Timp Liber

Ce putem vedea in zona Cotesti - Slobozia Bradului

Ciprian Fânaru
16 iul 2010 2519 vizualizări
Drumetul poate sa bifeze in cadrul itinerariului propus astazi mai multe obiective foarte interesante u pe linga o salba de biserici si manastiri, amatorii de drumetii in zona de sud a judetului pot vizita cimitirul ostasilor germani de la Bordesti sau casa memoriala Alexandru Vlahuta, o cladire cu etaj, avind în trei parti perspectiva renumitelor podgorii vrincene

Astazi continuam serialul traseelor cultural-turistice din Vrancea pentru promovarea celor mai valoroase obiective ale judetului. Al patrulea traseu din cele sase realizate de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National Vrancea este Cirligele "" Cotesti "" Urechesti "" Gugesti "" Bordesti "" Dumbraveni "" Slobozia Bradului. Schitul Dalhauti, Colectia Muzeala Cotesti, biserici, manastiri, cimitirul ostasilor germani, casa memoriala Alexandru Vlahuta ori statuia generalului Suvorov constituie obiectivele culturale si turistice pe care nu trebuie sa le ratati intr-o incursiune prin zona de sud a judetului. Pornim din satul Cirligele, in apropierea caruia gasim schitul Dalhauti. Ridicata la jumatatea secolului al XV-lea, dupa ce maica Domnului li s-a aratat unor ciobani, asezarea monahala a functionat pina in anul 1959, cind a fost dezafectata si a fost reinfiintata in anul 1990 ca asezamint de maici. Despre icoana facatoare de minuni umbla vorba de aproape sase veacuri. Si astazi la manastirea din mijlocul codrilor vin sa se roage la fiecare sarbatoare numerosi credinciosi. în cadrul manastirii exista un muzeu in care sint expuse obiecte religioase.


Manastirile Cotesti, Varzaresti si biserica Sfintii Voievozi


Ansamblul Manastirii Cotesti, monument istoric, este alcatuit din Biserica "Sfinta Treime"si turnul clopotnita. Din istoricul Manastirii Cotesti reiese ca localitatea a fost stapinita in urma cu 450 de ani de capitanul Stan Cotea. Asezamintul religios caruia fondatorii i-au dat numele de Cotesti este o ctitorie a veacului al XVIII-lea. Manastirea a posedat hrisoave domnesti, acte, zapise privitoare la fondare, precum si pentru toate daniile avute, insa toate au fost distruse in timpul razboiului din 1916-1918. Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului, din satul Odobasca, a fost inaltata de obstea locala in secolul al-XVII-lea. La intrarea in incinta bisericii se afla o cruce din piatra cu inscriptii in chirilica. între bratele crucii a fost sculptata o stea realizata din frunze de vita de vie, iar inscriptia de pe piciorul crucii informeaza ca aceasta cruce s-a ridicat in zilele lui Alexandru Voievod de catre robul lui Dumnezeu Teodor. Manastirea Varzaresti, satul Palanca, la care se poate ajunge pe drumul forestier de 3 km catre Urechesti "" Varazaresti, s-a ridicat in timpul lui Matei Basarab linga hotarul Moldovei de catre boierul Radu vel Armas numit si Radu Varzaru. Manastirea este compusa din biserica de zid cu hramul Adormirea Maicii Domnului, care se remarca printr-o frumoasa catapeteasma de lemn pictata cu icoane imparatesti si biserica cu hramul Sfintul Gheorghe tot din zid care cuprinde o catapeteasma si icoane imparatesti. La Gugesti gasim inca o biserica destul de veche, cu hramul Sfintii Voievozi. Biserica si clopotnita sint construite din birne si scinduri. Pe dinauntru, biserica are lipita pe pèreti o pinza de in pe care este realizata pictura. Urmeaza Manastirea Bordesti, ctitorita intre anii 1698-1699, de Capitanul Manaila, dregator a lui domnitorului Brincoveanu. Biserica avind hramul Adormirea Maicii Domnului se remarca prin arhitectura brincoveneasca si prin pictura care impodobeste interiorul acesteia, creatia unui maestru al epocii, pictorul Pirvu Mutu. începind cu anul 1994 biserica a fost integrata in programul national de restaurare. Au fost realizate: consolidarea generala, reconstruita turla bisericii, elementele de pietrarie, lucrarile fiind in derulare. Biserica este de plan treflat, cu pridvor deschis pe latura vestica. Sint de remarcat coloanele sculptate dintre pronaos si naos si fragmentele de pictura originala realizate de Pirvu Mutu la inceputul secolului al XVIII-lea.


