Timp Liber

Jurnal de calatorie

Mihaela Beșleagă
10 iun 2011 1340 vizualizări
Vacanta in Nesebar, o bijuterie medievala pe malul Marii Negre

Orasul vechi Nesebar din Bulgaria este inscris in patrimoniul mondial UNESCO datorita frumusetii si valorii sale arhitectonice u fiind amplasat pe o insula, orasul surprinde cu un mic port, stradutele inguste si pietruite si ruinele bine conservate ale vechii cetatii si a bisericilor bizantine u de la Focsani la pitorescul Nesebar sint 520 kilometri

Denumita si Perla Marii Negre, Nesebar (mai este numit si Nessebar, Nesebur, Neseber) este o mica si cocheta asezare de pe tarmul bulgaresc al Marii, unul dintre cele mai vechi orase din Europa. De 28 de ani, orasul vechi Nesebar este inscris in patrimoniul mondial UNESCO si este o oaza de liniste si de istorie cum rar veti mai gasi in aceasta parte de lume. Pasind pe insula pe care este construit orasul medieval, intri intr-o lume noua si neasteptata, cu asezari cu iz vechi pescaresc, cu cladiri medievale inca locuite, cu mori de vint si pescari batrini care va aduce zilnic cele mai proaspete fructe ale marii. De la prima vizita va vor cuceri micul port cu ambarcatiuni gata de a explora largul Marii, inclusiv cu turisti, stradutele inguste si pietruite, infrumusetate cu flori de toate culorile, ruinele bine conservate ale vechii cetatii si a bisericilor bizantine de pe la 1.200. Daca ajungeti in Bulgaria in aceasta vacanta de vara veti ramine cu amintiri de neuitat de la Nesebar, un oras si statiune turistica situata in regiunea Burgas, pe malul Marii Negre, la circa 120 km sud de Balcik. De la Focsani la Nesebar sint 520 kilometri, pe care ii veti parcurge relativ usor, daca sinteti pregatiti pentru drum. Orasul este amplasat pe o insula, la care se ajunge printr-un istm, la intrare gasindu-se doua dintre simbolurile orasului pescaresc: o moara de vint si o statuie reprezentind un pescar. în timpul existentei sale indelungate, Nesebar si-a pierdut o treime din teritoriu, fiind acoperit de mare.

Sub apa, la 80 de metri distanta de tarm, inca se pot vedea ramasitele zidurilor fortaretei. în prezent se afla conservat doar zidul de vest cu poarta, care apara orasul de continent. Nesebar este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, fiind construit pe vechile ruine ale asezarii trace Mesambria, cu o istorie lunga si zbuciumata. Orasul era recunoscut in vechime pentru construirea de nave si pentru comertul cu grine si lemn, dupa care Nesebar s-a transformat intr-un mic oras de pescari. în timpul existentei sale, orasul a gazduit si un episcop, fiind si centru episcopal. In anul 1956 orasul a fost proclamat rezervatie arhitecturala si arheologica, iar din 1983 orasul vechi din Nesebar este inscris in patrimoniul mondial UNESCO. Ruinele antice ale zidurilor fortificate, cu porti, care dateaza din secolele III-IV, bisericile din secolele V-VI, cele pastrate din secolele X-XI, din perioada medievala si cele 60 de case din perioada renasterii dau orasului si in prezent o atmosfera cu totul speciala. Mostenirea culturala a vechiului oras poate fi observata de turisti in cele patru muzee existente: de arheologie, etnografic, Biserica Sf. Stefan care contine fresce din perioada secolelor XI-XVII si Biserica Sf. Spas, cu fresce din secolul XVII.

Pestera-cafenea si specialitati pescaresti

Ascunsa intr-unul dintre cotloanele stradutelor inguste si pitoresti din Nesebar, o alta bijuterie: o pestera transformata in cafenea, asa cum nu ati mai vazut. Pestera naturala la subsol, locuinta deasupra, la "Michel" este un barulet cochet cu stalactite si stalagmite, o minicascada, pesti si broaste testoase, flori naturale, totul amenajat in asa fel incit sa simtiti ca aici ati baut cea mai buna cafea din lume. Pe toata insula va intimpina si restaurante cu specific bulgaresc, daca vi se face foame de la atita plimbare. Crabi, fructe de mare, peste proaspat, delicatese din ficat de gisca, din carne de iepure, pui, toate asortate cu vinul rosu produs de localnici chiar din viile din Nesebar, totul la un pret ce nu depaseste 30 de euro pentru o familie. Pretul de cazare la un hotel de patru stele, pentru o camera dubla, se invirte in jurul sumei de 50 de euro pe noapte, in timp ce la hotelurile de trei stele sau la pensiuni, tarifele scad simtitor

. Stradutele din Nesebar sint flancate de mici tarabe cu suveniruri, de unde puteti cumpara de la ceramica pina la dulceata de trandafiri. La nord de Nesebar se afla si complexul Sunny Beach, una dintre cele mai frumoase statiuni de la Marea Neagra, cu circa 800 de hoteluri si o capacitate de 300.000 de locuri de cazare. De altfel, Sunny Beach este cea mai mare statiune bulgareasca de la malul marii, construita in perioada comunista dar care se descurca de minune in turismul capitalist, surprinzind prin grandoarea hotelurilor si multitudinea modalitatilor de distractie. Mai nou, pe linga turistii traditionali din Germania si Rusia, irlandezi, englezi, scandinavi sau polonezi gasesc in clima placuta si preturile reduse din Bulgaria o alternativa convenabila fata de statiunile de la Marea Mediterana. De altfel, si focsanenii aleg tot mai mult destinatiile litorale din Bulgaria, iar aceasta este una pe care trebuie sa o vizitati! (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.