Timp Liber

Festivalul Florentin Delmar imbraca haina de gala austera

Mihaela Beșleagă
5 nov 2010 846 vizualizări
La editia aniversara din acest an vor avea recitaluri la Focsani Horia Moculescu si Gabriel Cotabita, dar este asteptat sa ne incinte si Adrian Daminescu u bugetul alocat acestei manifestari de traditie este de doua ori mai sarac decit anul trecut

Festivalul de muzica usoara romaneasca "Florentin Delmar" se pregateste pentru cea de-a XXXV-a editie, aniversara, care va avea loc pe parcursul a doua zile, 18 si 19 noiembrie, la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia". Lipsurile impuse de criza financiara si-au pus amprenta si asupra organizarii acestei manifestari, bugetul destinat festivalului fiind de doua ori mai mic in comparatie cu anul trecut si chiar de trei-patru ori diminuat fata de anii anteriori. "Incercam sa facem o editie aniversara in conditii de maxima austeritate, cu un buget foarte mic in acest an. Speram cu toate acestea sa fie o editie reusita. «Florentin Delmar» este un brand cultural al orasului si al judetului, trebuie sprijinit. De aceea speram ca publicul focsanean sa ne dea puterea sa rezistam, pentru ca pentru el organizam acest eveniment si pentru imaginea Focsaniului", ne-a declarat Valentin Gheorghita, directorul Ateneului Popular "Mr. Gh. Pastia", organizatorul principal al manifestarii. Pentru editia din acest an s-au alocat 15.000 lei din bugetul Ateneului, iar fondul de premiere, in valoare de 6.000 lei, va fi asigurat din sponsorizari. Festivalul are caracter de concurs de interpretare si este dedicat memoriei compozitorului focsanean Florentin Delmar. Preselectia va avea loc in data de 17 noiembrie, la sala Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia" din Focsani, incepind cu ora 17.00, invitatii in acest sens fiind trimise in toata tara. Participantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii, printre care: sa aiba virsta cuprinsa intre 15-26 ani, iar fiecare concurent trebuie sa includa in repertoriu doua piese, creatii de muzica usoara romaneasca, ce vor fi interpretate in limba romana sau o limba de circulatie internationala. Regulamentul festivalului si fisa de participare se pot descarca de pe site-ul www.ateneu-pastia.ro. In concurs vor ramine 18 concurenti. Juriu festivalului-concurs va fi prezidat de Horia Moculescu, care va si sustine un micro-recital in prima seara a festivalului. Pe 18 noiembrie este invitat sa sustina un recital si Adrian Daminescu, de la care se asteapta confirmare. In prima seara vor cinta in recital si patru cistigatori din editiile anterioare, ca un "remember" al Festivalului. In seara a doua a evenimentului va cinta pe scena Municipalului focsanean si Gabriel Cotabita. Florentin Delmar (8 aprilie 1917, Focsani "" 31 martie 1983), Florian Milea pe numele sau real, a fost unul dintre cei mai cunoscuti compozitori romani de muzica usoara, unul dintre cele mai cunoscute slagare ale sale fiind melodia "Te caut". Delmar a scris si muzica usoara de film si a fost unul dintre primii promotori ai muzicii usoare romanesti. Multe din melodiile sale stau ca temelie la baza muzicii usoare, avind o muzicalitate si o candoare greu de redat printr-un glas obisnuit. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.