Pretentiosii culinari au unde-si potoli poftele
Cu toate ca traversam o perioada de criza, preparatele speciale din restaurantele vrincene nu au disparut. Spiritul extravagant romanesc nu s-a evaporat, chiar daca lucrurile nu merg prea bine cind vine vorba de starea financiara. Astfel, putem spune ca zeul Dionysos uda preparatele de lux cu vinuri de calitate in majoritatea restaurantelor focsanene. Daca avem pofte care se intretin cu bani multi putem sa colindam locurile care gazduiesc vasele cu mincaruri alese, unde vom gasi si bauturi la fel de speciale. La restaurantul Oscar ne asteapta un meniul bogat, din care nu lipseste "Calcanul cu sos de legume" si caviar, pentru care nu trebuie sa scoatem din buzunar decit 23 de lei. "Dorada imperiala cu tartar din rosii si anchoa" (28 lei), "pui Oscar" (25 lei) dar si "Steak de vita cu unt aromat" sint doar citeva din specialitatile pe care bucatarii priceputi ai restaurantului le pregatesc zi de zi. Si restaurantul Hotelului Vrancea are un meniu "pofticios", printre preparate numarindu-se si "Piept de pui cu ciuperci si mustar", care costa 16 lei sau "Cotlet haiducesc"(14 lei), pentru o portie pe saturate. Este obligatoriu ca preparatele imbietoare sa fie insotite de salate pe alese. Bucataria restaurantului isi incinta clientii cu "Salata Europa" (10 lei) si "Salata Mozaic" (11 lei). La fel de harnici si priceputi sint bucatarii de la restaurantul hotelului Fashion Center, care ii satisfac pe clientii cu gusturi alese cu "Rost Biffer din muschi de vita" la 35 de lei, "Somon Buchetera", preparat care seamana cu un trandafir inflorit si care costa 25 de lei, dupa cum spune Cristian Robu, ospatar. La mare cautare este si Casa Vrinceana, care pune la dispozitia clientilor preparate care mai de care mai deosebite. Daca hotarim sa luam prinzul sau sa cinam la restaurantul din strada Simion Barnutiu, maestrii bucatari de aici ne pot satura cu "Tikka Masala" pentru 21 de lei, "Muschi de vita cu hribi" (39 lei), "Gustare Mediteraneana" (25 lei) sau ceva mai scump, un "Chateaubriand" (48 lei).
Fructe de mare, de la supa la "pavella"
Nici Casa Veche nu se lasa mai prejos si pune spre consum o gama variata de preparate, dupa cum spune Cristian, unul dintre ospatari. Fostul bar Pentagon ne asteapta cu "Dorada la Gratar" (12 lei), "Salata Facon Duchef", intr-un ambient de 4*. La restaurantul Deja Vu se minca la inceputuri carne de strut, insa din cauza cererii scazute, oferta a incetat si a fost inlocuita de "Supa din fructe de mare" (13 lei), "Tagliattelle cu fructe de mare" (19,5 lei) sau "Pavella", tot din fructe de mare la pretul de 21 de lei portia. Se pare ca, de cind presedintele Traian Basescu a degustat medalion de rechin la dineul de 24 ianuarie, si focsanenii au prins gustul specialitatilor marinaresti. Si ca o masa sa fie implinita, bucatele trebuiesc udate cu cele mai bune vinuri sau cocktail-uri, de asemenea pe alese. Printre cele mai extravagante bauturi pe care le puteti degusta, se numara Long Island (20 lei) si Coniacul Jad (70 lei/suta), un vin bun, Varancea (22 lei), Merlot, Tamiioasa si Pinot Noir, toate la 60 de lei sticla, dar chiar si o Babeasca merita degustata. Restaurantele au in meniu, pentru doamne si domnisoare, fresh-uri de fructe sau cocktailuri. Daca papilele gustative nu s-au sesizat inca cu privire la preparatele din restaurantele de top din Focsani inseamna ca este nevoie de un tur al localurilor orasului pentru deschiderea apetitului. (Daniel GIRLEANU)