Timp Liber

Cheile Tisitei - un traseu spectaculos, pentru novicii muntelui

Mihaela Beșleagă
22 aug 2008 9817 vizualizări
Va vor intimpina privelisti de o frumusete rara, un peisaj spectaculos, cu stinci ascutite, iar daca aveti noroc puteti intilni caprele negre u pentru expeditie, chiar daca nu dureaza mai mult de 5 ore, echipamentul de munte este obligatoriu

Pentru acest sfirsit de saptamina, pe ultima suta de metri a verii, va propunem un traseu pe carari de munte, in inima salbatica a Vrancei. Este vorba despre o incursiune in rezervatia naturala Cheile Tisitei, o drumetie de 4-5 ore, recomandata chiar si excursionistilor mai putin experimentati in contactul cu muntele. Temerarii care ajung in aceasta zona de un pitoresc aparte vor avea surpriza sa admire un peisaj spectaculos, privelisti de o frumusete rara, cu stinci plesuve si pereti taiati in piatra, iar daca au noroc pot sa dea cu ochii chiar si de caprele negre, care isi au salasul pe virfurile cele mai ascutite. Dar acestea nu sint singurele "daruri" de care pot avea parte drumetii. "Intrarea in Cheile Tisitei este un traseu foarte frumos, spectaculos, si, in acelasi timp, accesibil. Pe linga caprele negre care pot fi zarite pe crestele inalte in special dimineata, acum citeva saptamini in zona era si un pui de urs, care tindea sa fie foarte prietenos cu turistii. Ursuletul a fost mutat ulterior de cei de la Mediu, care desfasoara un program de monitorizare a carnivorelor mari din Vrancea", ne-a spus Ioan Florea, presedintele Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu". De altfel, inca de la intrare, drumetii sint avertizati sa fie atenti pentru ca aici pot da nas in nas cu ursul.


Sase ore pina la «Stina lui Soare»


In rezervatie peisajul este variat, incit veti remarca abundenta speciilor de plante, unele protejate. Dar, inainte de a porni la drum pe poteci de munte, chiar daca traseul este unul frumos si accesibil, trebuie sa va luati citeva masuri minime de precautie, pentru a preintimpina eventualele accidente si in caz ca va intilniti cu animalele padurii. Ar fi bine sa plecati pe munte dimineata devreme, intr-un grup de cel putin patru persoane, echipati cu harta, busola si un echipament adecvat pentru teren accidentat, fiind obligatorii bocancii si haina de ploaie, si, de asemenea, cortul, in caz ca veti innopta in padure. Puteti ajunge in Cheile Tisitei urmind drumul national DN 2D Focsani - Tirgul Secuiesc, continuat cu un drum forestier ce traverseaza Putna in aval de localitatea Lepsa si conduce pe malul drept al Putnei si in continuare, in defileul piriului Tisita, in aria protejata cu acelasi nume. Cel mai inalt virf care poate fi admirat din zona este Coza care urca pina la inaltimea de 1.629 de metri. Finalul drumetiei se poate opri la tunelul sapat in stinca pe care-l veti intilni la citiva kilometri de casa padurarului, insa spectacolul muntilor Vrancei continua la fel de frumos si dincolo. La aproximativ o ora de mers se ajunge intr-un luminis format din mai multe poieni, in zona unde piriul Cristianul Mic se varsa in Tisita. Zona insorita poarta numele de "Stina lui Soare", chiar daca in zona nu este nici urma de mioare. Pe Cheile Tisitei a fost si o linie de cale ferata care tinea de exploatarea forestiera care a functionat aici la inceputul secolului trecut. De la intrarea in rezervatie si pina la tunel sint aproximativ noua kilometri. Inainte de revarsarile de ape din vara anului 2005, drumul forestier putea fi parcurs si cu masina, insa acum se face doar la pas pentru ca multe poduri de peste Tisita au fost dislocate de ape. Trebuie precizat ca accesul in rezervatie se face pina la orele 18.00, iar biletul de intrare costa 3 lei de persoana. (Mihaela BESLEAGA)


"Focul Viu" reface marcajele turistice in Muntii Vrancei


In aceasta vara, prin proiectul "Tabere V.S.D. (vineri, simbata si duminica) pentru remarcarea unor trasee turistice", Asociatia pentru Dezvoltare Durabila (ADD) "Focul Viu" a organizat doua tabere de remarcare a traseelor turistice din Muntii Vrancei. Proiectul este o continuare a procesului de reamenajare desfasurat in anul 2007, cind s-a inceput reimprospatarea cu vopsea a unor trasee turistice. Anul trecut s-a refacut marcajul banda rosie pe traseul 1, etapa intii: Tulnici (480m), sat Coza - Strimtura Cozei - Saua Geamana (1496m). In acest an s-a reimprospatat marcajul pe traseul Cheile Tisitei - Piriul Cristianu Mic - Golul Roibului - Saua Geamana (triunghi rosu). "In aceste tabere, alaturi de membrii cu experienta din ADD «Focul Viu» au participat tineri aflati la prima experienta de acest fel si membrii ai grupului «Trecatorii» (fostul club Montan Stil din Fetesti). Trebuie mentionat ca cei care participa la refacerea marcajelor sint voluntari care fac asta din pasiune pentru natura, incercind astfel protejarea naturii prin exemplu personal", remarca Teodora Grosu, vicepresedintele ADD "Focul Viu", intr-un comunicat remis impreuna cu firma partenera Scorpion. Astfel, prin implicarea acestor tineri, exista un traseu de doua zile accesibil turistilor ce vor sa cunoasca o mica parte din Muntii Vrancei, respectiv: Cheile Tisitei - Piriul Cristianu Mic - Golul Roibului - Saua Geamana (triunghi roºu) - prima zi si Turnurile Cozei - Strimtura Cozei - sat Coza - Tulnici (banda rosie) - a doua zi. Traseul se recomanda doar turistilor experimentati, cu echipament corespunzator si insotiti de o persoana care cunoaste bine zona. Proiectul "Tabere V.S.D. pentru remarcarea unor trasee turistice" se bucura de sprijinul acordat in calitate de parteneri de Scorpion, Directia Judeteana pentru Tineret si Parcul Natural Putna. In aceasta vara, "Focul Viu" doreste sa continue aceasta initiativa, prin organizarea altor doua tabere, pentru finalizarea marcajelor pe doua trasee: crestele Carpatilor spre Lacauti, traseu finalizat in proportie de 80% si Lacul Negru - Herastrau. Daca vreti sa deveniti voluntari pentru natura, puteti contacta ADD "Focul Viu", la adresa de internet http://www.addfoculviu.ro. (M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 18 ore, 54 minute, 13 secunde
Mihaiela ai scris un articol frumos despre aproape unica bijuterie a Vrancei,dar nu ai amintit nimic de mizeria de drum care duce la rezervatie.Spune draga despre podul peste Lepsa care sta sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.