Timp Liber

Ce putem vedea intr-o excursie pe Valea Milcovului

Ciprian Fânaru
9 iul 2010 4247 vizualizări
Drumetul poate sa bifeze in cadrul itinerariului monumentele eroilor din Odobesti, frumoasele biserici din oras, Manastirea Mera si Focul Viu de la Andreiasu

Astazi continuam serialul traseelor cultural-turistice din Vrancea pentru promovarea celor mai valoroase obiective ale judetului. Al treilea traseu din cele sase realizate de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National Vrancea este Focsani "" Odobesti "" Mera "" Andreiasu. Beciul Domnesc de la Odobesti, monumentele, bisericile, rezervatiile Cheile si Focul Viu de la Andreiasu reprezinta obiectivele culturale si turistice pe care nu trebuie sa le ratati intr-o incursiune prin Valea Milcovului. Mai putin cunoscuta decit celelalte zone ale judetului, Valea Milcovului este o regiune de o frumusete aparte si prezinta o variata paleta de peisaje, situri istorice si locuri pentru camping.

Pornim spre Odobesti, unde gasim Beciul Domnesc, care dateaza, conform documentelor, din vremea lui Stefan Cel Mare. Vechimea constructiei este intarita de inscriptia de deasupra intrarii cu litere chirilice, alaturi de care apare emblema Moldovei, Capul de Bour, incadrata de steaguri. Tot la Odobesti puteti vedea doua monumente ale eroilor. în cartierul Unirea, pe drumul judetean ce leaga Focsaniul de Odobesti, este situat monumentul ridicat in amintirea "Eroilor 1916-1918". Placa memoriala de pe frontispiciu invoca numele a 44 de eroi cazuti in luptele din Primul Razboi Mondial. Monumentul, de forma piramidala, inalt de 3,11m, ridicat din piatra si ciment, in virf cu o cruce din piatra cu inscriptia "1916-1918", a fost executat in anul 1934. Mesteri au fost trei militari, in frunte cu Homac Dragomir, veteran al luptelor din Primul Razboi Mondial. Cel de-al doilea monument poate fi vazut in centrul civic al orasului. Monumentul eroilor cazuti in timpul luptelor din Primul Razboi Mondial, carora urmasii li se adreseaza cu cuvintele: "Onoare voua adevarati fii ai patriei". în zona orasului s-au purtat lupte grele in anul 1917, inamicul luptind cu toate fortele sa cucereasca Magura Odobestiului, care a fost ocupata cu grele sacrificii; romanii din regimentele 60 infanterie, 62, 4 Arges au rezistat eroic ofensivei inamice. Monumentul are inaltimea totala de 4m, este opera lui T. Burca si a fost dezvelit in anul 1921 in prezenta unor personalitati locale, precum si a unor delegati ai Ligii Culturale, Regimentului de graniceri Putna.


Vechile biserici odobestene si Manastirea Mera


Odobestiul se mindreste cu trei lacasuri de cult vechi de secole. Ansamblul Bisericii "Sfinta Cruce", monument istoric si de arhitectura situat pe strada Stefan Cel Mare, este compus din cladirea bisericii, turnul clopotnita si zidul de incinta. Constructiile au fost realizate in anul 1832, apartinind ca imagine generala obiectivelor de cult moldovenesti, adapostind in incinta si un cimitir, ce se poate caracteriza prin echilibrul raporturilor volumetrice, cu fatade ce reflecta curente de influenta romaneasca. Din ansamblul initial al bisericii se mai pastreaza astazi turnul clopotnita si portiuni ale zidului de incinta. De dimensiuni reduse, biserica pastreaza forma originala cu plan de tip triconc. Deasupra accesului este amplasat un fronton amplu, arcuit, marcat de profilaturi in relief. Opera a mesterilor locali, confera alaturi de celelalte monumente o nota distincta orasului Odobesti. Biserica "Nasterea Maicii Domnului" din Odobesti, monument istoric, a fost construita din caramida in anul 1732 de catre C. Razu, N. Vasile Buzila, Panait Cupeta Camarasu, in timpul domnitorului Grigore Ghica. Biserica a necesitat in decursul timpului reparatii de intretinere din cauza seismelor, dar in prezent se afla intr-o stare buna. Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel "" Cazaclii a fost ridicata in anul 1777 de catre negustorii cazaclii, nume sub care erau cunoscuti intre sec. al XVII-lea si al XIX-lea drept cei mai faimosi, negustori de vinuri moldovenesti din Rusia - rusi (cazaci din turcescul Kazaclii) dar si moldoveni, munteni, greci, polonezi, armeni sau de alte nationalitati, negustori ce faceau comert intre cele doua zone. Dupa 1859 sustinerea bisericii din partea enoriasilor ramasi scade, monumentul suferind importante degradari si distrugeri, cauzate de seisme.

Ansamblul Manastirii Mera e considerat din punct de vedere istoric si arhitectural cel mai valoros monument, ctitorie a familiei Cantemir in judetul Vrancea. -Biserica "Sf. Imparati"este pozitionata in centrul incintei. Constructia este impresionanta prin arhitectura si volumetrie. Accesul in biserica se face pe trepte joase din piatra ce dau in pridvorul initial deschis cu arcade sprijinite pe stilpi in forma octogonala. Alaturi de fragmentele picturilor votive ale ctitorilor amplasate pe peretele pronaosului, ancadramentele sculptate in piatra de la ferestre, catapeteasma si scaunul episcopal constituie cele mai valoroase componente artistice si piese din inventarul bisericii Sf. Imparati.


Rezervatiile Cheile si Focul Viu


Pentru a ajunge la acest obiectiv, urmam Drumul judetean DJ 205 A, Focsani - Andreiasu de Jos care urmareste albia riului Milcov, in continuarea caruia se afla drumul comunal Andreiasu de Jos - Andreiasu de Sus. Aria Protejata Focul Viu de la Andreiasu de Jos este situata pe versantul drept al Milcovului in spatiul localitatii Andreiasu de Jos, ocupind un sector al versantului nordic al Culmii Titila, afectat pe o arie extinsa de alunecari de teren. Aria protejata are o suprafata de 12 ha (tip geologic, botanic, forestier, peisaj ). Datorita faptului ca Valea Milcovului se inscrie pe linia de falie Casin-Bisoca, prin fracturile scoartei ies la suprafata hidrocarburi gazoase care se autoaprind si ard cu flacari inalte de pina la 30 - 40 cm. Periplul de astazi se incheie aici, dar saptamina viitoare va vom prezenta urmatorul traseu din Vrancea cultural "" turistica: Cirligele "" Cotesti "" Urechesti "" Gugesti "" Bordesti "" Dumbraveni. (Ciprian FANARU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 17 ore, 22 minute, 36 secunde
Felicitari Cipriane.Citesc de ceva timp cu mare placere articolele tale si ma bucur foarte mult de ceea ce scrii.Tine-o tot asa si incearca sa fii cat mai obiectiv.Felicitari!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.