Timp Liber

Tudor Gheorghe si celebra sa cobză, la Focsani

Valentin Muscă
9 dec 2005 1853 vizualizări
Este artistul care a redescoperit baladele romănesti. Genul său muzical se studiază în facultate, iar muzica sa face parte din patrimoniul spiritual romănesc.

Tudor Gheorghe este cel mai important bard al Romaniei, cunoscut in intreaga lume pentru maniera interpretativă si nelipsita sa cobză. Recunoscut drept artistul care a reinventat traditia muzicală a barzilor, a cintăretilor de folclor de altădată, Tudor Gheorghe a reusit ca, in peste 30 de ani de muncă, să ofere o altă imagine folclorului romanesc. Absolvent al Institutului de Teatru din Bucuresti in 1966, si-a dedicat viata artistică punerii in valoare a adevăratei muzici romanesti. Asemuit de unii cu celebrul artist francez Leo Ferre, pentru maniera interpretativă, Tudor Gheorghe este si un maestru al muzicii lăutăresti, nu a celei de mahala, cu aere de "Crai de curte veche", ci al filonului muzical din seva lui Barbu Lăutaru, gen de muzică lăutărească totalmente diferită de ceea ce televiziunile livrează astăzi sub sigla "muzică lăutărească". Melosul lui Tudor Gheorghe are aceleasi origini cu celebrul gen de muzică lăutărească născut la inceputul secolului al XX-lea in cartierul evreiesc din New York, numit "klezmer". O muzică evreiască traditională, inspirată din folclorul popoarelor din Europa de Est. De la spectacole in mijlocul tăranilor, pină la recitaluri rafinate sub Aula Academiei Romane, Tudor Gheorghe a reusit să transmită contemporanilor filonul autentic al folclorului romanesc. O adevărată apologie a artei muzicale romanesti, lipsită de arabo-manelism si in acelasi timp antidot la orice formă de caricatură muzicală. Baladele sale au adus in actualitate un gen muzical dispărut odată cu modernizarea Romaniei si aparitia radioului. Concertele sale, cu cintece de dor si de jale, au adus de fiecare dată publicul in lacrimi. Spectacolele sale unice, prin felul in care imbină muzica si poezia, i-au adus recunoasterea unanimă, devenind unul din putinii muzicieni ai cărui muzică a intrat in patrimoniul national, iar activitatea sa este considerată una de interes national. Un popor care nu-si cunoaste traditiile si istoria este unul sortit pieirii. Muzica lui Tudor Gheorghe este transpunerea melodică a nefericitei istorii a neamului romanesc. De aceea muzica sa este o suită de bal ade si cintece de jale. Spectacolul "în căutarea dorului pierdut", va incepe la orele 19:00 si va fi singurul de la Focsani. Biletele se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor si costa in jur de 175.000 de lei, in functie de pozitia in sala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.