Timp Liber

Concediu in tichete de vacanta, de la Paste si in Vrancea

Mihaela Beșleagă
27 feb 2009 1985 vizualizări
Tichete pot avea o valoare cuprinsa intre 600 si 3.600 de lei pe an si pot fi folosite incepind cu vacanta de Paste u tichetele de vacanta sint scutite de impozit u in Vrancea exista 50 de pensiuni omologate si clasificate care pot primi turisti din toata tara in baza acestui program u Vasile Bostiog, presedintele ANTREC Vrancea, se va intilni cu ministrul Elena Udrea

Dupa modelul bonurilor de masa, romanii pot primi anual, pe linga salariu, si tichete de vacanta. Guvernul a aprobat in urma cu circa 10 zile un act normativ initiat de Ministerul Turismului prin care, incepind cu vacanta de Paste din acest an, angajatii, atit cei din sistemul public, cit si cei din sistemul privat, pot primi tichete de vacanta, in locul primei de concediu. Aceste tichete pot avea un cuantum de la unul la sase salarii minime brute pe economie, respectiv intre 600 si 3.600 de lei pe an, in functie de angajator, atunci cind este vorba despre unul din sistemul bugetar, si in functie de negocierile dintre angajator si angajat cind vorbim despre sectorul privat. Tichetele valorice pot fi utilizate doar pe teritoriul Romaniei. "Dupa mai bine de cinci ani, Patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania a obtinut aprobarea legii tichetelor de vacanta pentru toti salariatii. Prin aceasta masura speram la revigorarea turismului romanesc. Aceste tichete pot fi folosite pentru servicii in statul roman pentru odihna, tratament, minivacante, litoral", ne-a spus Ion Roman, patron al unei agentii de turism, dar si presedinte al Patronatului IMM-urilor Vrancea. Angajatul beneficiaza de tichetele de vacanta numai daca este angajat de cel putin sase luni de zile si nu mai primeste prima de vacanta in cursul anului respectiv. Aceasta modalitate de plata pare a fi pe placul angajatorilor, intrucit sumele corespunzatoare tichetelor de vacanta sint deductibile la calculul impozitului pe profit , in limita a sase salarii minime pe economie garantate, pentru fiecare angajat, pe an calendaristic, iar pentru salariat sint scutite de plata impozitului pe venit si a asigurarilor sociale aferente. Si reprezentantii agentiilor de turism par incintati de initiativa ministrului Elena Udrea. "Sigur ca sintem dispusi sa lucram cu tichete de vacanta, pentru ca astfel va veni mai multa lume. Deocamdata nu am avut solicitari, dar sintem optimsti ca vor veni turisti", a aratat Florin Ciocirlan, manager la agentia Exclusive Tour. Tichetele pot fi utilizate doar prin intermediul agentiilor de turism, care vor oferi servicii doar la unitati de primire turistica autorizate si clasificate de Ministerul Turismului. Comisionul maxim perceput de agentiile de turism nu poate depasi 10% din valoarea pachetelor de servicii. Circuitul este relativ simplu: dupa ce angajatul primeste tichetele respective, se prezinta cu ele la o agentie de turism, de unde isi alege o oferta de vacanta, iar in cazul in care tariful depaseste valoarea tichetelor, trebuie sa plateasca diferenta. Reprezentantii agentiilor depun tichetele la Directia Finantelor Publice, urmind ca ulterior sa li se deconteze intr-un cont contravaloarea acestora.

Tichete pentru turism "viticol" in Vrancea

In Vrancea exista 50 de pensiuni omologate si clasificate care pot primi turisti din toata tara in baza acestui program. "Cele mai multe pensiuni sint in zonele traditionale Soveja, Lepsa, Gresu, dar si in mai multe zone viticole, unde turistii pot degusta vinuri sau pot vizita podgoriile, la Cotesti, Odobesti, Adjud. In perioada urmatoare vom avea o intilnire cu ministrul Elena Udrea, sa ne cunoasca si sa ne expuna exact cum se va desfasura programul", ne-a declarat Vasile Bostiog, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) Vrancea. In timp ce reprezentantii firmelor de turism considera benefica o astfel de masura, asteptindu-se la cresterea numarului de turisti si la eliminarea turismului la negru, unii romani cred ca impunerea tichetelor reprezinta o limitare a dreptului de a folosi banii din prima de vacanta pentru ce destinatii doresc, inclusiv in strainatate sau, de ce nu, de a pune banii la saltea pe timp de criza. "Probabil vor fi eliminate biletele oferite pina acum pentru bugetari. Din experienta anilor trecuti, fie nu ajungeau, fie se dadeau pe sub mina, si se ofereau si conditii slabe de cazare", considera Ion Roman, presedintele PIMM Vrancea. Tichetele de vacanta pot fi oferite de societatile comerciale, regiile autonome, unitatile cooperatiste, sau alte persoane juridice sau fizice care au angajati cu contract individual de munca. Tichetele se emit de unitati autorizate de Ministerul Finantelor Publice. Firmele din domeniul turismului vor primi amenzi de pina la 5.000 de lei daca accepta utilizarea tichetelor de vacanta de o alta persoana decit titularul si amenzi de pina la 10.000 de lei daca dau rest in bani la tichete. De asemenea, este contraventie si se sanctioneaza cu retragerea licentei de turism utilizarea tichetelor de vacanta pentru achizitionarea de servicii turistice in afara Romaniei. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.