Cimitirul ostasilor, casa memoriala Vlahuta si statuia lui Suvorov


Cimitirul ostasilor romani si germani (1916-1918) cazuti in primul razboi mondial, se afla la intrarea in comuna Bordesti. Cimitirul dateaza din anii 1930-1932, initiatorii fiind: Societatea Cultul Eroilor Comitetul Central Bucuresti, cu concursul Provincial-Verband Hannover Volksbund Deutsche Kiegsgraber Fursorge. Inscriptia sapata in marmura, amplasata pe unul din stilpii portii de la intrare, informeaza ca «Aici odihnesc ostasii romani si germani cazuti pe aceste locuri in razboiul 1916-1919». Cimitirul monument istoric e impartit in trei terase: pe prima terasa se afla 179 morminte marcate cu cruci funerare, pe a doua sint 40 de morminte, iar pe terasa superioara sint 77 de morminte. O cruce din beton, inalta de 3 m, domina ultima terasa. Suprafata cimitirului este de 2.580 mp, fiind imprejmuita de un gard din caramida si beton. Casa memoriala Alexandru Vlahuta, monument istoric, a fost amenajata in anul 1958, cu prilejul sarbatoririi centenarului nasterii scriitorului. Poposind aici, in spatiul istoriei si al poeziei, patrundem in universul vietii si operei lui Al. Vlahuta. E o cladire construita in stil romanesc, cu etaj, avind in trei parti perspectiva renumitelor podgorii vrincene. Interiorul casei memoriale, reconstituit cu ajutorul obiectelor personale, manuscriselor, ne reda atmosfera de lucru a marelui scriitor. Casa se afla in satul Dragosloveni, comuna Dumbraveni. In acelasi sat se gaseste si Statuia generalissimului Alexandr Suvorov. în razboiul ruso-austro-turc (1787-1792) principalele victorii au fost obtinute de rusi, sub comanda lui Suvorov. Acesta a imprastiat la Focsani o armata turca, apoi a nimicit la Vadul Rimnic armata marelui vizir, fiind ridicat apoi la gradul de generalissim si distins cu titlu de conte de Rimnic. Monumentul are dimensiuni impresionante, este incadrat de un grilaj de fier forjat, executat cu un rafirament artistic, avind in jur bordura de beton cu razoare de flori. Inaugurarea s-a facut in prezenta unei Comisii Militare ruse si romane in 1913, participind si Alexandru Vlahuta, I L.Caragiale. Actualul monument a fost ridicat in anul 1959 pe vechiul amplasament fiind opera sculptorului Marius Butunoiu.


Istoria schitului Rogozu incepe la 1667


Satul Cindesti se mindreste cu Manastirea Recea, cu a sa colectie religioasa, la care se poate ajunge urmind drumul Dumbraveni-Gura Calitei. La 3 km pe DC Slobozia Bradului - Rogozu, in Poiana Rusului, se afla ultimul obiectiv al incursiunii, schitul Rogozu. Dupa cum ne informeaza traditia si dupa o insemnare in sinod de la anul 1874 biserica a fost zidita pe temelia altei biserici mai vechi de lemn, fapt dovedit de o piatra incrustata cu anul 1667, asezata deasupra usii de la intrare. Biserica a fost acoperita cu tabla in anul 1958 si s-a pictat in tehnica fresco de catre Adolf Cantini. Biserica detine un muzeu cu o colectie de obiecte religioase. Periplul de astazi se incheie aici, nu fara promisiunea prezentarii unor noi trasee din Vrancea cultural "" turistica. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 1 ora, 40 minute, 17 secunde
Frumoase si utile articole. Sincere felicitari!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.