Timp Liber

Cursuri de nevoie si de placere: coafeza sau pictor

Ziarul de Vrancea
19 feb 2010 1478 vizualizări
La mare cautare sint cursurile pentru coafura, frizerie, manichiura si pedichiura, la care imbinati utilul cu placutul u un modul de 5 luni dupa care iesiti calificat in minuirea foarfecelui, costa 1.500 lei u si pentru cei mici se organizeaza cursuri de pictura, muzica si dans

Cum ne putem petrece timpul liber intr-un mod util? Cel mai la indemina sint cursurile, fie pentru a ne dezvolta sau a ne cultiva latura artistica, fie pe cea practica, mai ales ca restrictiile crizei au determinat pe multi dintre noi sa isi schimbe orizontul profesional.

Casa de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta" organizeaza cursuri de calificare complexa pentru coafura, frizerie, manichiura si pedichiura, in care cursantii imbina petrecerea timpului liber cu invatarea unei meserii. "Cursul este recunoscut in Uniunea Europeana, este aprobat de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei si se face cu foarte multa seriozitate, cine vrea intr-adevar sa invete iese calificat", ne-a declarat Florica Balan, referentul Casei de Cultura. Momentan sint inscrise la cursuri 14 persoane, de altfel numarul maxim prevazut pentru o serie, conform standardelor de calitate si a dotarilor pe care le detine institutia. Urmatoarea serie, pentru care se mai pot face inca inscrieri, va incepe pe 1 aprilie. De astfel de cursuri sint interesate persoane din toata paleta de virsta si ocupatii, de la tineri de 17-18 ani pina la persoane in prag de pensionare, de peste 50 de ani. "In special vin tinerii, dar si persoane mai in virsta, care vor sa se recalifice, altii care vor sa se pensioneze si se gindesc ca pensia este prea mica si vor sa-si suplimenteze veniturile. Am avut si cazuri de viitori studenti care, prin absolvirea cursurilor vor sa se intretina", ne-a mai spus Florica Balan. Cursurile dureaza 5 luni, au loc in fiecare zi, de luni pina vineri, dupa-amiaza, iar costul total al cursului este de 1.500 lei de persoana, care se poate plati si in rate. Daca majoritatea zdrobitoare a celor care aleg sa urmeze astfel de cursuri sint reprezentante ale sexului frumos, si cite un baiat "ratacit" isi mai face loc printre viitoarele coafeze, care se dovedeste a fi si cel mai talentat. Cei care se ocupa de pregatirea "bobocilor" in coafura sint specialisti in teorie cu studii superioare, iar la practica elevii sint pe miinile celor mai buni "meseriasi" din oras, ne asigura organizatorii cursului. La sfirsitul modulului, cursantii sustin un test, in urma caruia obtin o diploma de calificare. De altfel, una dintre conditiile pentru ca un doritor sa isi deschida un salon de coafura este si sa detina calificarile necesare. "Cursantii au fost multumiti de fiecare data. Dar trebuie sa ai si un pic de talent", a completat referentul de la Casa de Cultura.


Cursuri artistice la Scoala Populara de Arte


Scoala Populara de Arte si Meserii din Focsani este varianta pentru cei care doresc sa-si descopere noi vocatii sau sa urmeze calea creatiei artistice. Si in acest an, creatorii in devenire se pot inscrie la cursuri. Aici pot invata tainele picturii, sculpturii, graficii, dar si ale designului vestimentar, al artei decorative si al iconografiei. Nu este exclus insa sa apara si initiere in alte domenii artisitice. "Inscrierea pentru toate aceste cursuri se va face la vara, cel mai probabil in luna august, iar acestea vor debuta propriu-zis de la 1 septembrie", spun cei de la Scoala de Arte. O alta varianta pentru cei mici, dar si pentru adultii care vor sa isi petreaca timpul liber intr-un mod cit mai placut, dar si sa invete arta miscarii pe muzica, sint cursurile de dans. Cursuri si ateliere speciale pentru ei, care sa le cultive talentul, au loc si la Palatul Copiilor. (M. BESLEAGA, C. FANARU)


CASETA


Clubul "Strop de culoare" pentru pictorii juniori


Pentru copiii talentati la desen sau pentru cei care vor sa invete mai multe din tainele picturii se organizeaza cercul de desen "Strop de culoare" la Casa de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta". Momentan, cercul este frecventat de 20 de copii, cel mai mic la gradinita in grupa mijlocie, pina la cei mai mari, elevi in clasa a VIII-a. Copiii sint instruiti cu rabdare si talent de profesoara Veronica Groper. Cercul are loc in fiecare zi de joi a saptaminii, intre orele 13.30 si 15.30, timp in care sint instruite doua serii de cite 10 copii. Micii pictori pregatesc o expozitie cu cele mai frumoase lucrari pentru paste. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.