Timp Liber

Incursiune in Vrancea turistica si istorica - partea a II-a

Mihaela Beșleagă
2 iul 2010 2772 vizualizări
Beciul Domnesc de la Odobesti, frumoasele biserici de lemn din zona de munte a judetului, Cascada Putnei si Rezervatia Naturala Cheile Tisitei, sint citeva dintre obiectivele culturale si turistice care merita vazute in zona de deal si munte a judetului

Astazi continuam serialul traseelor cultural-turistice din Vrancea pentru promovarea celor mai valoroase obiective ale judetului. Al doilea traseu din cele sase realizate de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Vrancea este Focsani "" Odobesti "" Bolotesti "" Vidra "" Valea Sarii "" Birsesti "" Tulnici "" Lepsa. Beciul Domnesc de la Odobesti, frumoasele biserici de lemn din zona de munte a judetului, Cascada Putnei si Rezervatia Naturala Cheile Tisitei, sint citeva dintre obiectivele culturale si turistice pe care nu trebuie sa le ratati intr-o incursiune prin zona de deal si munte a judetului, alaturi de peisajul arhaic.

Pornim spre Odobesti, unde gasim Beciul Domnesc, monument istoric care dateaza din secolul al XVI-lea. Conform documentelor, acest beci exista inca de pe vremea lui Stefan cel Mare. «La 1834 pe mosia domnitorului Mihail Sturdza se pastrau ruinele a doua crame de piatra acoperite cu sindrila. Una dintre acestea, Beciul Domnesc, a fost consolidata cu piatra ponce de pe Milcov, devenind un loc ideal pentru invechirea vinului in butoaie de stejar si in sticle», spun specialistii de la Directia pentru Cultura. Vechimea constructiei este intarita de inscriptia de deasupra intrarii cu litere chirilice, alaturi de care apare emblema Moldovei (Capul de Bour) incadrata de steaguri. Tot la Odobesti puteti vedea si trei vechi lacase de cult: Biserica «Sfinta Cruce», construita in 1832, Biserica «Nasterea Maicii Domnului», monument istoric construit din caramida in anul 1732, in timpul domnitorului Grigore Ghica si Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel-Cazaclii", monument ridicat in anul 1777 de catre negustorii cazaclii, nume sub care erau cunoscuti, intre sec. XVII si al XIX-lea, negustorii de vinuri moldovenesti din Rusia "" rusi (cazaci din turcescul Kazaclii). Apoi ne indreptam spre Vidra, unde, pe partea dreapta a drumului de la intrarea in comuna, strajuieste Monumentul Eroilor vrinceni din primul razboi mondial (1916-1919), monument istoric cunoscut si sub numele de Crucea lui Chilian. Acesta a fost ridicat de localnici in anul 1936, in amintirea celor patru eroi ai Vrancei condamnati si executati prin impuscare la Focsani de catre comandamentul trupelor germane in august 1917. Ne continuam traseul spre Iresti, unde este cunoscuta Ulita Olarilor, centru de ceramica traditionala, atestat inca din anul 1600. Olarii din Iresti confectionau atit vase de ceramica neagra nelustruita, cu scop utilitar, cit si vase de ceramica rosie simpla si smaltuita. In ultimii ani mestesugul a murit, fiind reluat in cadrul unor proiecte experimentale.


Tarimul bisericilor din lemn din veacul al XVIII-lea


De la Valea Sarii incepe tarimul bisericilor de lemn. Biserica "Cuvioasa Paraschiva", din satul Matacina, comuna Valea Sarii, este un lacas de inchinaciune realizat din lemn de catre mesterii locali intre anii 1772-1773. în biserica se mai pastreaza fragmente de icoane pe pinza provenind de la o veche catapeteasma in care sint redate scenele "Judecata de apoi" si "împartasirea Mariei Elisabeta". In satul Prisaca din aceeasi comuna sta de veghe Biserica de lemn "Sfintul Nicolae", ctitorita in secolul al XVIII-lea. Biserica s-a ridicat pe o temelie facuta din bolovani de riu, fiind inaltata din birne din lemn de stejar. La Vrincioaia regasim Biserica de lemn «Sfintul Nicolae», care dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, fiind construita de catre mesterii locali. în patrimoniul bisericii se mai pastreaza o lada de zestre taraneasca, din lemn, in care isi pastrau preotii vesmintele. Biserica este in curs de restaurare. Mai departe, la Birsesti, un alt monument ridicat de vrinceni in anul 1904, Monumentul comemorativ Stefan cel Mare, pe care este inscriptionat: "Stefan cel Mare voievodul Moldovei dupe 400 ani de la moartea sea. Prinos de admiratie si de recunostinta din partea vrincenilor in 2 iulie 1904". Tot la Birsesti puteti vizita si ineditul Muzeu Radacina Vrancei, infiintat in 2009 de catre mesterul popular Costica Besa, unde sint expuse obiecte de etnografie si istorie locala si instrumente muzicale. La Negrilesti este amenajat un Centru traditional de crestaturi in lemn, iar la Paulesti si Tulnici va intimpina alte doua biserici de lemn, «Sfintul Nicolae» (sec XVIII) si «Sfintul Ioan Botezatorul» din satul Coza (sec XVIII).


Lepsa, cu Cascada Putnei si Pastravaria


Urmam DN2D si ajungem in satul turistic Lepsa, cunoscut mai ales pentru Cascada Putnei, declarata arie naturala protejata. Asezata in inima muntilor si dealurilor vrincene, Lepsa este o oaza de liniste si frumusete. Una dintre principalele atractii ale zonei este rezervatia naturala Cheile Tisitei. Rezervatia se afla la 850 m altitudine si are 4,5 km lungime, fiind una dintre cele mai mari zone protejate de pe teritoriul Vrancei. Un obiectiv deosebit este si Pastravaria Lepsa. înfiintata in 1955, cu o capacitate de 10 tone de pastravi, pentru consum si repopularea apelor. La Lepsa intilnim si o frumoasa biserica de lemn, «Adormirea Maicii Domnului», a schitului Lepsa inaltat in anul 1789 de catre obstea sateasca. Aici se incheie periplul nostru de astazi, urmind ca saptamina viitoare sa va prezentam urmatorul traseu din Vrancea cultural-turistica: Focsani "" Odobesti - Mera "" Andreiasu. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.