Timp Liber

Lazi de zestre si cimpoaie, de vinzare la Muzeul din Cring

Mihaela Beșleagă
15 mai 2009 2184 vizualizări
Sectia cuprinde 73 de constructii autentice taranesti, copii fidele ale celor de pe Vaile Putnei, Milcovului, Susitei, Zabalei, Rimnicului si Siretului

Avind in vedere vremea frumoasa de afara, Sectia de Etnografie a Muzeului Vrancei din Cringul Petresti isi asteapta vizitatorii cu multe surprize. Reprezentantul muzeului, Alina Lazar, ne-a spus ca in perioada urmatoare vor avea loc mai multe expozitii si concursuri in incinta unitatii, dar si ca muzeul vrincean si-a gasit multi fani printre turistii straini, in special francezi. Pe linga admirarea caselor arhaice vrincenesti, vizitatorii pot pleca acasa si cu cite o amintire, precum o lada de zestre, un cimpoi, un bucium sau un stergar traditional, cusut manual. Ca parte componenta a Muzeului Vrancei, Sectia de Arhitectura si Tehnica Populara "Cringul Petresti" a fost deschisa oficial in anul 1977, cu prilejul unei vizite a dictatorului Nicolae Ceausescu, fiind gindita ca un sat arhaic din Vrancea. Sectia cuprinde 73 de constructii autentice grupate in 32 de complexe. Tipurile traditionale de gospodarii sint copii fidele ale celor de pe Vaile Putnei, Milcovului, Susitei, Zabalei, Rimnicului si Siretului. De asemenea, cei care trec poarta muzeului in aer liber pot vedea si interioarele traditionale ale locuintelor vrincene si obiecte traditionale specifice diferitelor zone din judet. "Toate aceste reale si pretioase marturii ale culturii populare constituie o pledoarie pentru cunoasterea, pastrarea si transmiterea a tot ceea ce au creat valoros inaintasii nostri generatiilor viitoare. Prin Muzeul Satului Vrincean, putem spune ca Vrancea se dezvaluie ochiului omenesc in imagini de chintesenta mioritica, formate intr-un spatiu ce coboara spre ses pe vai mai largi sau mai inguste tocmai de pe culmile Carpatilor de curbura", spun reprezentantii Sectiei de Etnografie a Muzeului Vrancei. Intrarea la muzeu costa 4 lei, insa elevii si studentii au reducere. (Iulia NICOLAIE)

CASETA

Cit ne costa suvenirurile traditionale?

-Masca de la Nereju - 58 lei

-Stergar - intre 15 si 17 lei

-Lada de zestre - 173 lei

-Lingura de lemn - 12 lei

-Bucium - 115 lei

-Tipar cas - 35 lei

- Cimpoi - 345 lei

CASETA

Noaptea Muzeelor

Peste 20 de muzee din toata tara sarbatoresc in acest an, simbata, 16 mai, Noaptea muzeelor, propunind publicului expozitii diversificate, spectacole, proiectii si evenimente speciale interactive. Vestea proasta este ca muzeele din Vrancea nu se afla pe lista celor care sint deschise publicului in noaptea de simbata. Vestea buna este ca, daca va aflati pe undeva prin tara, puteti vizita complexele muzeale din Bucuresti, Arad, Iasi, Galati, Tirgoviste, Sighisoara, Sf. Gheorghe, Satul Mare, Giurgiu, Brasov, Ploiesti, Teleorman, Cluj-Napoca si Timisoara. Intrarea este libera pentru toti vizitatorii. Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la a cincea editie. Partenerul oficial din Romania al evenimentului Noaptea Muzeelor la nivel international este Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania. Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor, care are loc pe 18 mai. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.