jaristea. Asezamintul ii asteapta pe crestinii care vor sa participe la cel mai important moment din viata manastirii cu un serviciu religios plin de har, dar si o masa plina de bucate, care vor fi oferite la finalul slujbei. Autoritatile locale spun ca drumul care leaga Jaristea de Buluc a fost amenajat, asa incit se poate ajunge la Manastire in conditii bune. De altfel, Primaria Jaristea doreste sa reintroduca Manastirea pe Lista Monumentelor Istorice si sa transforme Bulucul in principala destinatie turistica din Magura Odobestilor. Si la Manastirea Muntioru, de la granita dintre Vrancea si Buzau, va fi in acest sfirsit de saptamina hram, de „Schimbarea la Fata”. Schimbarea la Fata a Mintuitorului reprezinta data la care Iisus, împreuna cu  Petru, Iacob si Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca sa se roage. Aici, apostolii au fost învaluiti într-un nor de lumina în timp ce Iisus se ruga, iar apoi au auzit un glas care le-a spus: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L” (Matei 17, 5). Isus le-a poruncit celor trei sa nu dezvaluie nimanui nimic din cele ce vazusera, pina dupa învierea Sa din morti. Sarbatoarea este cunoscuta în popor si sub denumirea de Probojenia. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
adjudeanu, acum 4642 zile, 2 ore, 49 minute, 22 secunde
la Adjud e o minunatie de targ asfaltat cu bolovani si balega ramase din cursul anului pe care s-a montat butelii si gratare de catre baietii bronzati lazi cu bere, muste ,transpiratie apa nici vorba citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.