Timp Liber

Zeci de focsaneni isi gasesc refugiul in dans

Iulia Nicolaie
16 apr 2010 2426 vizualizări
In municipiu functioneaza doua cluburi de dans, Ten Dance si Elite , iar focsanenii se inscriu in numar destul de mare u abonamentul pentru o luna costa intre 50 si 70 lei u la cursuri vin persoane cu virste cuprinse intre 4 si 60 de ani

Daca vreti sa fiti in forma, dar nu va prea suride ideea de sala de fitness sau a alte sporturi, dansul este solutia optima pentru a scapa de citeva kilograme in plus intr-un mod placut. Stresati si obositi dupa o zi grea la serviciu, din ce in ce mai multi focsaneni se refugiaza pentru o sedinta de peste o ora in bratele dansului, cea mai frumoasa cale de a face miscare. Focsaniul gazduieste doar doua cluburi de dans, unde atit prichindeii de gradinita, cit si oamenii in virsta pot sa uite de probleme pentru un timp. Pina acum, zeci de focsaneni de toate virstele au trecut pragul cluburilor de dans, unii dintre ei fiind in pregatiri de nunta. In afara de latura relaxanta a dansului, cluburile au si numeroase perechi care au rezultate de exceptie la competitii de talie nationala si internationala. Cel mai tinar club de dans este "Ten Dance", infiintat anul trecut, unde se tin cursuri de dans de luni pina joi, iar sedintele pentru adulti se desfasoara intre orele 19.30 si 21.00. Aici, focsanenii pasionati de ritmuri variate beneficiaza de doua sedinte pe saptamina, costurile lunare fiind de 50 de lei. Cel mai mic dansator are cam patru ani si jumatate, iar cel mai in virsta aproximativ 56 de ani, dintr-un numar de aproximativ 150 de cursanti. In afara de grupele de adulti, la club functioneaza o grupa mica, pentru copiii cu virste cuprinse intre 4, 5 si 7 ani, o grupa de incepatori, cu virste intre 7 si 12 ani si o grupa de avansati, cu virste cuprinse intre 7 si 14 ani, care participa la competitii. Focsanenii care aleg Club "Ten Dance" nu au decit de cistigat, intrucit reprezentantii spun ca atmosfera este una cit se poate de relaxata si in afara de acest lucru, invata numeroase stiluri de dans precum salsa, merengue, bacciata si chiar dansuri populare. Instructorii de la "Ten Dance" mai spun ca primesc multe solicitari din partea tinerilor care se pregatesc de nunta, insa multi dintre ei decid sa vina la dansuri abia in ultimele saptamini. Printre instructorii de la "Ten Dance" se numara dublul vicecampion national Razvan Toderas, Cristina Murgu, care alaturi de Valeriu Leontiev a fost in semifinala campionatului international "Dance Masters", Nicu Dirilie si Dragos Gurbaca. Printre ultimele rezultate de exceptie ale dansatorilor de la "Ten Dance" se numara locul intii la 6-9 ani, la Cupa "Rimnicu Sarat", obtinut de Robert Pintilie si Bianca Voinea si locul II la aceeasi cupa, la categoria 12-15 ani, obtinut de Radu Mancas si Elena Gogean.


"E un sport minunat"


Cei mai incintati de frumusetea dansului sint, de departe, copiii. Majoritatea asteapta cu nerabdare sa inceapa cursurile, micutii urmind cu mare atentie toate indicatiile instructorilor. "Mi-am descoperit dragostea pentru dans cind am fost intr-o vara in Italia si am invatat acolo sa dansez. Apoi mi s-a spus ca am talent si am venit aici", a povestit Robert Ionut Draghia. De multe ori insa, cei mai emotionati cind vine vorba de participarea la competitii sint tocmai instructorii. "Este o munca dificila pe o parte, dar frumoasa pe de alta parte. Cea mai mare implinire o am atunci cind copiii au rezultate si danseaza asa cum mi-as dori eu", a spus Razvan Toderas, care a marturisit ca este napadit de emotii de fiecare data cind perechile pe care le pregateste intra in ringul de dans. "Este greu, dar e frumos, e un sport minunat. Pregatirea pentru o competitie internationala dureaza luni de zile. In vacante am avut zile in care exersam de dimineata pina seara. Eu simt ca sint mai potrivita pentru muzica latina ca fire. Ca instructor, ma simt foarte apropiata de copii, simt ca pot sa le transmit ce am in suflet. La concursuri sint mai emotionata pentru ei decit atunci cind dansez eu", a spus entuziasmata Cristina Murgu. Pentru inscrieri, cei interesati pot merge la sediul clubului din apropierea supermarketului Kaufland.


Clubul de Dans Sportiv "Elite", un veteran pe ringul de dans


Clubul de Dans Sportiv "Elite" s-a infiintat oficial in 2002, ca membru al Federatiei Romane de Dans Sportiv, fiind sigurul club de acest tip din oras. "Odata cu organizarea intr-o structura sportiva, recunoscuta de Ministerul Tineretului si Sportului, am incercat sa ne dezvoltam activitatea, adresindu-ne astfel unor categorii diferite de oameni: de la copii prescolari pina la adulti de diferite virste, de la persoane care practica dansul sportiv ca pe o simpla activitate de recreere pina la persoane care au ca scop clar performanta competitionala in concursurile de gen", se arata in prezentarea online a clubului. Reprezentantul "Elite", Iulian Mazilu, ne-a destainuit ca activitatea propriu-zisa a inceput in 1992, iar in acest moment cursurile se desfasoara in sala de sport a Liceului Pedagogic "Spiru Haret", unde cursantii, organizati pe grupe de virsta si valorice, sint instruiti de catre Iulian Mazilu si alti doi instructori de la Brasov. De-a lungul timpului, tinerii pregatiti la "Elite" au obtinut numeroase premii nationale si internationale. Spre exemplu, perechea formata din Cristian Hariga si Noemi Dragu face parte din lotul national la juniori, participind la numeroase competitii de talie nationala si internationala. Momentan, Clubul "Elite" are peste 100 de cursanti, iar grupele de adulti danseaza de doua ori pe saptamina, seara, dupa ora 19.00. Abonamentul este de 70 de lei pe luna pentru adulti si 60 de lei pentru copii. Rezultatele celor de la "Elite" sint cunoscute in intreaga tara, dar si peste hotare, clubul avind nu mai putin de 20 de perechi de concurs. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.