Timp Liber

Cancerul turismului rural, pensiunile la negru

Mihaela Beșleagă
17 oct 2008 774 vizualizări
Este de parere presedintele ANTREC, care spune ca 95% din pensiunile din Vrancea practica agroturismul dupa ureche

Servicii de proasta calitate, conditii igienico-sanitare indoielnice si neasigurare in caz de furt, toate acestea risca sa gaseasca turistii care aleg sa se cazeze pe bani mai putini la pensiuni care nu au autorizatii de functionare. In Vrancea, in zona Lepsa, exista peste 1.500 de case de vacanta, dintre care cel putin 95% functioneaza ca unitati turistice. Dintre acestea, doar 5%, adica circa 55 de pensiuni sint clasificate si omologate si sint incluse in reteaua Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC). Neplatind impozite, aceste pensiuni isi permit sa practice tarife sub nivelul pietei, ceea ce incurajeaza turismul de proasta calitate. Concurenta neloiala, concretizata in preturi mai mici de cazare, care atrag turistii, inseamna de cele mai multe ori si servicii "dubioase". Vasile Bostiog, presedintele ANTREC - regiunea sud "" est atrage atentia turistilor care aleg o pensiune neomologata ca pot avea surprize neplacute in ceea ce priveste conditiile de cazare, curatenia, calitatea produselor gastronomice, dar si neasigurarea in caz de furt. "Cei care sint in retea si functioneaza legal au ajuns sa dea jos placutele cu inscriptia ANTREC, pentru ca toate controalele vin pe capul lor, in timp ce la ceilalti, care fac turism dupa ureche, nu poate sa intre nimeni in curte, nici de la SANEPID, nici de la Politie, fara aviz de la Parchet. Au fost si cazuri cind au dat mincare de varza cu cirnati stricata la copii, sau cind turistii au fost furati, dar nu a putut nimeni sa ii traga la raspundere. In ritmul asta, vor ajunge sa fie toti incurajati sa practice turismul la negru, in tara tuturor posibilitatilor", a spus dezamagit Vasile Bostiog, presedintele ANTREC, regiunea sud - est. Acesta a adaugat ca pensiunile "pirat" aduc un deserviciu clar turismului legal rural, pentru ca turistii asociaza serviciile de proasta calitate cu toata zona Vrancei. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.