Timp Liber

A face teatru înseamna a lumina scena vietii noastre

Mihaela Beșleagă
27 mar 2009 1131 vizualizări
Este unul dintre mesajele transmise cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, celebrata astazi si la Focsani

"Sintem cu totii actori: a fi cetatean inseamna nu doar a trai intr-o societate, ci a o schimba", asa isi incheie scriitorul brazilian Augusto Boal discursul din acest an dedicat Zilei Mondiale a Teatrului, sarbatorita astazi. Ziua Mondiala a Teatrului este celebrata anual la 27 martie, incepind din anul 1961, la initiativa Institutului International de Teatru.

"Relatiile dintre oameni au o structura teatrala, chiar daca noi nu sintem constienti de acest lucru. Folosirea spatiului, a limbajului corpului, alegerea cuvintelor si modulatia vocii, confruntarea de idei si pasiuni, tot ceea ce transpunem pe scena este prezent si in viata noastra. Noi sintem teatrul! Nuntile si inmormintarile sint «spectacole», dar si ritualuri zilnice atit de familiare incit nici nu le mai constientizam. Cafeaua de dimineata, schimbul de saluturi, dragostea timida si pasiunile furtunoase, o sedinta a senatului, toate acestea fac parte din teatru", mai scrie in mesajul sau Augusto Boal (scriitor brazilian, om politic si director de teatru). Acesta a mai subliniat si faptul ca una dintre principalele functii ale acestei arte este sensibilizarea oamenilor la spectacolul vietii cotidiene. "Sintem cu totii artisti. Prin jocul dramatic invatam sa vedem lucrurile evidente dar pe care nu le observam in mod normal pentru ca sintem obisnuiti doar sa ne uitam la ele. Lucrurile familiare devin inobservabile: a face teatru inseamna a lumina scena vietii noastre", mai spune Boal. La Focsani, aceasta zi este marcata de Galele Teatrale focsanene, care au debutat miercuri la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia" si se vor incheia duminica, 29 martie. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.