Timp Liber

Mii de euro, Craciunul in Laponia Mosului

Iulia Nicolaie
19 dec 2008 1076 vizualizări
Vrincenii care doresc sa-si petreaca in Laponia ar trebui sa sape adinc in buzunare u pretul unei excursii incepe de la 1.500 euro

Sarbatorile de iarna ne imbie la visare si relaxare, dar si la dorinta vesnica de a reveni la clipele copilariei si poate chiar de a-l vizita pe Mos Craciun la el acasa, in Laponia, in schimbul vizitelor pe care ni le face an de an. Laponia este o tara de poveste, unde turistii cu bani pot fi cu adevarat rasfatati. Laponia se situeaza pe teritoriul a patru state: Finlanda, Norvegia, Suedia si Rusia. Se spune ca Mosul traieste intr-un sat de linga orasul Rovaniemi, la Cercul Polar. In fiecare an, Mos Craciun isi cheama toti renii si pleaca la copiii din lumea intreaga, pentru a le face daruri. Rudolph, liderul trupei, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer si Vixen ii conduc caleasca mosului prin calatoria sa de o noapte prin toate casele unde locuiesc copii cuminti. Rudolph a fost ales liderul renilor pentru ca nasul sau rosu luceste puternic in intuneric si isi ghideaza mai usor stapinul. Satul mosului este usor de recunoscut, prin casele ascutite din trunchiuri de copaci si gardul spectaculos care se observa chiar din autostrada. Alegerea bradului este un ritual foarte important in Laponia. Spiridusii mosului se joaca impreuna cu cei mici, iar apoi ii invita sa aleaga bradutul pe care trebuie sa-l taie. In seara de Ajun, copiii sint dusi in padurea unde mosul are resedinta sa secreta. Aici, intilnirea privata cu mosul dureaza in jur de 10 minute. Mos Craciun are chiar si aeroport oficial, la 2 km de satul sau. Turistii care aleg sa-si petreaca aici sarbatorile de iarna pot alege din multe activitati de divertisment , safari cu snowmobilul, care costa in jur de 100 euro, pescuit la copca cu 140 euro, safari cu reni sau cu husky la pretul de maxim 100 de euro. Satul mosului are chiar si oficiu postal, unde copiii isi pot exprima dorintele, iar adultii pot comanda scrisori speciale scrise de Mos Craciun pentru rude si prieteni. Daca cei mici vor fi de-a dreptul incintati de atmosfera de iarna si de jocurile zapezii, parintii pot merge la cumparaturi sau la restaurantul mosului. "Am avut anul trecut doua familii care au fost in Laponia cu copiii si le-a placut foarte mult. Au mai calatorit in multe locuri si au afirmat ca aceasta experienta nu se compara cu nimic. Noi avem o oferta de 1.500 de euro de persoana, cu micul dejun inclus, in care intra si servicii de impodobire a bradului, cina festiva si plimbare cu sania trasa de reni. Anul acesta nu am avut cereri, dar nu e timpul pierdut", ne-a declarat Marius Iorga, managerul unei agentii de turism din Focsani. Pentru cei care vor servicii suplimentare, o excursie in satul lui Mos Craciun ajunge chiar si pina la 7.000 de euro. Toti copiii care nu reusesc sa ajunga chiar in satul mosului, ii pot trimite scrisori la adresa Santa Claus Office, Rovaniemi, 96.930, Arctic Circle, Finlanda, pentru un pret de maxim 30 de lei pe scrisoare. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.