Timp Liber

Cum sa calatoresti gratis prin lume in schimbul unei canapele

Gabriela Draghici
22 apr 2011 1902 vizualizări
Tot ce trebuie sa faci este sa te inscrii in comunitatea online CouchSurfing, unde totul merge pe baza de incredere u tu iti imprumuti canapeaua sau timpul pentru vizitatorii straini, iar ei, la rindul lor, intorc favoarea u trei couchsurferi din Focsani au dormit pe canapele in toate colturile lumii, gratis u Am ajuns in Cluj si Pavia, Italia, cu citeva ore inainte ca gazdele sa termine munca. Mi-au oferit cheia fara sa ma cunoasca... , ne-a povestit Florin Slabu, un tinar focsanean de 22 de ani u in prezent, trei focsaneni sint inscrisi in comunitatea couchsurfing.org

Exista o modalitate prin care poti calatori prin toata lumea fara sa platesti cazare. Tot ce trebuie sa faci este sa intri intr-o comunitate online, care desi este una destul de exclusivista si abundenta in reguli, isi merita fiecare click. Couch Surfing, ca despre asta este vorba, este o comunitate online de amploare cu peste doua milioane de utilizatori de pe intreg mapamondul. Sistemul este destul de simplu. Iti creezi un cont, iti prezinti oferta (camera, canapea, sfaturi turistice sau timpul liber pus la dispozitie), oferi ceva date despre tine si astepti sa fii contactat de "vizitatori" din toate colturile planetei. La rindul tau, iti poti petrece vacantele in orice colt al lumii. De cele mai multe ori, totul este gratis, incepind cu cazarea si terminind cu mincarea, insa exista citeva cazuri in care gazda iti poate cere sa cotribui la cheltuielile casei, in cazul in care decizi sa iti prelungesti sederea, cu mai mult de doua-trei zile. Totul merge "pe incredere" in comunitatea CouchSurfing. Inceputul va fi mai greu, dat fiind faptul ca nu ai prieteni, referinte si nu prezinti suficienta incredere. De altfel, exista trei niveluri de siguranta, fiecare marind sansele tale de a fi cazat.

Sistemul complex de referinte pe care le pune la dispozitie aceasta retea sociala iti garanteaza siguranta celui care te cazeaza, fiecare couchsurfer povestindu-si experientele intregii comunitati online. Daca ai facut si impresie buna pe unde ai poposit, acestia pot garanta la rindul lor pentru tine. Focsaniul nu face nici el exceptie, gasindu-si locul pe harta couchsurferilor. In prezent, trei focsaneni sint inscrisi in comunitatea online, beneficiind de toate avantajele ei. Mai mult, Matteo Carbognari, voluntar italian la Asociatia "Rom pentru Rom" din orasul Panciu, este un alt couchsurfer venit pe plaiurile mioritice, de data aceasta insa, cu voluntariatul. Peste 5.000 de romani dispusi sa-si imprumute canapelele sint inscrisi in sistem.


Iti aduce o lume intreaga la tine acasa


Proaspat absolvent al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti, Florin Slabu, un tinar focsanean de 22 de ani, face parte din comunitatea Couch Surfing din septembrie 2009, insa abia vara trecuta s-a incumetat sa-si ia rucsacul in spate si sa ia lumea la pas. "Am aflat de couchsurfing acum doi ani de la o prietena din Slovacia, cind am participat la un proiect de voluntariat in Macedonia. Am pornit in eurotrip in august, anul trecut, cind am vizitat 12-13 tari, printre care Romania, Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia, Germania, Franta, Monaco, Italia, Slovenia si Bulgaria. Am facut autostopul. De obicei am vizitat orasele mari, era mai usor sa gasesti coachsurferi. Indicat este sa anunti cu citeva zile inainte, daca nu chiar cu doua-trei saptamini. Dormi pe unde apuci. De la canapea, la pat. Poti chiar sa ai camera ta. Nu platesti nimic. Fiecare are propriile cerinte. La unii poti sta maxim doua zile, la altii mai mult", ne-a povestit tinarul. Pret de doua luni de zile, cit a a durat eurotrip-ul tinarului focsanean, acesta a vazut cate poate vedea un om intr-o viata. "Am ajuns in Cluj si Pavia, Italia cu citeva ore inainte ca gazdele sa termine munca. Mi-au oferit cheia fara sa ma cunoasca... Frumos a fost si in Viena, unde am cunoscut o fata care a studiat romana la universitate, iar apoi a venit cu o bursa Erasmus sa invete in Bucuresti. Am stat la ea intr-un apartament luxos cu cinci camere in centrul Vienei.

