Timp Liber

Hram la Manastirea Dalhauti

Valentin Muscă
9 apr 2010 1947 vizualizări
Sute de credinciosi din satele de pe Valea Rimnicului, din Focsani si din podgoriile Popesti-Cotesti-Cirligele-Virtescoiu vor merge astazi sa ia aghiazma de la Manastirea Dalhauti.

Biserica "Izvorul Tamaduirii" este unul din cele mai vechi lacasuri de cult de la Carpatii de Curbura. Trecuta prin foc de tatari si turci in Evul Mediu, transformata in depozit si grajd de trupele de ocupatie germano-austriace in cele doua razboaie mondiale, biserica "Izvorul Tamaduirii" este o bijuterie architectonica, influentata de stilul bisericilor din Moldova, fiind situata undeva la confluenta celor doua tari romane. Chiar si sub comunisti, cind Manastirea a fost inchisa pentru trei decenii si Icoana Facatoare de Minuni a fost dusa la Muzeul Colectiilor de Arta din Bucuresti, de Izvorul Tamaduirii crestinii indrazneau sa paseasca pragul bisericii, unde un preot venea si sfintea apa. In ciuda modernitatii care a transformat leaganul isihasmului vasiliano-paisian intr-o pensiunie monahala, Dalhautii poarta inca misterul imprimat de Cuviosii Vasile de la Poiana Marului si Paisie Velicikovschi. De aceea, locurile incarcate de spiritualitate de la Dalhauti atrag ca un magnet credinciosii din localitatile vecine, care vin de Izvor sa se inchine Prea Sfintei Icoane si sa ia Aghiazma. Indiferent de gindurile care ne ocupa cugetul, drumul spre Dalhauti este ca o cale purificatoare, iar toti cei care ajung la portile Manastirii simt acea usurare pe care o descriu pelerinii care ajung la Locurile Sfinte. Situata la numai 20 de km de Focsani, Manastirea Dalhauti este plaminul de oxigen duhovnicesc pentru cei care locuiesc in aceasta "metropola" plina de catedrale, dar goala de duhovnicie. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 4 ore, 45 minute, 58 secunde
Iar Sf. Liturghie a fost oficiata de IPS Epifanie al Buzaului si Vrancei.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.