Timp Liber

Se redeschide acvariul de la Muzeul Vrancei

Silvia Vrînceanu Nichita
22 ian 2010 2975 vizualizări
Pe linga zeci de exemplare de pesti exotici sau indigeni, copiii vor putea admira aici singurul piton din judet, dar si doua tarantule si o intreaga familie de veverite siberiene foarte jucause u in colectia muzeului se afla peste 50.000 de exponate, unele rare, insa din cauza lipsei de spatiu nu toate pot fi expuse pentru public u acvariul va fi redeschis pina in primavara, dupa ce a fost reorganizat

Iubitorii de natura vor putea admira de la inceputul acestui an animalutele de la acvariul public care functioneaza in Sectia de Stiinte ale Naturii de la Muzeul Vrancei. Inca din 2008, acvariul s-a aflat intr-un proces de renovare si reamenajare a spatiilor de expunere, iar rezultatul final va putea fi admirat de la inceputul acestui an. Intrucit reamenajarea nu este inca finalizata, specialistii nu pot avansa inca un termen exact de la care vizitatorii vor putea fi primiti in demisolul muzeului de pe strada Cuza Voda nr. 35. "Deocamdata nu putem avansa o data certa, insa ne straduim sa deschidem acvariul la inceputul acestui an, pina in primavara. Am pregatit deja mai multe surprize pentru elevi, care vor putea face lectii deschise in incinta. Acvariul este inchis din 2008, cind s-au inceput lucrari de restaurare si de reorganizare a expozitiei, pe care am vrut sa o aducem mai aproape de zilele noastre, prin diversificarea tematicii. Este singurul loc unde se pot admira in toata splendoarea lor animalute vii si tocmai de aceea am incercat sa punem la punct toate detaliile tehnice", ne-a spus profesoara Irina Borosu, seful Muzeului de Stiinte ale Naturii.


Un piton, un rechin, doua tarantule, o familie de veverite...


In cadrul colectiei Acvariului public din Focsani exista un numar de aproape 300 de exemplare de vietati care reprezinta fauna si flora acvatica exotica si indigena. Dupa redeschidere, institutia doreste sa dezvolte un program de parteneriate cu scolile din judet, astfel incit elevii sa poata sustine aici lectii deschise de biologie sau zoologie. "Este vremea parteneriatelor, singurele care pot scoate muzeele din carapacea lor, intr-o perioada in care televizorul si internetul tin oamenii in case. Iar noi asta ne dorim, sa venim in intimpinarea publicului!", ne-a mai spus muzeograful Irina Borosu. Asa se face ca iubitorii de natura vor fi intimpinati cu o tematica bogata si diversificata. Pe linga ecologia mediului acvatic, cei interesati vor putea descoperi plante si animale, incepind de la meduze si corali, pina la mamifere si alge marine. In colectia muzeului traiesc doua exemplare de tarantula, care tocmai au napirlit, insa vizitorii vor putea admira broaste testoase, veverite siberiene, gusteri, iguane, papagali, porcusori de Guineea, rechini de apa dulce si alte zeci de exemplare de pesti aduse la Focsani din toata lumea. Vedeta incontestabila a colectiei de la Muzeul de Stiinte ale Naturii este un pui de piton, despre care ingrijitorii spun ca se dezvolta foarte frumos si ca are o personalitate foarte puternica. Copiii care vor vizita muzeul ar putea avea privilegiul sa-i puna si un nume, intrucit sarpele nu a fost botezat inca. Pentru toate aceste animalute, muzeul are o baza proprie de hrana vie. Daca va fi deschis publicului, acvariul din Focsani va fi singurul din regiune, intrucit in Braila si Buzau nu sint acvarii publice.


Fragmente de animale preistorice


Pina la redeschiderea acvariului, vrincenii pot vizita zilnic, intre orele 9.00 si 17.00, Sectia Stiintele Naturii, care detine peste 50.000 de exponate, grupate pe domenii de interes. Din cauza lipsei de spatiu, nu toate sint expuse pentru public. Intre acestea, colectia de insecte numara 35.943 de exemplare, colectia de ornitologie cuprinde 1.190 exemplare de pasari naturalizate si 64 de cuiburi cu 417 oua, una dintre cele mai mari din tara, in vreme ce colectia de botanica detine un ierbar ce dateaza din anul 1900. Muzeul mai detine 102 mamifere impaiate si citeva mii de moluste naturalizate, piese de valoare stiintifica si documentara. Flora si fauna din Vrancea este reprezentata de peste 30.000 de piese. Aici poate fi vazut un ultim exemplar impaiat de dropie, pasare care a disparut din Vrancea de zeci de ani. In colectia de paleontologie se pastreaza doua fragmente de oase de Bos primigenius "" os frontal cu coarne, gasit in comuna Campuri, in anul 1975, si un corn gasit la Homocea, in 1970. Recent, in colectie a intrat si un fragment dintr-o vertebra de animal preistoric, gasit la Golesti. Muzeograful Irina Borosu spune ca nu a fost stabilita vechimea exacta a acestor piese. Anul trecut, pragul sectiei a fost trecut de peste 1.500 de vizitatori, insa responsabilii spun ca este loc si de mai bine. Putini stiu ca la baza constituirii sectiei au stat colectiile particulare ale profesorului Anghel Bardan, care in 1948 le pune la dispozitia Filialei de Vinatoare Putna, spre pastrare si vizionare. Intruna din camerele muzeului pot fi admirate citeva trofee de vinatoare care provin din colectiile cinegetice de la Scrovistea ale fostului dictator Nicolae Ceausescu, aduse la Focsani dupa 1990. Cei care vor sa evadeze pentru o ora din rutina orasului, trebuie sa stie ca intrarea in muzeu costa un leu pentru copii si patru lei pentru adulti. Tot in cadrul sectiei functioneaza si un laborator de taxidermie, unde se pot impaia exemplare de vinat mare sau pasari. Intrucit a ramas unul dintre cele mai bine reprezentate din regiune, aici vin sa se specializeze si taxidermisti din judetele limirofe. (Silvia VRINCEANU)










În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 2 ore, 46 minute, 30 secunde
niste prosti astia de la muzeul de stiinte ale naturii in frunte cu cei care conduc irina borosu in deosebi hoooooooo!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.