Timp Liber

Lectii de jurnalism de la un fost corespondent in Afganistan

Ciprian Fânaru
11 sep 2009 904 vizualizări
Un voluntar american ii invata pe tinerii vrinceni cum se face meseria de jurnalist si ii ajuta sa-si imbunatateasca competentele lingvistice, in cadrul Newspaper Workshop u ultima intilnire are loc azi La Centrul de Limbi Straine a debutat ieri un real maraton jurnalistic.

De dimineata de la ora 9.00 pina dupa-amiaza la 16.00, elevi, studenti si masteranzi au descoperit tainele meseriei de jurnalist si s-au pus la punct cu limba engleza. Cel care le-a dezvaluit doritorilor secretele acestei munci a fost voluntarul american Zack Baddorf. Participarea la cursuri a fost gratuita, grupa de 30 de persoane fiind completata rapid. "Elevii au fost destepti, atenti, receptivi. Sper ca or sa foloseasca ceea ce am predat, informatia o sa-i ajute sa faca un ziar in scoala lor, abia atunci o sa imi dau seama cit de mult au inteles", ne-a spus americanul. Acesta a mai amintit ca ziua de azi, a doua si ultima a workshop-ului, va fi dedicata in principal editarii de fotografii si s-a declarat dezamagit ca timpul nu-i permite sa faca mai multe activitati in Focsani. Originar din orasul Newark, statul Delaware, Zack Baddorf e voluntar in ONG-ul Corpul Pacii si preda in prezent limba engleza in orasul vasluian Birlad. Corespondent in tari instabile precum Pakistan si Afganistan, Baddorf recunoaste ca munca in acea parte a globului poate sa fie foarte periculoasa, dar sustine ca nu pericolul l-a atras in acele zone. "Am vrut sa dau informatii lumii prin intermediul postului Radio France International. Reportajele pe care le-am facut acolo au fost axate pe eveniment, justitie, social si drepturile omului, prea putin respectate in cadrul acelor culturi", ne-a dezvaluit jurnalistul din Statele Unite. Ca ziarist, americanul a realizat cel mai recent material al sau pentru postul de radio al Deutsche Welle, in care a relatat europenilor despre criza si felul cum afecteaza aceasta comunitatea strainilor din Romania. Acesta a mai adaugat ca inainte de a ajunge in tara noastra nu auzise decit de Dracula, dar ca a fost placut suprins de faptul ca "oamenii sint mai deschisi, iar familiile sint mai apropiate decit cele din America". Jurnalistul venit de peste Ocean afirma cu tarie ca nu se teme de eventualele pericole ale bransei, nici chiar de cele aferente corespondentului de razboi deoarece poseda entuziasm si pasiune. Acestea l-au facut sa inceapa aventura pe tarimul jurnalismului inca de la virsta de 16 ani, cind a fost voluntar la un radio local din SUA. Azi, cursantii vor afla de la voluntarul nord-american cum sa editeze articole, cum sa faca fotografii si sa le prelucreze, si nu in ultimul rind sa-si planifice propriul ziar. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.