Timp Liber

Unele pensiuni vrincene sint dotate si cu piscine

Mihaela Beșleagă
22 apr 2011 3831 vizualizări
Vacanta de Paste in inima ascunsa a Vrancei

Pensiunile din Soveja, Vintileasca, Vizantea Livezi sau Mera incearca sa atraga turistii si in alte zone decit "monopolista" Lepsa u cei mai multi vizitatori vin de la Bucuresti, Galati sau Bacau u preturile pentru un sejur traditional de Paste in Vrancea sint cuprinse intre 50 lei si 500 lei

Pentru acest sfirsit de saptamina, cind sarbatorim Invierea Domnului, va propunem o incursiune in Vrancea, in zonele mai putin cunoscute si strabatute de turisti, dar unde natura isi da toata masura frumusetii sale. Putini dintre noi stiu ca, in afara de binecunoscutul sat turistic Lepsa, judetul nostru are si alte locatii cel putin la fel de frumoase, in inima muntilor, insa mai putin vizitate, fie din cauza starii precare a multor drumuri, fie a promovarii deficitare. In Vrancea turistii pot petrece sejururi relaxante, cu meniuri traditionale, inconjurati de munti, la pensiuni din Soveja, Vintileasca, Vizantea Livezi sau Mera. De Paste, majoritatea sint ocupate, dar mai mult rudele si prietenii trec pragul acestor "case de oaspeti" decit turistii. Sau, in cel mai bun caz, vizitatori din alte judete aleg o vacanta in Muntii Vrancei, in timp ce vrincenii se indreapta spre locatii mai indepartate, dar cu nume rezonant.


Pensiuni cu usa deschisa la Soveja, Mera si Vintileasca


La Soveja, pensiunea de cinci margarete "Perla Vrancei" este ocupata aproape in totalitate pentru acest weekend, mai ales de turisti de la Bucuresti, Constanta, Galati, Bacau si mai putin focsaneni. Pentru un pret de 485 lei/persoana pentru trei nopti de cazare, turistii primesc pensiune completa, inclusiv masa festiva din prima zi de Paste. Vizitatorilor li s-a pregatit un adevarat festin traditional, cum ii sta bine romanului: un aperitiv cu oua rosii, piftie de curcan, drob, friptura de miel la cuptor cu salata de sezon, sarmalute in vita de vie cu smintina si mamaliguta, iar ca desert cozonac si prajitura casei, toate stropite cu vin de soi. "Multi s-au decis pe ultima suta de metri, desi telefoane prin care s-au interesat au fost mai de mult. Avem putini focsaneni, desi drumul este complet reabilitat si sint doar 70 de km pina in Focsani. Acum mai avem libera o singura camera", ne-a spus receptionera de la pensiunea "Perla Vrancei". Si pensiunea Coza, tot din zona Sovejei, este ocupata de sarbatori, toata locatia fiind inchiriata unui grup de turisti. Si pensiunea Tara - Vulcaneasa din Mera este deschisa turistilor, care sint insa cam rari chiar si de sarbatoare, dupa cum recunoaste si administratora casei. "Acum gazduim un grup de prieteni de-ai copiilor nostri, mai putini turisti ne trec pragul", ne-a marturisit Georgeta Mateiu. Cu toate acestea, pensiunea e pregatita pentru vizitatori, cu un meniu traditional, "ca la mama acasa", pregatit cu produse din gospodarie: oua umplute, drob, sarmalute, pasca cu stafide si cozonac, dar si meniuri pentru vegetarieni. La cazare, pretul este de 150 lei/noapte pentru o camera dubla, cu mic dejun inclus. Si aici, ca si in majoritatea pensiunilor vrincene, regasim o bucatarie rustica in aer liber (pentru gratar sau gatit la foc de lemne), sala de forta, piscina, loc de joaca pentru copii, parcare. O alta zona de munte cu frumuseti putin descoperite, Vintileasca, va invita la relaxare. Pensiunea Vulturul este ocupata si ea de Paste. "Oaspetii nostri se pot bucura de aerul curat al muntilor si de frumusetea padurii in mijlocul careia se afla pensiunea. Excursiile si drumetiile sint una din posibilitatile pentru care pot opta oaspetii nostri", se arata in prezentarea gazdelor, pe un site de promovare. Pretul unei camere este de 70 lei/noapte, cu toate conditiile pentru doua margarete. Si la Vizantea Livezi functioneaza o pensiune, Lily, ocupata in aceasta perioada mai ales de turisti din afara judetului.


80% din locuri s-au ocupat de Paste


Cele mai multe pensiuni se concentreaza in zona turistica Lepsa. Si aici majoritatea cabanelor sint ocupate de cei doritori de o gura de aer proaspat, cu padurea care "cade peste ei". La Pensiunea Casa Tisaru, de pilda, de patru margarete, locurile s-au ocupat , in special cu turisti de la Bucuresti, Roman, Bacau sau Piatra Neamt. Pentru cazare cu pensiune completa, o persoana a platit 120 lei/zi. "Ii intimpinam cu produse traditionale, am pregatit tot ceea ce se gaseste pe o masa de Paste in casa fiecarui roman, si poate si mai mult", ne-a spus Vasile Pamfil, administratorul pensiunii. Si mai sus, la Gresu, locurile au fost "arvunite" din timp. La Pensiunea "Sporul", camera costa 50 lei/noapte, oferta fiind valabila pentru petrecerea a cel putin trei nopti. Si aici turistii vor fi intimpinati cu o masa bogata, cu traditionalele oua rosii, friptura de miel si drob. Pensiunile vrincene sint ocupate de aceste sarbatori in proportie de peste 80%, dupa cum afirma Vasile Bostiog, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) Vrancea. "La majoritatea le vin neamurile, nepotii, prietenii, niciunul nu se plinge acum, de Paste, ca nu are vizitatori. Mai putini turisti sint", ne-a declarat Vasile Bostiog. Oriunde veti alege sa va petreceti sfinta sarbatoare a Invierii Domnului, va uram un Paste Fericit! (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.