Timp Liber

Ziua Europei , sarbatorita prin expozitii si spectacole

Ziarul de Vrancea
8 mai 2009 2296 vizualizări
Consiliul Judetean a alocat pentru 9 Mai nu mai putin de 300.000 de lei

Simbata, 9 mai, de Ziua Europei, in toate orasele vrincene vor avea loc diverse festivitati menite sa celebreze apartenenta noastra la Uniunea Europeana. La Adjud, Casa de Cultura, va gazdui o expozitie documentara. Pancenii pot lua parte la un eveniment inedit pe 9 mai, desfasurat la Casa de Cultura din oras, care va cuprinde expuneri ale semnificatiei evenimentelor care au precedat formarea UE. De asemenea, casele de cultura din Odobesti si Marasesti au pregatit expozitii documentare si momente comemorative. Toate aceste activitati sint reunite sub acelasi titlu: "9 Mai ""Ziua Independentei, Ziua Victoriei, Ziua Europei". Si elevii Scolii "Nicolae Iorga" din Focsani au pregatit momente speciale, cu ajutorul reprezentantilor Ateneului Popular. Dezbaterea purtata pe marginea proiectului "EU in UE" poarta titlul "Uniunea Europeana pe intelesul tuturor". Tot simbata vor avea loc in Focsani mai multe activitati, in care sint implicati elevii. In Parcul Balcescu vor avea loc concursuri de desene pe asfalt si graffiti. Pentru activitatile organizate cu ocazia Zilei Europei, Consiliul Judetean a alocat nu mai putin de 300.000 lei (3 miliarde de lei vechi), conform listei actiunilor de interes judetean finantate de CJ pentru 2009.


Show in Piata Garii, marca PSD


"Provincia europeana Vrancea", asa cum a fost denumit judetul in urma cu citiva ani de baronul Marian Oprisan, va sarbatori simbata Ziua Europei si printr-un spectacol organizat de filiala judeteana a PSD. Show-ul va avea loc in piata Garii, incepind cu ora 17.00. Pe scena vor urca Ansamblul "Tara Vrancei", interpretii de muzica populara Matilda Pascal Cojocarita si Gelu Voicu, dar si solistii de muzica moderna Lavinia, Puya, trupele Blaxy Girls si Simplu. Prezinta Catalin Maruta, alias "Happy Hour". Spectacolul marcheaza si intrarea in campania electorala pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie. (I. NICOLAIE, M. BESLEAGA)


Ce este Ziua Europei?


Pe 9 mai 1950 s-a facut primul pas in directia crearii Uniunii Europene de astazi. La Paris, in acea zi, pe fundalul amenintarii izbucnirii unui al treilea razboi mondial in Europa, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit in fata presei internationale o declaratie prin care chema Franta, Germania si alte state europene sa-si puna in comun productiile de carbune si otel, asezind astfel piatra de temelie a unei federatii europene. Ceea ce ministrul francez a propus a fost crearea unei institutii europene supranationale, insarcinata cu gestionarea industriei carbunelui si otelului, sector care constituia, la vremea respectiva, baza intregii puteri militare. Tarile la adresa carora a fost lansat apelul aproape se distrusesera reciproc intr-un conflict care a lasat in urma sa pagube materiale imense si un sentiment de dezolare. Prin urmare, totul a inceput in acea zi. Iata de ce liderii UE, intruniti in cadrul summitului de la Milano, in 1985, au decis ca la data de 9 mai sa fie sarbatorita Ziua Europei. Fiecare tara care alege in mod democratic sa adere la UE isi insuseste valorile sale fundamentale de pace si solidaritate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 41 minute, 4 secunde
Buna, am observat in ultimul timp ca o tema foarte dezbatuta este cea a limbilor straine. O prietena de-ale mele mi-a recomandat un site, cu ajutorul caruia am reusit sa invat limba germana. Dar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.