Timp Liber

Incursiune in Vrancea turistica si istorica

Mihaela Beșleagă
25 iun 2010 4973 vizualizări
Va invitam pe primul traseu cultural-turistic din judet: Focsani-Tisita-Marasesti-Panciu-Straoane-Racoasa-Cimpuri-Soveja u de la Mausoleul Eroilor din Marasesti, la Beciul Domnesc (sec. XVIII) din Panciu, fosta Manastire Vizantea (1600) si casa lui Mos Ion Roata, va asteapta sa le descoperiti Incepind de astazi, Ziarul de Vrancea va prezinta cite un traseu cultural-turistic din cadrul proiectului initiat de Directia pentru Cultura si Patrimoniu National Vrancea pentru promovarea patrimoniului cultural vrincean.

Pentru o drumetie de sfirsit de saptamina in care sa «bifati» si citeva dintre cele mai importante monumente istorice si culturale din Vrancea, multe dintre ele putin cunoscute chiar si pentru vrinceni, va recomandam pentru aceasta saptamina primul traseu: Focsani "" Tisita "" Marasesti "" Panciu "" Straoane "" Racoasa "" Cimpuri "" Soveja. Pornim din Focsani spre Tisita, unde se ridica spre cer Statuia Victoriei, opera marelui sculptor Oscar Han, realizata din bronz, cu o inaltime de 2,50m, reprezentind o femeie cu sabia ridicata deasupra capului, personificare a zeitei Victoriei. In imediata apropiere se profileaza Mausoleul Eroilor (1916-1919) de la Marasesti. Monument de arhitectura funerara, acesta este unicat, atit prin valoarea lui arhitecturala cit si ca proportii, fiind opera unor autori de prestigiu, precum arhitectul George Cristinel, sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea, pictorul Eduard Saulescu. Ne continuam drumul spre Panciu, unde, in centrul orasului este inaltat monumentul ce-i omagiaza pe eroii din oras. Insa, la Panciu, nu trebuie sa ratati hrubele de invechire a sampaniei, vechi din secolul al XVIII-lea. "Primele mentiuni scrise sint din secolul al XVI-lea, cind domnitorul Petru Schiopu ii intarea lui Bucium, mare vornic al Tarii de Jos, stapinire pe viile din zona. Hrubele din Valea Cerbului, construite in vremea lui Stefan cel Mare au fost folosite la 1700 de familia marelui logofat Miron Costin. Sapate la 24 metri adincime, au fost descoperite intimplator in anul 1952», sta scris in descrierea realizata de specialistii Directiei de Cultura. Din galeria principala, care masoara 500 m pleaca alte 36 de galerii insumind in total peste 3 km. Dupa anul 1968 lungimea galeriilor a fost extinsa cu inca 3.000 m, acestea putind adaposti in prezent peste 3 milioane de sticle. în hrube se invechesc vinurile ce vor deveni ulterior similare sampaniei obtinute prin metoda "champenoise". La sud de orasul Panciu, pe partea dreapta a piriului Haulita, in Valea Brazilor, se afla vechiul si pitorescul fost schit Brazi.


De la Mausoleul Marasti la Manastirea Soveja


Ne continuam traseul spre comuna Straoane, unde este construita biserica de lemn «Sf. Nicolae», un monument istoric care dateaza din veacul al XVIII-lea, fiind opera mesterilor populari locali. La circa 1km de satul Muncelu, comuna Straoane, in dreapta drumului judetean Panciu-Soveja, este amplasat monumentul ridicat in amintirea eroinei de la Tg. Jiu, Ecaterina Teodoroiu. Pe acelasi drum intilnim Monumentul Fratiei de Arme Romano-Franceze (1916-1919), din satul Varnita, comuna Racoasa. In aceeasi localitate gasim Biserica "Sfintii Voievozi", monument istoric construit din birne de lemn in anul 1807. Un alt obiectiv demn de vizitat este si Mausoleul Eroilor (1916-1919) de la Marasti.

Urmeaza Vizantea, unde vom descoperi un loc cu adevarat deosebit. Fosta Manastire Vizantea este asezata intre munti, in satul cu acelasi nume si este considerata cel mai vechi nucleu monahal organizat in tinutul Vrancei. Ansamblul manastirii este compus din Biserica înaltarea Sfintei Cruci, clopotnita si fragmente din zidul de incinta. Informatiile in legatura cu inceputurile activitatii monahale sint contradictorii intrucit dupa un document ea ar fi fost intemeiata pe vremea lui Petre Schiopul iar dupa pomelnicul existent in timpul lui Ieremia Movila (1595-1600-1606). De aici ne indreptam spre Cimpuri, unde e asezata Biserica cu hramul «Cuvioasa Paraschiva», monument ctitorit de obstea satului la sfirsitul secolului XVII. Tot in Cimpuri puteti vizita si Casa lui Mos Ion Roata, o casa taraneasca de sfirsit de secol XIX, unde s-a amenajat o expozitie in memoria celui care a reprezentat judetul Putna in calitate de deputat in divanul Ad-hoc al Moldovei . Ne continuam drumul spre Soveja, unde nu ar trebui trecuta cu vederea Manastirea Soveja, construita ca semn al impacarii dintre Matei Basarab si Vasile Lupu, motiv pentru care mai este cunoscuta si sub numele de Dobromira (buna pace). In satul Dragosloveni puteti vedea, la intrare in statiunea Soveja, si cimitirul ostasilor germani, dar si Mausoleul Eroilor. Un reper la Soveja este si bustul lui Simion Mehedinti, una dintre cele mai reprezentative figuri stiintifice si culturale ale tarii, care s-a nascut la Soveja la 18 octombrie 1868. La Scoala cu clasele I-VIII «Simion Mehedinti» din satul Dragosloveni exista o colectie memoriala inchinata savantului, obiecte de etnografie si istorie locala, infiintata in anul 1970. Aici se incheie periplul nostru de astazi. Saptamina viitoare va vom prezenta al doilea traseu cultural turistic, Focsani "" Odobesti "" Vidra. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 2 ore, 20 minute, 15 secunde
Este primul demers concret de promovare a istoriei si culturii Vrancei, demers adus din stadiul de proiect in stadiul de fapte. Este cu totul altceva decat penibila prezentare a culturii vrancene de citeste integral
, acum 739399 zile, 2 ore, 20 minute, 15 secunde
Felicitari D-lui Director Florin Micu Iliesc!. Da, este un proiect interesant si laudabil. Directia de cultura si patrimoniu se va ridica si mai mult. felicitari! Cred ca tot mai multi se vor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.