Timp Liber

Vacante mai ieftine in ianuarie, cu pina la 20%

Ciprian Fânaru
9 ian 2009 1171 vizualizări
Sejururile in tara ori strainatate s-au ieftinit dupa sarbatori, dar nu semnificativ u daca de Revelion ati fi scos din buzunar 300 lei pentru o zi de cazare in Brasov, Durau sau Bran, acum va va costa intre 180 si 200 lei de persoana u cele mai evidente reduceri sint la vacantele in strainatate, care sint si cu 200 de euro mai ieftine u hotelierii au un as in mineca, in perioada urmatoare urmind sa ofere servicii crestinilor ortodocsi de rit vechi, asa ca tin preturile sus

Impatimitii sporturilor de iarna si cei care doresc sa se bucure de zapada fara sa scoata foarte multi bani din buzunar pot incepe sa isi faca planuri de calatorie. Preturile in statiuni incep sa scada in comparatie cu perioada sarbatorilor, fiind accesibile unui numar mai mare de persoane. Pentru vrincenii care au fost nevoiti sa munceasca de sarbatori sau pentru cei carora preturile sejururilor li s-au parut mari, alternativele mai ieftine incep sa prinda contur. Ofertele de RetroRevelion au inceput sa apara la agentiile de turism, desi clientii inca se lasa asteptati. Daca au rabdare, vrincenii pot profita de reduceri cu adevarat semnificative abia pentru perioada de vara, pentru care hotelierii si-au facut deja planuri de atragere a turistilor. Un lucru important de stiut este faptul ca aceasta scadere a preturilor este in fapt o revenire la cotele obisnuite ale tarifelor. Modificarea este logica deoarece de Sarbatori pretul includea si mesele festive sau spectacolele, incarcind astfel firesc nota de plata.


Tarife reduse si nu prea


Mult discutata criza economica si-a lasat si ea amprenta asupra vinzarilor de pachete pentru Craciun si Revelion, reducind numarul turistilor care au petrecut in tara cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cifra se refera la ceea ce s-a intimplat la nivel national, dar este in mare parte valabila si pentru judetul nostru. Destui operatori de turism din Focsani confirma diminuarea tarifelor, dar exista si agentii care nu anunta reduceri de mare amploare. "Nici de Revelion n-au fost ocupate la capacitate maxima hotelurile de pe Valea Prahovei. Pentru perioada urmatoare nu se intrevad reduceri prea mari. Cred ca hotelierii mai profita de faptul ca inca este zapada si sint multe solicitari pentru statiunile unde se poate schia. Cel mai ieftin sejur de o saptamina in Austria s-a ridicat la un cost in jur de 300 de euro in perioada sarbatorilor, in saptaminile urmatoare nu cred ca va scadea semnificativ tariful. Cu adevarat de luat in seama sint reducerile pentru perioada estivala, incepind de la 7% pina la 20%, destul de mult tinind cont de situatia economica actuala. Reducerea cea mai mare e la sejurul de sapte zile in Santorini, de 20%", explica managerul Euro Trip, Liana Balasoiu Andronic. Unitatile de cazare mai au un as in mineca, in perioada imediat urmatoare urmind sa ofere servicii crestinilor de rit vechi. Valea Prahovei a ajuns o destinatie cautata de turisti moldoveni, ucrainieni sau rusi care sarbatoresc Craciunul si Anul Nou pe stil vechi. Hotelierii au astfel un motiv sa mentina tarifele la nivelul ridicat la care s-au situat de Craciun si Revelion. "Bineinteles ca exista o diferenta semnificativa intre tarifele de Sarbatori si cele din saptaminile care urmeaza. Spre exemplu, cazarea in sistem demipensiune cu mic dejun inclus a ajuns de Revelion si la 300 de lei de persoana. Acum costa intre 180 si 200 de lei de persoana aceeasi cazare in Brasov, Durau sau Bran", detaliaza Tudorita Enache, managerul agentiei Tur Sorena.


Acelasi sejur, mai ieftin cu 200 de euro


Si pe site-ul de internet al agentiei Travelland se observa scaderea preturilor. Daca un sejur de sapte zile la un hotel de patru stele in Austria costa peste 500 de euro de persoana, pina la finele lunii acesta va ajunge la 475 de euro. Pachetele de sapte nopti cu demipensiune care costau in jur de 900-1.000 de euro vor ajunge in ianuarie si la 730 de euro. Site-ul agentiei Icar Tours demonstreaza acelasi lucru. Destinatiile exotice precum Tunisia scoteau din buzunarul turistilor intre 400 si 1.000 de euro pentru sapte zile, preturile ajungind acum sa varieze intre 200 si 680 de euro pentru acelasi numar de nopti de cazare la hoteluri de patru si cinci stele, ofertele fiind valabile mai ales pentru luna aprilie. Turistii care vor sa se bronzeze in Tunisia trebuie sa stie insa ca tariful mai sus amintit nu include si taxa de aeroport in valoare de 105 euro si nici asigurarea medicala care este optionala. In concluzie, cei care nu s-au putut bucura de vacanta in timpul sarbatorilor de iarna au acum posibilitatea, cu stradanie si cu putin noroc, sa aleaga o oferta de petrecere a unui sejur departe de casa cu un efort financiar mai mic. Reducerile, unele dintre ele nu foarte semnificative, exista totusi, fiind binevenite in contextul crizei economice care ne face sa ne gindim de doua ori inainte sa scoatem banii din buzunar. (Ciprian FANARU)


Se anunta reduceri mari pentru la vara


Majoritatea agentiilor amintesc inca de pe acum promotii pentru lunile calduroase de vara, dar si pentru Paste, dar in oferte se observa si o usoara revenire la tarife apropiate de realitate. "Clientii care isi fac rezervari din timp au reduceri de pina la 20% pentru Grecia, Turcia sau destinatiile exotice, acestea fiind valabile pentru intervalul estival. Exceptind sarbatorile de iarna, tarifele sint cu 30-40% mai mici, adica o reducere destul de insemnata. Pina in vara nu prea mai sint reduceri, doar de 15-20% daca turistii se hotarasc din timp", spune Tudorita Enache, operator de turism. (C. F.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.