Timp Liber

Cine ne colinda de Sarbatori?

Ziarul de Vrancea
19 dec 2008 1162 vizualizări
A inceput magia colindelor de Craciun u daca la Focsani au loc mai multe asemenea spectacole, la Adjud si Marasesti traditiile si obiceiurile abia au putut fi incropite in cite un spectacol, din lipsa de bani

Mos Craciun se anunta a fi darnic si in acest an, in ciuda recesiunii economice. Tolba lui e plina de daruri si in special de concerte. Deja auzim acasa ori pe strada colinde care ne ating mai mult sau mai putin inima. Si in acest an, oameni talentati ne ajuta sa simtim, dar mai ales sa auzim sunetul special al Craciunului si Anului nou. Ziarul de Vrancea a stat de vorba cu neobositii uratori si a aflat pe unde ii poarta pasii in prag de sarbatoare.


Corul "Pastorala" colinda din casa in casa


"Astazi, la ora 14.00, o sa avem un concert la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" impreuna cu corul Facultatii de Psihologie a Universitatii Bucuresti. Simbata vom participa la un concert extraordinar de plugusoare si colinde in Sala Patriarhiei Romane, eveniment care se incadreaza intr-un festival national de arta corala bisericeasca. Duminica de la ora 18.00, organizam concertul nostru traditional de colinde, la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia", unde vom colabora cu actorii Paula Grosu si Sorin Rusu. Impreuna cu acestia si speram si cu sala, vom interpreta in premiera doua colinde noi, care sa incinte auditoriul", ne-a spus Dumitru Sandulachi, directorul Corului "Pastorala". Acesta a prefatat si programul pe care il vor avea membrii corului: "In a doua zi de Craciun, adica pe 26 decembrie, la ora 12.00, corul nostru va sustine un concert traditional de colinde la catedrala catolica "Sf. Anton" Focsani. Inainte de acesta, timp de trei zile, pe 22, 23 si 24 decembrie, o sa realizam actiunea intitulata "Pe la case colindam". Vom colinda institutii si banci. Am colindat si consilierii locali zilele trecute".


Palatul Copiilor "se muta la teatru"


Grupurile de colindatori de la Palatul Copiilor vor imprastia si de data aceasta vestea cea buna a nasterii Mintuitorului. "Astazi, de la ora 16.00, participam la Teatrul municipal la spectacolul intitulat "Uite"¦Vine Mos Craciun!", unde se va sustine un concert traditional de colinde. Vin copii din comunele din apropierea Focsaniului, din Garoafa, Cimpineanca, Gologanu, toti elevi ai mei la cercul de dans de la Palatul Copiilor", ne-a spus profesoara Violeta Necula. Martea viitoare, la ora 12.00, micutii talentati vor face o vizita si celor de la Jandarmerie, urmind sa-i bucure pe aparatorii ordinii publice cu colindele cintate de ei. Vom avea asadar ocazia sa ne bucuram auzul cu sunetul special al colindelor, tot ce ne ramine de facut in acest caz este sa mergem in locurile care vor beneficia de prezenta captivanta a celor carora Dumnezeu le-a dat glasul si maiestria de ne bucura in prag de sarbatori. (Ciprian FANARU)


Spectacole cu gust amarui de criza


Casele de Cultura din Adjud si Marasesti au strins cureaua cit au putut pentru a putea organiza, ca in fiecare an, macar o manifestare de Sarbatori. La Adjud, spectacolul de colinde de azi a fost anulat, iar pina in Anul Nou doar singur eveniment va aduce adjudenilor datinile zonei. Acesta va avea loc duminica, 28 decembrie, de la ora 15.00, si va reuni formatii locale de colindatori, care vor defila cu urarile prin centrul orasului. "Pentru ca avem resurse financiare foarte putine, anul acesta ne limitam sa aducem formatii, cete de colindatori locale, cu traditii din zona Trotusului", ne-a marturisit Ion Catana, directorul Casei de Cultura din Adjud. Chiar daca nu au parte de prea multe spectacole, adjudenii au in schimb un Orasel al Copiilor, amplasat in parcul din oras. Acesta va fi inaugurat simbata, cind va fi aprinsa si insalatia de lumini, ocazie cu care un grup de copii va sustine si un spectacol. Si la Marasesti se pune in scena tot un singur spectacol, astazi, de la ora 17.00, la Casa de Cultura, tot cu artisti locali. "Pentru ca nu sint bani, toate trupele sint ale noastre. Din putinul nostru, am facut si un brad, sub care am pus surprize pentru copii. Incercam sa ametim si noi lucrurile cit de cit, mai punem si noi din buzunar, ce sa facem"¦ Ar fi pacat sa ii pierdem pe acesti copii atit de talentati, care, din cauza saraciei, se pierd", ne-a spus si Constantin Ghinita, directorul Casei de Cultura. Dupa incheierea spectacolului, in spiritul traditiei, un grup de copii va merge sa colinde oficialitatile locale. Penuria a facut ca in acest an nimeni sa nu se mai inscrie la Revelionul Tineretului, care se organiza in fiecare an in oras. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.