Timp Liber

Franta vine la tratament la Vizantea Livezi

Iulia Crețu
21 aug 2009 1289 vizualizări
In localitate sint mai multe izvoare terapeutice, descoperite in urma cu peste o suta de ani

Nu stim daca i-a convins saltul cu parasuta al lui Ilie Nastase ori pestii care cresc in copaci din spoturile Ministerului Turismului sa vina in Romania. Cert este ca, de ani buni, pentru citiva francezi, vacantele de vara reprezinta o oportunitate de a veni intr-unul dintre decorurile cele mai naturale ale Tarii Vrancei, izvoarele tamaduitoare de la Vizantea Livezi. Primarul din localitate spune ca apele de la izvoare au luat drumul Parisului, occidentalii fiind convinsi de proprietatile curative ale apelor miraculoase care izvorasc in comuna vrinceana. "Au venit turistii la noi si in acest an, insa sper ca de la anul sa fie intr-un numar mai mare si in alte conditii. Sint grupuri din Romania, dar si 9 francezi, veniti de pe data de 11 august. O parte dintre ei vin in fiecare an pentru izvoare. Au luat apa de ochi si de stomac si au dus-o pina in Franta. Francezii sint din localitatea Epinay sur Orge, la 30 de kilometri de Paris, localitate cu care sintem infratiti inca din anii "Ëœ90", ne-a spus Fanica Ciubotaru, gospodarul din comuna Vizantea Livezi. în satul Vizantea-Manastireasca exista 32 de izvoare de ape minerale folosite in tratarea diverselor afectiuni: reomatism, stomac, ochi, insa in ultimii ani multe s-au colmatat. "De istoria acestor ape minerale naturale se leaga numele lui Stefan Gh. Longinescu, unul din profesorii de drept roman ai universitatilor de la Iasi si Bucuresti. A fost prieten apropiat al locuitorilor din Vizantea, petrecindu-si vacantele 38 de ani pe aceste meleaguri, locuind in casa lui Mihai Gonguta. Fratele sau, Gh. Gh. Longinescu, profesor de chimie la Universitatea din Bucuresti, a fost primul care a facut analiza chimica a acestor izvoare si a constatat marea valoare terapeutica a acestor ape naturale, care pot fi comparate cu cele de la Weisbadene, Enghiene, Heilbrone, Karlovy Vary etc. A contribuit financiar la captarea, intretinerea izvoarelor si construirea primului bazin. Din cele 32 de izvoare doar 5 sint mai cunoscute", scrie prof. Victor Herchea intr-un scurt istoric al comunei. Vizantea este declarata statiune in 1886, atunci fiind adus in zona un medic balneolog, paturi de la Spitalul din Vidra si o grupa de jandarmi care supraveghea ordinea. Tratamentul se facea numai pe timpul verii. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.