Timp Liber

Vrinceni, cunosteti patrimoniul cultural al judetului?

Mihaela Beșleagă
18 iun 2010 1077 vizualizări
La aceasta intrebare incearca sa raspunda Directia Judeteana pentru Cultura, care a realizat un CD cu cele mai importante trasee cultural-artistice din judet

Cele mai importante monumente culturale si naturale din patrimoniul judetului sint reunite in cadrul unui proiect realizat de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National (DJCPN) Vrancea cu scopul de a le face cunoscute in rindul vrincenilor. Astfel, monumente precum Beciul Domnesc de la Odobesti, Casa memoriala Alexandru Vlahuta din Dumbraveni, Casa memoriala Mos Ion Roata din Cimpuri, Ulita olarilor din Iresti, sint cuprinse in cadrul unor trasee cultural-turistice. Este vorba despre sase trasee din Vrancea, dintre care cinci sint finalizate deja complet: Focsani "" Soveja, Focsani "" Odobesti "" Vidra, Focsani "" Odobesti - Mera "" Andreiasu, Cirligele "" Cotesti "" Urechesti "" Gugesti Bordesti "" Dumbraveni si Vidra - Valea Sarii "" Vrincioaia "" Naruja "" Paltin - Nereju "" Nistoresti. Acestea vor fi incluse si pe un CD multimedia, care, pe linga o scurta prezentare a fiecarui traseu si monument, va cuprinde si 600 de imagini cu peste 100 de monumente de interes national si local. Este vorba in principal despre manastiri, biserici de lemn, mausolee, monumente ale eroilor, statui. De asemenea, sint cuprinse si monumente ale patrimoniului natural, cum sint Cheile Tisitei, Focul Viu de la Andreiasu, Aria protejata Cheile Narujei "" Lacul Negru. In proiect este cuprinsa si prezentarea unor locatii de cazare, cele mai multe la Lepsa, pentru turistii care vor sa strabata unul dintre aceste trasee si sa innopteze in zona. "Am demarat acest proiect la inceputul anului 2010, dintr-o necesitate, aceea de a promova patrimoniul judetului. Foarte multi oameni nu stiu care sint monumentele de patrimoniu din Vrancea, nu cunosc valorile locale. De aceea dorim sa le facem publice, sa fie vizitate", ne-a spus Florin Micu Iliescu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura. La acest proiect si-au adus contributia in exclusivitate angajatii Directiei. De asemenea, se lucreaza la o harta a patrimoniului si la pliante care se vor distribui in cele mai importante locatii din judet. "Ziarul de Vrancea" sustine acest proiect, care isi propune sa scoata la lumina citeva dintre cele mai reprezentative monumente culturale si spatii naturale din Vrancea, unele putin cunoscute de multi dintre noi. Incepind de saptamina viitoare, in pagina de timp liber veti regasi prezentarea tuturor celor sase trasee cultural-turistice, cu imagini evocatoare.(Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.