Timp Liber

Muzică bună da, bani pentru sinistrați nu

Camelia Condurache
8 aug 2005 4646 vizualizări

Reprezentanții tuturor generațiilor s-au întâlnit sâmbătă seara în Piața Unirii, unde au cântat alături de Phoenix. Membrii trupei au fost impresionați de căldura cu care au fost primiți, dar au plecat nemulțumiți că focșănenii nu prea au donat bani pentru sinistrați.

După 31 de ani, legendara trupă Phoenix a revenit sâmbătă la Focșani, unde timp de peste două ore membrii formației au cântat pentru a colecta bani pentru sinistrați. Deși a adunat peste 5000 de spectatori, concertul umanitar "Phoenix pentru Vrancea" nu prea și-a atins scopul, întrucât nu s-au strâns fonduri pe cât de faimoasă este trupa. Cei veniți în Piața Unirii au avut ocazia să doneze bani pe toată durata spectacolului pentru semenii loviți de ape.

Focșănenii au avut la dispoziție trei urne mobile, alocate de Primăria Focșani. Cu toate acestea, mult prea puțini oameni au dovedit spirit de solidaritate. Deși la spectacol au participat mii de oameni, tineri și bătrâni deopotrivă, în urne s-au adunat puțin peste 75 de milioane de lei. Practic, spectatorii nu au donat nici măcar câte 10 000 de lei de fiecare, unii preferând să-și cheltuiască banii la terasele din apropiere.

Chiar dacă la începutul spectacolului ploaia dădea târcoale orașului, până la urmă vremea a ținut cu formația rock pe toată durata concertului. Nu însă și cu sinistrații. Astfel, focșănenii de toate vârstele au cântat alături de "monștrii sacri" ai muzicii românești, i-au aplaudat și aclamat. "Suntem copleșiți, am fost întâmpinați cu foarte multă căldură de publicul din această seară. Am văzut copii care s-au născut după ce am plecat noi din țară, care cântau silabă cu silabă alături de noi. Nu ne așteptam la așa ceva. Plus că am avut noroc pentru că a încercat să plouă, dar parcă și îngerii au ținut cu noi", ne-a spus Nicu Covaci, liderul formației.

Basistul Josef "Ioji" Kappl a venit din Germania special pentru concertele din România. "Aceasta e datoria mea și când e vreun concert mă urc în avion și vin. În Germania cântăm mai rar, cu toate că suntem foarte apreciați, dar euforia de aici e cu totul alta", ne-a spus el. Chiar dacă au studii în alte domenii, printre care arhitectura sau artele plastice, talentul celor de la Phoenix a fost remarcat pe vremea când aceștia aveau o vârstă fragedă. "Dacă nu m-aș fi întâlnit cu cei de la Phoenix, acum aș fi fost arhitect. În ceea ce privește talentul, e ceva ce nu se descoperă, îl ai de la naștere. Pe mine, cei din jur m-au încurajat", ne-a spus solistul Mircea Baniciu.

Membrii formației vor să transmită mai departe spiritul Phoenix

Una dintre cele mai apreciate trupe românești atât în țară, cât și peste hotare, Phoenix a avut parte de momente dificile în perioada comunismului, fiind la un moment dat interzisă pe piața muzicală.

În anul 1976, sătul de interogatoriile la care a fost supus timp de două săptămâni, Nicu Covaci pleacă în Olanda și se stabilește la Amsterdam. Un an mai târziu, întors în țară, îi ascunde pe membrii formației în câteva boxe "Marshall" care aveau difuzoarele scoase și reușește să părăsească țara împreună cu colegii de trupă. "Am trecut prin cel mai bine păzit punct de graniță. Puteau să ne prindă vameșii, să ne împuște, dar la ora aia parcă eram într-o transă. Nu ne-a fost frică nici o clipă. Ne-am zis că dacă luăm o decizie, trebuie să o ducem până la capăt", ne-a povestit Nicu Covaci, după spectacol.

Membrii formației sunt hotărâți să ducă legenda mai departe și să cedeze locurile celor tineri, în momentul în care vor decide să se retragă. "Trăiesc pentru acest har, Phoenix, și vreau să-l păstrez până când n-o să mai fiu. Vreau ca, prin intermediul tinerelor talente pe care sper că le vom găsi la momentul potrivit, să rămână ideea pe care noi am promovat-o. Chiar am găsit un tânăr excepțional, Cristi Gram, care a cântat cu noi în această seară. Îmi doresc să stau și eu o dată într-o sală și să aplaud trupa Phoenix", ne-a mai dezvăluit liderul formației.

De altfel, la spectacol au participat și foarte mulți adolescenți, dar și prichindei de 3-4 ani. Acesta este și cazul lui Alin, un pici simpatic, bun dansator, care s-a dovedit a fi cel mai tânăr fan Phoenix din Focșani. Piciul a făcut atmosferă înainte de concert, dar și în timpul prestației legendarilor rockeri. În continuare, cei de la Phoenix pregătesc lansarea noului album care se va numi "Baba Novac", precum și lansarea noului lor videoclip.

Prea puțină solidaritate

Spectacolul umanitar de sâmbătă seara a fost organizat de Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Vrancea și de Primăria Focșani. Cei de la Phoenix au fost aduși la Focșani, după zeci de ani, cu ajutorul vrânceanului Dan Gogleaza, care locuiește în Germania. Artiștii nu au cerut nici un ban pentru prestație, dorind ca sumele colectate din donații să ajungă la sinistrați.

Atât membrii formației Phoenix, cât și organizatorii s-au arătat nemulțumiți că vrâncenii nu și-au manifestat pe deplin generozitatea față de semenii lor loviți atât de năpraznic de furia naturii. Cei de la Phoenix au spus după spectacol că de la miile de oameni adunați în Piața Unirii, ar trebui să se strângă cel puțin câteva sute de milioane de lei. La numărarea banilor s-au găsit puțin peste 75 de milioane de lei, în ciuda apelurilor la solidaritate lansate de pe scenă. Inițial organizatorii s-au decis să pună în vânzare bilete la prețul de 200.000 de lei.

Deși nimeni nu a îndrăznit să spună oficial, concertul celor de la Phoenix a fost boicotat chiar de la nivel instituțional. Dacă în anii trecuți artiștii de mâna a doua erau plătiți cu sume uriașe de la buget pentru acțiuni electorale, de această dată, când au venit legendarii muzicii românești, care au cântat gratis pentru sinistrați, puține oficialități s-au implicat în reușita acțiunii caritabile.

De altfel, puține oficialități vrâncene au fost prezente la concertul caritabil. Doar primarul Decebal Bacinschi și prefectul Ion Oprea au fost văzuți preț de câteva clipe în Piața Unirii. Întrebat de reporteri dacă i-a plăcut spectacolul, primarul a spus că nu a urmărit concertul, fiind doar în trecere prin Piața Unirii. Totuși, Decebal Bacinschi a spus că printre spectatori s-au numărat mulți oameni din generația sa. 

.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.