Timp Liber

Invitatie la expozitii de arta de Ziua Nationala

Ziarul de Vrancea
28 nov 2008 1372 vizualizări
Galeriile de Arta, Casa de Cultura a Sindicatelor Leopoldina Balanuta , Muzeul Vrancei si Palatul Copiilor gazduiesc in aceste zile mai multe expozitii de pictura, sculptura si carte veche

1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, va fi celebrata si in Vrancea, prin organizarea mai multor expozitii cu tematica istorica. Focsanenii sint invitati sa treaca pragul institutiilor de cultura pentru a admira lucrarile de arta si a evoca, astfel, evenimentele care au marcat Marea Unire de acum 90 de ani. Galeriile de Arta, Casa de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta", Muzeul Vrancei si Palatul Copiilor au pregatit o serie de expozitii interesante.

Seria expunerilor a debutat cu "Marea Unire in documente si imagini", vernisata miercuri la Casa de Cultura a Sindicatelor si realizata de elevii Liceului Pedagogic "Spiru Haret" Focsani. Prezentarea a fost precedata de o succinta lectie de istorie "predata" celor prezenti de prof. Elena Hruscovschi. Cadrul didactic de la Liceul Pedagogic a vorbit despre fostele zile nationale, 10 mai si 23 august, si a amintit un detaliu mai putin cunoscut, anume ca, in urma evenimentelor din 1989, s-a propus ca 22 decembrie sa devina ziua nationala a Romaniei. De asemenea, a mai fost explicat contextul istoric zbuciumat al anului 1918, indicindu-se pe scurt etapele unirii provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crisana si Maramures cu tara-mama. Expozitia gazduita de institutia de cultura este compusa din harti, reproduceri din ziarele vremii, imagini ale cladirilor si personalitatilor din epoca, creionindu-se, in mare, imprejurarile in care s-a realizat Marea Unire. Carla Gabriela Cotea, eleva la acelasi liceu, a citit, la rindul ei, un eseu in care a evocat figuri simbol, marcante pentru conceptul de unire, precum Mihai Viteazu, si a divulgat reprezentarea imaginatiei sale legate 1 Decembrie 1918: "Vad o mare de oameni fluturind steaguri tricolore". Pentru cei interesati de istorie mai trebuie precizat si faptul ca expozitia de la Casa de Cultura poate fi vizitata pina pe 12 decembrie.


Pictura, sculptura si carte veche, la Galerii si Muzeul Vrancei
Ieri, la Galeriile de Arta din Focsani a fost vernisata o noua expozitie de pictura si sculptura, intitulata "Sacrul in arta". Aceasta este dedicata de asemenea Zilei Nationale a Romaniei si include si un proiect de prezentare a valorilor artei romanesti contemporane, sustinut de pictorul Liviu Nedelcu, directorul Scolii Populare de Arta. Expozitia a fost prezentata de criticii de arta Alexandra Titu si Constantin Put si contine lucrari ale artistilor Zamfira Barzu, Ilie Boca, Mihai Chiuariu, Serbana Dragoescu si Marin Gherasim. La vernisaj a fost prezent si Corul Pastorala, condus de Dumitru Sandulachi, dar si primarul Decebal Bacinschi. Criticul de arta Constantin Put a expus pe scurt temele prezente in operele care compun expozitia, subliniind prezenta figurii umane antropomorfe ca simbol central in lucrarile expuse si amintind la un moment dat de o replica - revelatie a istoricului religiilor, Mircea Eliade: "Intr-adevar, totul este codificat". In afara de tensiunea christului prezenta si ea in creatiile artistice ale expozantilor, Alexandra Titu a enumerat si citeva teme importante regasite in cadrul "Sacrului in arta", si anume tema sacrificiului, a angelicului, a urmei creatorului sau a umilului calator. Asistenta a fost destul de numeroasa, semn ca lucrarile expuse au captat atentia publicului pasionat de arta, acesta rezonind probabil cu apropierea zilei de 1 Decembrie. Si Palatul Copiilor din Focsani gazduieste inca de acum trei zile o expozitie foarte interesanta de arta textila, intitulata "Fanteziile toamnei". Elevii de la Scoala nr. 3 Focsani si Scoala Speciala "Elena Doamna" au prezentat in jur de 50 de lucrari realizate din seminte, frunze sau sfoara. Lucrarile au fost realizate atit individual cit si colectiv de cei peste 50 de scolari talentati. Evenimentul a fost organizat de coordonatoarea Cercului de Arta, Didina Mocanu, cu ajutorul cadrelor didactice Fanica Nanu si Ecaterina Galoiu. Micii expozanti au fost toti premiati cu diplome, dupa ce au vizionat si un scurt moment artistic. Ieri, la Muzeul Vrancei, a fost vernisata expozitia "Cartea, expresia constiintei nationale", rodul initiativei si muncii de mai multe luni a muzeografilor Sectiei de Istorie a muzeului. Focsanenii pot observa, prin intermediul exponatelor, evolutia cartii bisericesti din secolul al VI-lea pina in zilele noastre, carti care au avut un rol important in pastrarea constiintei nationale a tuturor romanilor. Expozitia poate fi vizitata pina in luna martie a anului viitor. (C. FANARU, I. NICOLAIE)


Semnificatia zilei de 1 Decembrie
1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, adoptata prin lege dupa inlaturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1.228 de delegati si sprijinita de peste 100.000 de romani veniti din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutie prin care s-a consfintit unirea tuturor romanilor din Transilvania, intreg Banatul (cuprins intre riurile Mures, Tisa si Dunare) si Tara Ungureasca (Crisana, Satmar si Maramures) cu Romania. Ziua de 1 Decembrie 1918 incununeaza deci lupta romanilor transilvaneni pentru Unitate Nationala si marcheaza momentul crearii Romaniei Mari, situindu-se in continuarea precedentelor actiuni unioniste ale fratilor din Basarabia (27 martie 1918) si Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.