O alta experienta a fost in Praga, unde couchsurferul la care stateam a avut trei oaspeti. Un american, un englez si un roman, exact ca in bancuri. Statea intr-o camera de camin, foarte mica si ne-a lasat camera noua, iar el a plecat sa doarma la prietena lui", ne-a povestit Florin. Si povestile nu se termina aici. "Am cunoscut o fata in Cehia, facind autostopul. Si dupa ce i-am spus ca am de gind sa ma duc in Hamburg, mi-a recomandat un prieten de-al ei, care insa nu era in comunitatea couchsurfing. Am ajuns in Hamburg, stiind de un tip Alexei, al carui numar de telefon il aveam. Mi-a spus sa ajung in St. Pauli, despre care stiam ca este cartierul rau famat al orasului. Si asa am aterizat intr-un apartament prin Reeperbahn pe la 12 noaptea. Fain a fost si in Lyon, unde am stat la un student si am stat la masa cu parintii lui intr-o casa monumentala, cu piscina. Ne-am mai intilnit cu inca vreo doi couchsurferi, cu care am stat la povesti. In Toulon, am stat la un jurnalist recomandat de un prieten parizian, cind ne-am intilnit in Berlin. O figura francezul, ne-am distrat copios. Tinea cu echipa de fotbal a Romaniei mai mult decit cu cea a Frantei. A venit prin 2008 la Constanta la un meci Romania-Franta si era imbracat in tricoul Romaniei", povesteste tinarul.


Cite o canapea in fiecare colt al lumii


De unde atita curaj, v-ati putea intreba. Ei bine, nu este vorba despre curaj, ne asigura Florin. "Daca stai acasa si gazduiesti, iti aduce intreaga lume la tine acasa", exclama entuziasmat couchsurferul. Cu un simplu click, poti gasi cazare in cel mai neisemnat orasel de provincie, poti descoperi culturi fascinante si iti poti face prieteni noi. Ce mai, intreaga lume isi poate sta la picioare! Exista grupuri cu discutii pentru cam tot ce isi trece prin minte, de la grupuri pentru autostopisti, la grupuri cu discutii despre muzica, teatru, politica si pasiuni cotidiene. Comunitatea de couchsurferi incepe virtual, insa are continuitate. In sute de orase de pe glob au loc periodic intilniri la o bere sau o cafea, unde couchsurferii isi impartasessc experientele. Nu este imperios necesar sa iti pui la dispozitie canapeaua pentru a face parte din comunitate, ci poti relationa cu membrii la alte nivele. Poti fi dispus doar sa iesi la o cafea sau sa-i arati vizitatorului orasul pret de citeva ore sau regiunea in care locuiesti. Motto-ul comunitatii, creata de fondatorul Casey Fenton, este "Participa la crearea unei lumi mai bune, pe rind, cu cite o canapea". La doar citeva click-uri distanta, poti gasi o canapea disponibila si in Vatican, Rwanda, Samoa, Afganistan sau Sierra Leone. (Gabriela DRAGHICI)


Fondatorul Casey Fenton, couchsurfer din intimplare


In 1999, Casey Fentin, originar din orasul american Boston, a pornit intr-o aventura cu prietenii sai in Islanda, platind o incarcata factura de avion. Odata ajuns in Islanda, acesta a trimis e-mailuri la voia intimplarii la 1.500 de studenti ai Universitatii din Islanda, intrebindu-i daca il pot caza. A primit mai mult de 50 de raspunsuri pozitive. Cind s-a intors in Boston, ideile au inceput sa prinda radacini. Cind Casey Fenton si gasca lui au vrut sa creeze o comunitate reala dintr-una virtuala, au fondat CouchSurfing, un site menit sa creeze conexiuni prin toata lumea, oferind locuri gratis unde te poti caza. In ianuarie 2004, ideea a devenit realitate, iar site-ul a fost lansat public. Initial, cresterea lui a fost inceata. Pina la sfarsitul anului 2004, site-ul numara putin peste 6.000 de membri. In 2005 insa, miscarea a luat amploare, iar pina la sfirsitul anului erau inscrisi peste 45.000 de membri. Anul 2011 ne arata peste 2,5 milioane de "couchsurferi", adunati de prin toata lumea. Moda couchsurfingului a aparut prin 2006, desi multi nici nu au auzit de ea nici acum. Mihai Bursesc este cel mai bine cotat "couchsurfer" din Romania, potrivit site-ului www.couchsurfing.org . Este din Salasu de Sus, judetul Hunedoara, membru din 2007, are 37 de ani, 212 de referinte pozitive si povesti cit sa te tina treaz o luna de zile.

Isi pune la dispozitia strainilor aventurieri cabana din Muntii Retezat, dar si propria casa din sat fara sa ceara nimic in schimb. A adapostit pina acum 500 de calatori, jumatate dintre ei prin CouchSurfing, restul prin recomandari. (G. D.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.