Timp Liber

Vrincenii ataca primul loc la Festivalul Pomana Porcului

Mihaela Beșleagă
4 feb 2011 1188 vizualizări
In cadrul Festivalului International de la Covasna vor fi premiate cele mai gustoase produse traditionale din patru judete, dar si din Ungaria si Germania u anul trecut, Vrancea a obtinut locul I la viteza de preparare a cirnatilor si caltabosilor

In acest sfirsit de saptamina, intre 4 "" 6 februarie, o echipa din Vrancea isi va prezenta la Baile Balvanyos, din judetul Covasna, iscusinta in sacrificarea si prepararea traditionala a lui "Ghita", in cadrul Festivalului International de "Pomana Porcului". Evenimentul, ajuns la a sasea editie, a adunat 14 echipe din tara, dar si din strainatate. La startul competitiei se vor alinia echipe din Vrancea, Craiova, Alba, Covasna, mai multe echipe din Ungaria, dar si din Germania. Evenimentul se doreste a fi o imbinare de obiceiuri populare, dar si de traditii gastronomice. Competitorii se vor imbraca in straie populare specifice zonei din care provin si vor prezenta, in cadrul concursului, traditiile locale privind sacrificarea porcului, dar si preparatele traditionale. Vrancea are deja la activ doua premii intii de la editiile anterioare ale festivalului si spera si in acest an la o clasare meritorie, care sa ii asigure participarea la un festival de gastronomie din strainatate. "Ne propunem cit mai mult pentru acest an. Avem o noua echipa, formata din patru membri, doi din Tifesti, unul din Vidra si unul din Adjud si speram sa mai luam un loc intii si anul acesta. Sint cinci sectiuni de concurs si se ofera trei cupe pentru primii clasati. Anul trecut am obtinut locul intii la viteza de lucru, am reusit sa preparam 10 produse in cinci ore, iar acum doi ani am mai primit un loc intii", ne-a spus Vasile Bostiog, presedintele Asociatia Nationala de Turism Rural Ecologic si Cultural (ANTREC) Vrancea. In prima zi va avea loc o tragere la sorti a echipelor , iar fiecare doua echipe vor primi un porc pe care-l vor sacrifica si curata impreuna, dupa care il vor imparti frateste si il vor prelucra separat. Apoi se vor pregati preparate traditionale de iarna. Ziua se va incheia cu o cina traditionala din secuime. A doua zi, simbata, ziua concursului, echipele vor porni parada costumelor populare si cu drapelul sau stema localitatii sau a asociatiei pe care o reprezinta. Apoi se va purcede la a "mesteri" carnea de porc, pentru cirnati, toba, caltabosi, sunculite, costite, jamboane, alaturi de alte multe bunatati, precum mamaliguta, piine de casa sau gogosi, toate stropite din belsug cu palinca si vin. La final, juriul va decide care echipa e cea mai maiastra in preparea bucatelor. Ca si noutate, aceasta editie a festivalului va avea si o mascota: un porc imbracat cu un sortulet alb, care sta pe un butoi cu vin si tine intr-o copita un cirnat, iar pe sapca ce o poarta pe cap scrie Balvanyos. Duminica, participantii vor face o excursie la Lacul Sfinta Ana. Festivalul este organizat de Primaria Comunei Turia, ANTREC si Consiliul Judetean Covasna. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.